用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅vs 聖瑪加利男女小學
樓主: 幸福花師奶
go

德雅vs 聖瑪加利男女小學  

引用:其實英文好但中文唔得+D學校是否會收呀+??!

原帖由 subb 於 15-03-19 發表
其實英文好但中文唔得 D學校是否會收呀 ??!!!!
我又唔覺得中文唔好喎,咁老實講,只有中文一科係中文,就一定比中文小學稍遜㗎喇。佢地一樣要學一大堆成語、文言文,一樣要睇三國演義。

ok3 發表於 15-3-19 14:47
關於第一點唔係好明?! 放乙10或以後都入? 即係間中學冇人揀??
B1學生, 正常一定放晒B1中學先放B2中學.

德雅中學只算B2頭, 所以B1學生大多數唔會放, 即使放B2都未必選佢(因為街外圍太少), 選佢亦唔會放得前.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:mimics218 的帖子

我朋友個女讀德雅,中學跨區 st Mary,現已入了香港大學。

回覆:helenli 的帖子

請問你覺得女兒中學插入有直屬小學既中尤其神女校,會唔會好難識朋友!因聽有St Mary 出身媽媽,話中學外來生冇人同佢玩,所以阿女將來中學選校,聽完令我唔敢選選有小學的中學,因為我都係偏向中學選女校,阿女現在都讀緊小學女校

回覆:helenli 的帖子

Oh sorry,原來係朋友個女

回覆:德雅vs 聖瑪加利男女小學

我有朋友仔仔讀此間中學,我同佢講你個仔英文實叻叻喇!佢話唔係,佢話由小學升上去嗰啲就叻叻聲,佢仔中學先入英文差啲

引用:Quote:mimics218+發表於+15-3-18+10:24+德

原帖由 hkpapa852 於 15-03-18 發表
德雅最好的一班, 自行同抽獎都揀晒一線中學, 咁會直上中學既主要係B2學生好正常喎!

唔通你認為有間二線直 ...
講得好

引用:我朋友個女讀德雅,中學跨區+st+Mary,現已

原帖由 helenli 於 15-03-19 發表
我朋友個女讀德雅,中學跨區 st Mary,現已入了香港大學。
甘多年前.....

mimics218 發表於 15-3-20 09:29

我好認同要睇返自己有咩offers先, 純粹分享下, 不喜勿插

你都插完人咯,咁就算有人插番你都好正常者。。。「出左黎行,預左要還」,
教育界的朋友也應該懂的吧。。。

純個人意見,不喜勿插!  
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

咁講,如果家長覺得比錢讀的學校,與免費的官津一樣,當然無人會揀直資。

肯自掏腰包,家長當然覺得所選的直私好d,或者更適合小朋友,又或者吾想靠運氣抽獎。有時大家對「好」的定義,可以好吾同。

wongkaka    發表於 15-4-30 16:31
hkpapa852    發表於 15-3-20 11:07

Jane1983 發表於 15-3-20 10:23
咁講,如果家長覺得比錢讀的學校,與免費的官津一樣,當然無人會揀直資。

肯自掏腰包,家長當然覺得所選的 ...
「好」的定義:
- 好易入
- 好難入
- 讀得好輕鬆
- 讀得好辛苦
- 學費好平
- 學費好貴
- 升中保障好
- 語境好
- 校舍好
- 師資好
......

你要邊種好呢?

Jane1983    發表於 15-3-20 15:09
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:幸福花師奶 的帖子

讀德雅的,除德雅英中B2A外,有聖母玫瑰B1英中可作選,因同—教會自行時收回德小的學生很多!一般父母心態{只計入回深水埗區}可以的話去上智->聖毋玫瑰->德中。

再者,日後考中學/叩門,d中學都很接受德小學生,因品德乖巧而且小六已教中—英文,所以英文有一定水準。

德小谷惯,上到中學不太覺辛苦,原本唸住好多功課,但亞囡現小二,最遲個多小時完成

德雅分別有兩間中學作後盾, BAND 1的聖母玫瑰 和 BAND 2的德雅中學, 其實進可攻, 退可守, 保障亦很大.

選擇小學的同时, 要想一想六年後升中, 有什麼選擇比自己仔女, 因為一線學生去边不是問題, 但如果係中游位置, 就要當心. 因為六年的學習, 無人預計得到你家小朋友是一線学生, 還是二或三線学生, 所以要權衡一下輕重.

我個人覺得德小有一及二線中學提供給女生, 實屬一個不錯的選擇.

Krissi 發表於 15-3-22 15:29
德雅分別有兩間中學作後盾, BAND 1的聖母玫瑰 和 BAND 2的德雅中學, 其實進可攻, 退可守, 保障亦很大.

選 ...
我諗你要攪清楚,聖母玫瑰和德雅,係升中派位上係完全沒有關連,頂多只係自行或叩門時可能有著數

回覆 hkpapa852 的帖子

咁已經足夠了!德小 德中 聖母玫瑰 同一辨学團体 同一校監
每年offer比德小位亦不少
至於聖母玫瑰果边, 德小女生入紙都一定有得見
所以....睇你點睇!
無保障比德小学生, 我相信佢間小学亦好難立足, 何況德雅小係私校.

回覆 Krissi 的帖子

選德小, 要有心理準備小朋友是谷得, 有能力吸收較快一年的英文和數學, 和一科不合格(但教深一年)的留班壓力.  如不適合這個遊戲规则, 相信較難順利去到小六.

Krissi  我家小朋友是今屆的小六生   發表於 15-3-22 17:34

回覆:hkpapa852 的帖子

自行同叩門有著数…夠啦!

如果連派位都有著数就叫一條龍啦!

回覆:德雅vs 聖瑪加利男女小學

喜歡TN多過SMC好多。

個人取向而已。

引用:Quote:Krissi+發表於+15-3-22+15:29+德雅分

原帖由 hkpapa852 於 15-03-22 發表
我諗你要攪清楚,聖母玫瑰和德雅,係升中派位上係完全沒有關連,頂多只係自行或叩門時可能有著數 ...
完全同意。因不是直屬,所以只有自行及叩門才可收徳雅band one頭生(德雅band one 頭生都未必選佢),如果係band one 尾生就好難講(50/50),如果係band one vs band two時,真係唔好幻想,學校只有自行及叩門先可以有機會選擇學生,比我都選D精英啦,唔係點立足係band one. 我諗選得德雅家長,亦因為學校注重德育.學術都很强及有band2A中學作後盾。KTS,APS,SFA及禮賢都係私校,佢地都没有band one 中學做支援都立足到