用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 兩間都有offer, 陳守仁定真道?
樓主: Lsfjoey
go

兩間都有offer, 陳守仁定真道?   [複製鏈接]

我會看下這兩間學校怎樣對待成績好和成績差的學生,太標榜好成績的學生或忽略成績差的學生都不是好學校。

回覆 licpd 的帖子

真道有用成績分班, 但不明顯. 亦願花資源在成績稍遜的學生身上, 班人數較少外亦會額外教授. 每年頒奬禮, 除了頒奬予全級成績優異之學生外, 同時會頒獎予操行,運動表現優秀之學生, 亦設年度成績進步奬, 每班第一名奬等. 學校沒有放棄成績未達理想的學生是我最欣賞學校的地方.
最近一次中二觀課, 是媒體科, 那班學生應是整體成績稍遜的, 但有個別同學在這科表現很突出. 教的老師很有heart, 她盼望這班學生可從拍片,剪片中找到自己的Identity.

licpd    發表於 15-3-21 19:18

引用:我會看下這兩間學校怎樣對待成績好和成績差

原帖由 licpd 於 15-03-21 發表
我會看下這兩間學校怎樣對待成績好和成績差的學生,太標榜好成績的學生或忽略成績差的學生都不是好學校。 ...
tsl冇按成績分班,每年打亂哂的(p5-6就同班), 有拔尖補底班(free) 同埋有數學校隊。

licpd    發表於 15-3-21 19:18

bubuG 發表於 15-3-21 07:54
不是。諮詢過用家之後,放棄了offer。
可否分享一下原因,謝謝

引用:Quote:bubuG+發表於+15-3-21+07:54+不是。

原帖由 boyboy_mama 於 15-03-22 發表
可否分享一下原因,謝謝

回覆:兩間都有offer, 陳守仁定真道?

最近有一個朋友,他有一對龍鳳胎,女讀TSL,囝讀另一間一條龍直資。

我覺得奇怪,點解分開讀,而且兩間理念不太一樣。

他的解釋是大女,一向都較弟弟出色,他對她到升中滿有信心,但細仔就是好擔心,一條龍穩陣些。

最後個女同為法文好勁,某直資神校取錄了。細仔因為入到一條龍,不用擔心。一早分道揚鑣,不用比較。

講清楚細囝不是讀真道,不要對號入座!當作參考就好。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我囝囝在tsl讀p5,我唔知佢係咩國口音,只知佢有能力聽得明明珠台的節目,看書以本數計(每日)。帶他去外國時,可謂溝通無障礙。但強調,我和太太不會在家講英文。只是佢自小喜歡睇英文卡通片和書,加上學校有良好語境的緣故。

回覆 IGLOO 的帖子

我囡囡都是同你小朋友一樣,她雖然只有K3,但已經睇聽得到成套Harry Porter,所以雖然TSL無聯校,但我仍然會選TSL,因囡囡應可以配合到學校的語境。

引用:回覆+IGLOO+的帖子 我囡囡都是同你小朋友

原帖由 Lsfjoey 於 15-03-23 發表

我囡囡都是同你小朋友一樣,她雖然只有K3,但已經睇聽得到成套Harry Porter,所以雖然T ...
K3 or P3. If K3,好厲害!

引用:Quote:原帖由+Lsfjoey+於+15-03-23+發表回

原帖由 HMmummy 於 15-03-23 發表
K3 or P3. If K3,好厲害!
人地個女嚟緊9月先小一,梗係 k3 啦,唔勁TSL 都唔收啦.....

So, I think TSL is not your cup of tea.

Lsfjoey 發表於 15-3-23 14:05

我囡囡都是同你小朋友一樣,她雖然只有K3,但已經睇聽得到成套Harry Porter,所以雖然T ...

Porter --> Potter

今日溫書悶悶地,叫呀女錄左段片比你地聽下佢啲英文口音,同埋小朋友既模仿力,係點影響佢地讀出黎既所謂口音。 我女係學校並非名列前矛(仲有大把改善空間添),  若各位覺得佢講得差,請唔好踩咁盡
邊間學校都可以教出英文好既學生,最緊要讀得開心又適合。
https://youtu.be/wJgyyD78YDc

vcb617  好正, 好叻女呀  發表於 15-4-24 14:22
vcb617  好正, 好叻女呀  發表於 15-4-24 14:22
豆豆B媽    發表於 15-4-23 10:35
Lsfjoey    發表於 15-3-31 17:17
licpd    發表於 15-3-29 13:27

回覆 silvia_ng 的帖子

👍叻

引用:今日溫書悶悶地,叫呀女錄左段片比你地聽下

原帖由 silvia_ng 於 15-03-28 發表
今日溫書悶悶地,叫呀女錄左段片比你地聽下佢啲英文口音,同埋小朋友既模仿力,係點影響佢地讀出黎既所謂口 ...

TSL 小六考中成績一般, 但他們收取的小一應該大部份都是top students, 為什麼?

引用:Quote:mcl203+發表於+15-3-13+17:42+http:/

原帖由 bbb330 於 15-03-29 發表
TSL 小六考中成績一般, 但他們收取的小一應該大部份都是top students, 為什麼?
...
近兩年收的好勁。

早年未出名時收的學生未必係最勁果批。

正路來說我估升中成績幾年後更好。

引用:Quote:mcl203+發表於+15-3-13+17:42+http:/

原帖由 bbb330 於 15-03-29 發表
...
咁要回帶返6年前啦。今年我仔都考緊中學,收風都知佢地考得唔錯(目前只知直資,同埋有啲一人有幾個offer), 最後成績出黎應該幾好。某港島直資女校好似只得40個位,收左我地11個女仔,最後都唔會咁多個去,因有人之前已有其他offer.  太多就唔講啦,免得有啲家長唔鐘意。

引用:Quote:原帖由+bbb330+於+15-03-29+發表TSL+

原帖由 siden 於 15-03-29 發表
近兩年收的好勁。

早年未出名時收的學生未必係最勁果批。
其實我覺得學校唔一定收好叻果啲學生 (睇我女就知啦,佢應該唔係讀書既材料),  但佢收你,應該係發覺小朋友有潛質達到某啲才華/專長咁啦,同埋主動既細路真係較多。

licpd  your daughter is awesome!  發表於 15-3-29 13:29

回覆:silvia_ng 的帖子

你個女又開朗,又自信,呢2樣已經很好條件,相信中學再發力,入到名 U應該唔難。

‹ 上一主題|下一主題