用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園(大角咀分校)interview 後感覺如何? ...
樓主: ac_ksn
go

學之園(大角咀分校)interview 後感覺如何? [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:回覆+sbux+的帖子 希望如你所講,因我小朋

原帖由 ac_ksn 於 15-03-13 發表
回覆 sbux 的帖子

希望如你所講,因我小朋友頭2部分完成所有指令,但校長問佢3條問題一條答唔到!好擔心! ...
我地呢邊校長無問小朋友嘢吖

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+ac_ksn+於+15-03-13+發表回覆

原帖由 ensy 於 15-03-13 發表
其實無謂擔心,只要你睇下其他posts,就會發覺好多時做足100%嘅唔收,做唔夠一半嗰個反而得,越有名嘅學校 ...
Agree...take it easy

回覆:學之園(大角咀分校)interview 後感覺如何?

過來人分享:校長好明白小朋友呢個年紀既發展,喊,坐唔定唔一定fail。只要唔失控就可以了。

最後一part我相信校長問問題唔mark分,我囡上年唔肯答校長問題,收左禮物後唔肯講多謝。最後收左。

引用:過來人分享:校長好明白小朋友呢個年紀既發

請問一個定兩個家長入去呢?thanks

回覆:wingchan823 的帖子

Just 1 parent allowed to be in the interview room

明白,thanks a lot!

引用:Quote:原帖由+ac_ksn+於+15-03-13+發表回覆

回覆:dongdongwong 的帖子

冇做哂task,做到8成。填問卷時,佢坐唔定,好彩控制到佢冇走開位。問卷hea填,鉛筆鉛子筆交替寫。最緊要比佢睇到你handle 到個小朋友。

引用:冇做哂task,做到8成。填問卷時,佢坐唔定,

原帖由 kissobaby 於 15-03-14 發表
冇做哂task,做到8成。填問卷時,佢坐唔定,好彩控制到佢冇走開位。問卷hea填,鉛筆鉛子筆交替寫。最緊要比 ...
請問你係咪住學校附近呢?

ensy 發表於 15-3-13 18:43
其實無謂擔心,只要你睇下其他posts,就會發覺好多時做足100%嘅唔收,做唔夠一半嗰個反而得,越有名嘅學校 ...
點解做足100%嘅唔收, 做唔到嗰個反而收?

原因就係LH 會考慮埋父母既背景, 我地填表既時間要填我地中小學架!

QABABY 發表於 15-3-14 02:21
請問你係咪住學校附近呢?
no ar....lived in shatin

引用:Quote:ensy+發表於+15-3-13+18:43+其實無謂

原帖由 lkwkenneth 於 15-03-14 發表
點解做足100%嘅唔收, 做唔到嗰個反而收?

原因就係LH 會考慮埋父母既背景, 我地填表既時間要填我地中小學 ...
我唔覺學之園睇家長背景,at least我同老公都冇背景,中小學讀村校,當年1st round已收大囡

我覺得學校interview流程安排好smooth,
無出現等得好耐令小朋友唔耐煩的情況,
咁樣已經好過好多名幼,
老師校長都好友善,
而且臨走送果份自制親子玩具好有心思,
真心覺得呢間學校係好學校, 唔係靠名氣、明星效應lor

醒目開學勳章

引用:我覺得學校interview流程安排好smooth,+無

原帖由 happymamaTY 於 15-03-14 發表
我覺得學校interview流程安排好smooth,
無出現等得好耐令小朋友唔耐煩的情況,
咁樣已經好過好多名幼,
係,入到真係要開香檳慶祝

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+lkwkenneth+於+15-03-14+發表

原帖由 alhkwok 於 15-03-14 發表
我唔覺學之園睇家長背景,at least我同老公都冇背景,中小學讀村校,當年1st round已收大囡

...
當年你女女表現如何?

alhkwok 發表於 15-3-14 15:28

...
咁都不能排除佢睇背景
因為好學生佢會收, 不論背景

但如果面試差, 佢會睇埋背景囉, 如果父母係明小出身, 計分都有著數, 對間學校有好處都收

依個解釋左點解明明有小朋友面試差, 又唔耐煩, 又答唔到問題都收.

另外, 點解填表要寫父母讀咩中小學, 如果佢唔係要考慮, 咁寫黎做咩???

引用:Quote:原帖由+ensy+於+15-03-13+發表其實無

原帖由 chantecaille 於 15-03-14 發表
係Ensy!! Very true!!!!!!!!!!! 爆喊有second in,completed all tasks冇份入選!真係緣份遊戲

...
今年第一次有2in, 咁快知結果?

引用:Quote:原帖由+chantecaille+於+15-03-14+發

‹ 上一主題|下一主題