用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 兩間都有offer, 陳守仁定真道?
樓主: Lsfjoey
go

兩間都有offer, 陳守仁定真道?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

littlefaith 發表於 15-4-21 12:47
聽簡介會時,又唔覺有老師傾計。不過,真道由於有獨特教育理念,向來都並非主流,始終都會有家長覺得不適 ...
你小朋友有OFFER未呀?

crystalpui 發表於 15-4-23 15:23
你小朋友有OFFER未呀?
Check PM

引用:我選TSL,+因為在Parent+Sharing+時,+學校老

原帖由 Lsfjoey 於 15-04-23 發表
我選TSL, 因為在Parent Sharing 時, 學校老師竟然可以在面試時的短短時間內就
評論到小朋友在那方面比較優 ...
很認同你所講,佢地分析得好透徹,亦分析到同講得岀我仔既長短處,我地in 咁多間,只有TSL 做得到。而咁多間小學中,唯一一間我地「家長」in 得最舒服, 沒有任何感覺受考核,只是如校長講一樣傾下計-parent sharing 一下。 因為感覺到其實佢已揀定了小朋友,全無揀家長既意思。事實,我地兩個 父母果part in 得好差,最後仔都有offer.

Lsfjoey    發表於 15-6-5 13:49

引用:今日溫書悶悶地,叫呀女錄左段片比你地聽下

原帖由 silvia_ng 於 15-03-28 發表
今日溫書悶悶地,叫呀女錄左段片比你地聽下佢啲英文口音,同埋小朋友既模仿力,係點影響佢地讀出黎既所謂口 ...
睇左條片,阿仔笑到卡卡聲!

引用:+本帖最後由+littlefaith+於+15-4-21+12:48

原帖由 littlefaith 於 15-04-21 發表
TSL唔洗操TSA的,成年得一本佢地做咁大把,用個"操"字既,恐怕要問下其他真係"操"既學校先知一年做幾多本了。我有啲朋友同我講,佢地四年級已經要補課,成日星期六都要返埋學。TSL到而家都冇試過有呢個要求呢。

Lsfjoey  What is TSA?  發表於 15-6-5 13:49

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-03-28+發表

原帖由 GGsam 於 15-04-23 發表
睇左條片,阿仔笑到卡卡聲!
  如果聽日去Open day, 可以join student tour guide,  有機會撞到我家肥妹架!

kaifu  而家咁咪幾好  發表於 15-4-24 12:11
HaYi  我仔都係, 第一年做, 希望佢做到   發表於 15-4-24 10:54

引用:Quote:原帖由+GGsam+於+15-04-23+發表睇左

原帖由 silvia_ng 於 15-04-24 發表
如果聽日去Open day, 可以join student tour guide,  有機會撞到我家肥妹架!

...
你位千金都好cute, 佢會係邊處standby 呢?等我比阿仔會一會靚女先

引用:Quote:原帖由+GGsam+於+15-04-23+發表睇左

...
你位千金都好cute, 佢會係邊處standby 呢?等我比阿仔會一會靚女先

邊位朋友明天返學校Open Day, 有無機會認識下大家呢? 我明天會14:30到學校

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-04-24+發表

原帖由 GGsam 於 15-04-24 發表

...
哈,要講緣份,因佢做tour guide, 帶住啲visitor周圍行架!唔知佢會碌到去幾多樓架。 反而哥哥就坐定定係Maths Room (會唔會蛇左去就唔知), 到時去Maths Room支持下,佢兩兄妹都幾似樣架

引用:Quote:原帖由+GGsam+於+15-04-24+發表你位

哈,要講緣份,因佢做tour guide, 帶住啲visitor周圍行架!唔知佢會碌到去幾多樓架。 反而哥哥就坐定定係Ma ...
好呀!等我牛咁眼望下先

引用:邊位朋友明天返學校Open+Day,+有無機會認識

原帖由 Lsfjoey 於 15-04-24 發表
邊位朋友明天返學校Open Day, 有無機會認識下大家呢? 我明天會14:30到學校
我地明天都去,大概都會呢個時候先到喎

回覆:兩間都有offer, 陳守仁定真道?

我小朋友讀logos 小一,老師們有愛心但對佢地有要求,根據我觀察,老師喺呢個階段係培養佢地嘅學習能力,我小朋友比較成熟,我已經放半手佢自己處理功課,只係當佢遇到困難時大家商量下,另外會比d意見佢引導下。英文能力,我小朋友本身幾流利,同學都講中文,自然中文會講得多。呢一年,我無外補,但中英普全部都講得好好,全部進步好多,佢返學係學嘢,並非返學拎個範圍之後屋企跟進。另外,一齊等車學兄學姐,小4已經睇緊幾吋厚中英文小説,等車時一係玩,諗新玩意,有個弟弟有d唔熟乘數,個家姐同佢自家用紙造d乘數題目玩意,早上玩,玩幾日個弟弟就記得,玩之外,有時係睇書。其他學校等車小朋友一係拖住大人乖乖等,一係阿媽拎住默書範圍狂溫,好小會由於想睇書而睇書。跟據師姐爸爸講,小1-2係培養能力同興趣,小3開始會有d料到,會有難度,不過佢由女兒自己發展,佢女小1-2已經練到一定技巧同能力去應付難嘅野。我女只係小一,將來係點未知,不過現在佢好喜歡返學,好投入。至於TSL,我未讀過唔知,唔評論了。

silvia_ng    發表於 15-4-30 10:27

回覆:Lsfjoey 的帖子

陳守仁

‹ 上一主題|下一主題