用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖心小學下午部播放” 中國是媽媽” 有乜睇法? ...
go

聖心小學下午部播放” 中國是媽媽” 有乜睇法? [複製鏈接]

聖心小學下午部播放” 中國是媽媽” 有乜睇法?
   0    0    0    1

回覆:聖心小學下午部播放” 中國是媽媽” 有乜睇法

好簡單,接受吾到就退學,搵一間適合的學校比子女讀,如果趨勢係人人不接受,聖小會執笠。

咁so? 咁咪大把位淨? 希望女拔, 瑪利諾, 喇沙, 英皇, 英華…都一齊播放” 中国糸我麻妈”!

回覆:tonychan9 的帖子

個國家係好嘅,細路就算乜歌都唔唱,第時大左一樣愛國。若然係唔好,唱乜都冇用。阿媽只有一個,就係生你嗰個

愛國又話洗腦,反共又話洗腦,在我立場好學校就選,若自我放棄人地又多個機會。

引用:聖心小學下午部播放”+中國是媽媽”+有乜睇

原帖由 tonychan9 於 15-03-13 發表
放錯;應放小一區,和升中冇關係

回覆:tonychan9 的帖子

都唔明d人點解乜都反對,美加歐日韓台等中小學都有國歌和國民教育!香港已是中國的一部份。
請問有讀番書的家長可以坦白告訴大家,當年你們所讀的外國學校有沒有當地的國教?你們有沒有被洗腦?

saiwanho    發表於 15-3-14 15:38
CFSS & SSGC

引用:都唔明d人點解乜都反對,美加歐日韓台等中

原帖由 sum-yan 於 15-03-13 發表
都唔明d人點解乜都反對,美加歐日韓台等中小學都有國歌和國民教育!香港已是中國的一部份。
請問有讀番書的 ...
在美加的中小學,早上九點正都播國歌,人人都要企定,邊有人反對。

學校無同學生洗腦,只係有人已經被蘋果洗腦!

saiwanho    發表於 15-3-14 15:38

轉去國際學校讀囉,有國際歌播放

問題不大, 只係某些人將首歌放大嚟講. 如果換轉係"美國"或"英國"等, 何來咁大議論?  香港好自由, 唔喜歡咪轉走.

現在間間小學都要教國歌,冇得避。小朋友大了,自有一套

第日收生要講明會唱愛國歌,會去內地交流,接受到先報。

甘多家長抗拒中國,連學校唱國歌都話有問題,其實都係比有心人+蘋果洗腦多年,不要做怪獸家長, 要睇清楚問題根源, 只要係好學校就ok。

brrbaby2007  蘋果洗腦多年  發表於 15-3-18 09:30

王國會長

tonychan9 發表於 15-3-13 16:51
沒有, 沒必要一提關於中國的就有反應

無必要為隻歌有太大反應. 事關香港己被佔據, 係鐵一般既事實. 如果覺得細路要唱呢隻歌有問題就要轉走, 都係自由選擇. 不過係呢個地方思想教育已經滲透每個空間, 呢間唔教, 下一間都會教, 所以淨係轉校係消極既解決方法. 但係再去反對間學校, 己經無用, 因為強硬派已經麻木晒.

我既結論係, 自己細路自己洗腦, 可保百毒不侵. 你鍾意教到佢係左右紅藍綠都無所謂. 轉個例子, 讀教會學校一樣有洗腦既效果, 但係唔係全部細路都會選擇信教. 而係中國, 每一間學校都要接受愛國教育, 但係講得上真係愛國既又有幾多? 點樣愛? 咩野叫做愛? 貪污? 造假? 講大話? 是是但但?

唔係世界末日. relax.

Yanamami  你用“佔據”呢个詞……:badfeel   發表於 15-3-15 09:28

恕我膚淺... 身為中國人.. 愛國有何有何不妥... 我們不能不承認香港是中國的一部份, 我們也是中國人.... 針對的是制度, 而不是國家..

如果單係每朝播首歌就會洗腦就通街都狀元,補習社都執晒。

老師每日重覆講課都有咁多細路聽唔入耳

引用:如果單係每朝播首歌就會洗腦就通街都狀元,

原帖由 patpat234 於 15-03-14 發表
如果單係每朝播首歌就會洗腦就通街都狀元,補習社都執晒。

老師每日重覆講課都有咁多細路聽唔入耳

‹ 上一主題|下一主題