用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教:九龍塘宣小或陸慶濤好?
樓主: Sskyy
go

真心請教:九龍塘宣小或陸慶濤好? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-3-17 11:07
另一方面睇, ChiChiPaPa(升中版既資深會員)女兒既故事亦話咗俾大家聽, 任何學校都有B3學生, 入咗
APS/KTS/S ...
當然,每間學校都有band1/2/3既學生,只喺比例上的分別。亦如樓上講,世上沒有免費午餐。所以選校要睇埋家長心態。

回覆:真心請教:九龍塘宣小或陸慶濤好?

宣小比陸慶濤優點:
1.學術深
2.音樂是必收科,而且谷,很多名中學喜歡
3.九龍塘區的校網
4.孩子比較乖些
5.宣小名氣高些
6.(這朋友告訴我,你可以自己調查下)由於陸是直升中學,中學升大學的人好麻麻

evil 發表於 15-3-17 16:31
宣小比陸慶濤優點:
1.學術深
2.音樂是必收科,而且谷,很多名中學喜歡
由於陸是直升中學,中學升大學的人好麻麻???

話完人升中麻麻, 依家又話因為小學直升中學, 所以入到大學的人麻麻?

你同人地有咩深仇大恨, 係都要唱人間學校? 唔通就係無得俾你 vs?

其實你知唔知香港學生要點先入到大學嫁?

bobbob    發表於 15-3-17 17:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

雖然形勢一面倒, 等我講番D陸慶濤優點:
1. 保底做得好
    如果唔合格, 老師會用早會, 大息時補習
2. 一樣有樂團, 逢星期六練習
3. 普通話好
4. 羅氏 DSE數理科超強

正路當然 APS,睇下小朋友能力去到o羊 level 都值得有餘。

引用:正路當然+APS,睇下小朋友能力去到o羊+leve

原帖由 yuenkw 於 15-03-17 發表
正路當然 APS,睇下小朋友能力去到o羊 level 都值得有餘。
又講吓宣小的缺點:
1. 超大班,隨時做隱形俠
2. 英文無NET, 要出去補會話
3. 無補底
    朋友係名幼入,初時好淺,只是K3野,半年唔夠,食完老本就知死,跟住收老師的溫馨提示電話,但學校無幫手,補底嘛,當然由新聘的補習老師做。
4. 宣小雖然音樂勁,但對於5音不全的小朋友無關,因為入唔到樂團.
5. 校舍無室外操場

luiluimama  APS 有NET架  發表於 15-3-18 19:17

AgapePa 發表於 15-3-17 19:14
又講吓宣小的缺點:
1. 超大班,隨時做隱形俠
2. 英文無NET, 要出去補會話
相信入得 APS 小朋友的家長,都唔會認為呢d係缺點。

每間學校都著重學術, 正如家長著重banding, 學術成績唔好, 點會高banding呢?
至於多測考, 一年兩測兩考, 我覺得可接受。
其他學校每星期有中默, 英默, 但陸小冇默書,每教完一至兩課就評估, 辛唔辛苦, 見仁見智, 因為我唔喜歡臨考前先死溫難溫既, 呢類評估就當溫書。

利申:我係陸小家長

好認同學校幾好都好, 家長同小朋友本身的努力才是最重要! 小囡現在宣小就讀, 音樂係必修, 學校雖然冇話限啲學生畢業前要考到幾多級樂器, 但嗰個氣氛就已經係一種壓力, 如果小朋友本身對音樂零興趣就要認真考慮。同埋學校係超大班 (40-41人), 老師教得快, 小朋友有唔明老師可能都好難follow倒, 至於學校嘅硬件設備我就覺得ok,但整體上我都好滿意宣小嘅, 大部分小朋友都好乖好有禮貌, 校風亦好純樸!

小肥鴨 發表於 15-3-17 20:19
每間學校都著重學術, 正如家長著重banding, 學術成績唔好, 點會高banding呢?
至於多測考, 一年兩測兩考 ...
小兒剛完成2nd in,請問陸小有什麼地方吸引你最後選擇此校?

回覆:hkpapa852 的帖子

O,我的言論令你咁反感。對不起,我是真心表達意見,如果令你覺得我唱衰陸。我不發言了。

很多謝大家的意見!小兒未有陸慶濤offer,只是想了解多些,因有些擔心要讀宣小的支出大。

我覺得如果唔住/搬入tko附近,返放學會好唔方便。同樣如住tko附近但返宣小一樣...所以樓主考慮埋交通好d。

引用:Quote:evil+發表於+15-3-17+16:31+宣小比陸

原帖由 hkpapa852 於 15-03-17 發表
由於陸是直升中學,中學升大學的人好麻麻???

話完人升中麻麻, 依家又話因為小學直升中學, 所以入到大學的 ...
事實上羅氏上年中文合格率只得5成多d。即升大學一定少過5成。其他band1一定無咁低既中文合格率

我覺得俾人鬧既好唔抵

Yanamami  Level 2定 3?  發表於 15-3-18 07:59

引用:O,我的言論令你咁反感。對不起,我是真心表

當年考小學時, 小兒講明我只會讀陸小, 其他唔鐘意。原來校舍新舊唔係小朋友關注問題,佢話面試時老師好好人, 一定要係度讀書。

引用:當年考小學時,+小兒講明我只會讀陸小,+其他

原帖由 小肥鴨 於 15-03-18 發表
當年考小學時, 小兒講明我只會讀陸小, 其他唔鐘意。原來校舍新舊唔係小朋友關注問題,佢話面試時老師好好人 ...
👍

小兒in完陸慶濤都話很喜歡這校,不過我地不住TKO,可能宣小放便些,唯有其他地方慳啲啦!
感激各位!
‹ 上一主題|下一主題