用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園(大角咀分校)interview 後感覺如何? ...
樓主: ac_ksn
go

學之園(大角咀分校)interview 後感覺如何? [複製鏈接]

回覆:學之園(大角咀分校)interview 後感覺如何?

到見校長果part, 明明頭幾個小朋友校長都問好多問題,但輪到我前面兩個起就只是敷衍說三兩句,唔知系咪因為時間關係呢!校長同小朋友傾計時旁邊那位老師是沒有拿著任何紙筆的,只是坐著。唔知有甚麼準則決定校長問幾多問題,同埋呢部分計唔計分都唔知。感覺有點待遇不同呢。

Clairemama 發表於 15-3-16 17:46
今日in 海帆,3rd part唔係校長, 只係主任...
同埋感覺冇之前睇d post寫到咁認真!主任入房前,冇人望住mar ...
今日我地3rd part都冇見到校長,填完問卷,攞禮物走,冇問問題

引用:到見校長果part,+明明頭幾個小朋友校長都問

原帖由 sailormercury 於 15-03-16 發表
到見校長果part, 明明頭幾個小朋友校長都問好多問題,但輪到我前面兩個起就只是敷衍說三兩句,唔知系咪因為 ...
我仔係第一個答校長問題,問既問題好多(有10題),而且D好深,亦有考聽指令。雖然我仔係超大b,但我覺得對2歲多既小朋友黎講係好困難....

亦因我地係第一個離開課室,完全唔知其他小朋友同我地既情況係咪一樣......

回覆 abbyyan2003 的帖子

我既情況同你一模一樣!校長問左我囝幾條問題,佢一條都答不到!只以傻笑回應!我已經好心急!之後終於忍不住同佢翻譯英文,校長問佢頭先老師同佢做過乜野,我囝就答 I sang a song.. 校長之後問小朋友喺屋企係咪主要用英文,我答係。佢再問咁小朋友是否聽得明廣東話,我答佢明白。然後校長就叫佢由媽媽手上欏張問卷比佢,佢就跟住做。

我其實好擔心,因為如果因為呢部分表現唔理想扣哂分好慘!因為我囝頭2部分完成到指令,估唔到最尾咁差。

眼見有D小朋友真係冇問,只比禮物講多謝就可以啦!

請問校長有問問題的小朋友頭2部分表現如何?謝謝!

今日 3rd part 見不到校長,只見到主任,問了小朋友幾條問題,拎完禮物就走,坐在主任的老師好像沒有mark分。雖然1st part 問題和指令深咗d,但整體面試感覺很暢順、有系統。老師、主任很親切和友善!
希望可以入到這校!

引用:今日+3rd+part+見不到校長,只見到主任,問

引用:Quote:原帖由+AW_bb+於+15-03-16+發表今日+

今日3rd part 都係見主任,問左一條指令問題+shake hand 再攞禮物就完講bye bye, 但當填questionnaire 時,有一位老師在mark 分...我估他們想看看家長如何一邊填一邊handle 小孩

我大囡讀緊LH,想當年interview時校長無問過佢問題,囡囡屬好動型,part 1表現理想,part 2表現一般。LH pn學生100%直升k1,所以學校interview好全面,睇得好清楚邊個學生適合學校

回覆:ac_ksn 的帖子

嘩!你小朋友幾大呀?校長問你囝囝條問題咁難嘅!但你囝囝好叻呀咁都識答,重要用岩tense勁呀!

咁係咪重問咗好多嘢呀?
校長問我囝禮物個啲係咩嚟(魚)問佢鍾意咩色,叫佢幫手係個袋到攞出來,因為有條跌咗落地叫佢執返再放返落袋,say thank you, bye bye

今日去interview, 個女表現ok, 去到3rd part見校長時,佢無聊竟然係地下執到粒提子乾,仲好快食左我喝都喝唔住!唉,希望唔好病啦……

btw, 好明顯有人比小朋友食野等佢地坐定定

回覆 Jijija 的帖子

He is 26 month la, Jan bb..
The principal asked him quite a lot of Qs eg what should we do before going down a slide...

But my son couldn't answer any of them

填問卷時,mark分的老師無mark分,去攞coffee锁!

校長問我仔關於本圖書既問題,eg:點解鍾意哩本書?本書講乜?.....連續對答10題

Hah! What to do when we get off a slide I don't even know how to answer that not to say a 26 month old Wahahaha

ac_ksn 發表於 15-3-16 21:21
回覆 Jijija 的帖子

He is 26 month la, Jan bb..
oh 原來人人問題不同架!

回覆:abbyyan2003 的帖子

Wah! Such hard questions! So could your kid answer? How old is your kid?  I guess they want to test their reaction instead of getting the right answer bah

sailormercury 發表於 15-3-16 18:28
到見校長果part, 明明頭幾個小朋友校長都問好多問題,但輪到我前面兩個起就只是敷衍說三兩句,唔知系咪因為 ...
校長都只係問魚既眼係邊,跟著就係話你可以跟媽媽返去玩,bye bye 就走啦。

回覆:Jijija 的帖子

我仔因講野幾叻,全部問題佢都可以答曬,even係問本書講咩?......

佢28個月,但我作為媽媽,我覺得哩D問題似in小一

引用:Quote:原帖由+AW_bb+於+15-03-16+發表今日+

原帖由 jannychan 於 15-03-16 發表
1sr part系group in嗎?
1st part  - individual interview  , 2nd - group interview

‹ 上一主題|下一主題