用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅vs 聖瑪加利男女小學
樓主: 幸福花師奶
go

德雅vs 聖瑪加利男女小學   [複製鏈接]

mimics218 發表於 15-3-18 09:43
坦白講, 2間都係2線 (上年有考)
SMC勝在有中學, 但校風一般(因小朋友喜歡英小, 所以我都有考慮過)
德雅係谷 ...
德雅係谷, 但點都上唔到一線?

唔明
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 mimics218 的帖子

同樣評論,有人講過聖家。當時有家長話聖家吾少小朋友升中,有更好出路。吾知道德雅係咪一樣。

mimics218 發表於 15-3-18 10:24
德雅小學二線,中學也是band 2,點谷都谷唔上一線?值唔值得讀?
德雅最好的一班, 自行同抽獎都揀晒一線中學, 咁會直上中學既主要係B2學生好正常喎!

唔通你認為有間二線直屬/聯繫中學既小學入面既學生永遠都只係二線? 咁KTS, 蘇淅, 玫瑰崗都唔駛讀了

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:mimics218+發表於+15-3-18+10:24+德

原帖由 hkpapa852 於 15-03-18 發表
德雅最好的一班, 自行同抽獎都揀晒一線中學, 咁會直上中學既主要係B2學生好正常喎!

唔通你認為有間二線直 ...
話時話,九龍塘中學真是......唉!咁好location,搞好D,同KTS結龍就掂哂啦

回覆:mimics218 的帖子

咁都要睇自己手上有咩,大抽獎又派左咩!我係過來人,早2年阿女95派左第3,心裡流住淚註冊,德雅call waiting,最後出左去讀,由一間95網學卷幼稚園升上去,自己冇谷開,即冇咩底上去!

德雅有好多好老師,阿女2年入面打左好好既基礎,尤其英文文法,功課適量,阿女回來做多1小時多d就可以自由活動!阿女冇專科專補,係得個外籍上門練會話,我唔係想話阿女叻,只係想講學校老師教得好,阿女吸收,絕對唔出面補學返黎

最後我地轉左校去津貼女校,9月1開左學小雲小吉都call我地2nd in,雖然只係waiting 等到9月有人no show call 我地,但最少肯定阿女有一定程度,德雅教出黎都可以好好!(仲要我女係德雅絕對唔係級頭)

回覆:teambuilder 的帖子

聖瑪加跳船真是很困難,
但有些小朋友卻被其中學邀請入讀中學。
所以不是喜歡SMC,切勿選一絛龍學校。

回覆:sampapa 的帖子

不呈分都可以自行時報兩間官津,名列前茅又有公開試或比賽做 benchmark, 要跳船應該不太難。

回覆:德雅vs 聖瑪加利男女小學

引用:德雅小學二線,中學也是band+2,點谷都谷唔

原帖由 mimics218 於 15-03-18 發表
德雅小學二線,中學也是band 2,點谷都谷唔上一線?值唔值得讀?
德雅top嗰啲可以去上智喎

是否冇呈分都可以參加自行?

引用:是否冇呈分都可以參加自行?

原帖由 teambuilder 於 15-03-19 發表
是否冇呈分都可以參加自行?
可以,再加上 St Margaret's 學生英文非常流利,對面試有利。

謝謝解答。即係話,不論呈分與否,最top學生出路相信多數自行已搞掂。如自行失敗,一間是等運到,一間是疊埋心水升中。

teambuilder 發表於 15-3-19 12:08
謝謝解答。即係話,不論呈分與否,最top學生出路相信多數自行已搞掂。如自行失敗,一間是等運到,一間是疊 ...
唔可以話你錯, 但又啱唔晒.

SMC: 一定可以直升
德雅: 有幾類情況
1. B1學生, 考唔到其它學校而又驚死既話, 係大抽獎放德雅中學做第一志願係必入; 即使只放乙10或以後, 應該都入梗
2. B2學生, 大抽獎將德雅中學放做第一志願, 都好高機會入, 唔入就唯有等運到
3. B3學生, 只有等運到

其實英文好但中文唔得 D學校是否會收呀 ??!!!!

hkpapa852 發表於 15-3-19 13:36
唔可以話你錯, 但又啱唔晒.

SMC: 一定可以直升
關於第一點唔係好明?! 放乙10或以後都入? 即係間中學冇人揀??

回覆 subb 的帖子

英文好但中文唔好,除左自己本校一定收之外,我諗其他都好難講喇。又果英文中文都唔好,你覺得易搵學校收嗎?
‹ 上一主題|下一主題