用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 7月11(下星期一),博客來免運費 又來喇
樓主: 小時了了
go

7月11(下星期一),博客來免運費 又來喇  

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 15-3-20 12:57
2015-03-20 星期五
明明間7-11隔離開左間順豐門市,都派件不成功,仲屈我客戶要求自取快件...
快件派送不成功(原因:快件為便利店自取件), 已送返 [url=]香港[/url]
我嗰個又無話要求自取喎,但明明寫住便利店自取都派件不成功

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 15-3-20 13:26
http://www.books.com.tw/products/0010577755
我仔K3前暑假睇,啲字大概識7成左右,但都好有興趣睇,睇得好開心。

MASAYA  會唔會冇心機返K3?   發表於 15-3-20 13:42

我見到... 綠野仙蹤, 好似好吸引...

MASAYA 發表於 15-3-20 12:57
2015-03-20 星期五
明明間7-11隔離開左間順豐門市,都派件不成功,仲屈我客戶要求自取快件...
如果你 check 到件事貨到左順豐,可以直接去順豐攞架。Screen capture 左單號先喎。

A-Mum 發表於 15-3-20 13:35
如果你 check 到件事貨到左順豐,可以直接去順豐攞架。Screen capture 左單號先喎。 ...
咁我又唔係真係咁急,收工返去拎先睇件貨係邊都得
不過之前訂幾次都冇話客戶要求乜乜乜,覺得有d搞笑
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

MASAYA  會唔會冇心機返K3?    發表於 3 分鐘前

佢返親學都無心機啦,好羨慕有啲家長話個仔女日日都好高興咁返學,當去玩

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 15-3-20 13:40
咁我又唔係真係咁急,收工返去拎先睇件貨係邊都得
不過之前訂幾次都冇話客戶要求乜乜乜,覺得有d ...
其實唔單止博客來啲貨,訂其他嘢時屋企全日有人都話派件不成功,我覺得啲派件員去咗蛇王跟住亂填個理由。

MASAYA  你指順豐?我少順豐件  發表於 15-3-20 13:54

bobbob 發表於 15-3-20 13:47
佢返親學都無心機啦,好羨慕有啲家長話個仔女日日都好高興咁返學,當去玩
...
幼稚園好悶既咩?我女幼稚園畢業個陣喊到豬頭咁,我就知冇揀錯學校
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 15-3-20 13:54
幼稚園好悶既咩?我女幼稚園畢業個陣喊到豬頭咁,我就知冇揀錯學校  ...
就係唔係,間kg係間托兒所式嘅屋村幼稚園,多活動無乜功課,但佢朝朝都話唔想返學,話響屋企可以好自由咁玩喎。

醒目開學勳章

MASAYA  你指順豐?我少順豐件  發表於 14 分鐘前

唔止順豐,DHL都係咁。

我估D 速遞可能有個 drop down menu 求其 click 個理由,邊得閒每次填

bobbob 發表於 15-3-20 14:10
唔止順豐,DHL都係咁。

正確黎講,我好少收速遞件,我郵購通常揀平郵,都係去郵局拎,樓下個商場有,超方便,運費平d,羊毛出自羊身上呀

bobbob  如果運費爭US$1 快10日到你揀邊   發表於 15-3-20 14:46

bobbob  如果運費爭US$1 快10日到你揀邊   發表於 14 分鐘前

因為我買書係睇住書單上面有大特價就買左先,我女而家初小,有時我預定高小先睇既書大特價我都買左先,所以只揀平就得,因為一d都唔急

嘻!嘻!數分鐘前收到3個短訊, 今晚8:00後有得攞晒2批書 (但其實我只係買2次, 但就收到3個短訊, 其中一個重覆咗)

MASAYA 發表於 15-3-20 13:26
http://www.books.com.tw/products/0010577755

多謝你既介紹, 如果英文呢? 有無邊啲好? 我女小睇英文, 但得一,兩行字嗰啲又好似太淺, 如果要有故事, 啲字又唔會太深, 有咩好書?

My Weird School 呢個系列我試睇過第一本少少內頁, 個主角唔鍾意返學, 咁呢個系列啲內容會唔會無咁好? 唔知會唔會睇完學埋啲古惑嘢...

PeggieLam 發表於 15-3-20 18:10
多謝你既介紹, 如果英文呢? 有無邊啲好? 我女小睇英文, 但得一,兩行字嗰啲又好似太淺, 如果要有故事, 啲字 ...
英文書就唔係博客來買,呢板好多貼介紹買英文書既網站
其中oxford reading tree配audiobook係非常好令小朋友提起睇英文書既故事書,我女係睇中文書先,都係呢套令佢會主動睇英文書,我買左套書返黎佢就自己睇晒,不過當時佢只睇圖畫,之後我地聽mp3,有冇書都可以,通常朝早起身準備出門口既半個鐘播,睡前又會播,因為個腦有畫面,所以慢慢佢就聽得明,日頭睇書又會播,漸漸佢就睇得明本書d字講咩,每日我會叫佢揀幾本睇,第二日就揀幾本換走,又有d相同,有時我會扮聽唔明問下佢頭先故事講咩,咁樣去調節書既程度,過程輕鬆冇壓力,同埋我原本諗住畀mp3機佢自己播,諗諗下都係畀部冇得上網通話既電話佢,因為有畫面有字可以自己揀故事,當然del晒所有game,完全係只有mp3 player功能既電話

如果要同my weird school差唔多lv,我諗可以試下nate the great同a-z mysteries,女仔可以試下the naughtiest girl同rainbow magic,又或者roald dahl既the enormous crocodile,呢d圖書館都有,可以試下借一兩本,0岩先再買

小時了了 發表於 15-3-20 17:53
嘻!嘻!數分鐘前收到3個短訊, 今晚8:00後有得攞晒2批書 (但其實我只係買2次, 但就收到3個短訊, 其中一個重覆 ...
我都收到sms,但冇話八點後先拎得

MASAYA 發表於 15-3-20 18:39
我都收到sms,但冇話八點後先拎得
我攪錯,原來真係有3箱書,故有3個短訊,因為第一批書有Diary of a Wimpy Kid遜咖日記4~6集精裝套書組及其他書,故要分別裝箱。剛剛開箱檢查書時發現唔見咗幾本書,我再睇 check 短訊號碼,原來係分別3個號碼,之前仲以為重覆!!!!

好心急,依家再出去攞埋個箱先!

小時了了 發表於 15-3-20 21:50
我攪錯,原來真係有3箱書,故有3個短訊,因為第一批書有Diary of a Wimpy Kid遜咖日記4~6集精裝套書組及其 ...
我拎唔到... 原來新開左間順豐,本身收件既7-11唔再收件... 要過隔離順豐拎,但順豐office hour係12nn-20pm,收工趕唔切返黎拎... 麻煩過以前好多...

S-Kwok 發表於 15-3-19 19:42
提提大家「給中小學生讀的世界史」boxset今日六六折
http://www.books.com.tw/activity/gold66_day/ <-- 博客來真係魔鬼,原來有個六六折區,每日有一本書六六折,呢區列出未來一週六六折的書