用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有冇喜歡星球的小朋友?
樓主: piglet0529
go

有冇喜歡星球的小朋友? [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:My+son+7+years+old+likes+astronomy+and+m

原帖由 omg012 於 16-03-17 發表
My son 7 years old likes astronomy and mathematics but not drawing. He learns solar system, milky sy ...
我仔也是you tube 迷, 有些人説男仔很多也喜歡星球啦! 但我仔和你仔迷的程度同一般的不同, 不是六七歲的程度

醒目開學勳章 貢獻勳章

提起星球,我個兩歲前後係超過星球迷,我買埋大poster俾佢!

但如果依家問佢以前學咗乜,佢會話唔記得哂!

佢嘅興趣期期唔同,都鍾意睇youtube,睇人打機!呢排鍾意scratch programming...
恐龍家

醒目開學勳章

引用:提起星球,我個兩歲前後係超過星球迷,我買

原帖由 小曳人 於 16-03-18 發表
提起星球,我個兩歲前後係超過星球迷,我買埋大poster俾佢!

但如果依家問佢以前學咗乜,佢會話唔記得哂! ...
是期期不同, 但星球會翻dou, 再翻dou, 中間有迷過skyscrapers, 之類...

回覆 piglet0529 的帖子

There is an exhibition at HK Science Museum from 18 March to 25 May about LHC (大型強子對撞機). Although the exhibition is about fundamental particles (not planets), your kids may be also interested in the latest advancement of physics. For details, please see below
http://hk.science.museum/ms/collider2016/index.html

回覆 omg012 的帖子

我小朋友已經睇咗,佢本身好有興趣睇,平時也會在YouTube search 黎睇,嗰日帶佢去科學館,嗰粒子撞擊video佢企定定睇足五,六次

醒目開學勳章

引用:回覆+piglet0529+的帖子 There+is+an+exhi

原帖由 omg012 於 16-03-20 發表

There is an exhibition at HK Science Museum from 18 March to 25 May about LH ...
Thanks! 考完試帶佢睇下先!

我小朋友讀小一,除咗上述,佢對solar system, 電子原理都好有興趣,但冇你地小朋友咁有深入認識, 但電子原理嗰方面, 爸爸已經買咗有關方面玩具同佢一齊玩,我地都係見佢邊方面有興趣,就培養佢多d……我覺得叻過佢嘅人,大有人在

醒目開學勳章

引用:我小朋友讀小一,除咗上述,佢對solar+syst

原帖由 Diamondtcc 於 16-03-20 發表
我小朋友讀小一,除咗上述,佢對solar system, 電子原理都好有興趣,但冇你地小朋友咁有深入認識, 但電子原 ...
依套玩具也不錯

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Diamondtcc+於+16-03-20+發表

原帖由 piglet0529 於 16-03-20 發表
依套玩具也不錯
天外有天, 同埋依家資訊發達, 物質豐富, 其實好多小朋友也可以好叻!  但有時仔會說班上冇人鈡意佢鈡意既野

piglet0529 發表於 16-3-20 19:03
依套玩具也不錯
請問在哪裡可以買到關於科學的玩具呀?

好正呀……請問响邊度買?我明白呀……佢地嘅興趣係有別於一般小朋友,我小朋友嗰班都係冇人同佢有相同興趣,同佢同聲同氣的只有家裡爸爸
所以我都會教佢班裏同學常玩遊戲,一d集遊戲,嗰期卡通,等佢都可以同同學仔有共同話題

piglet0529 發表於 16-3-20 19:03
依套玩具也不錯
依套玩具叫咩名?thx

醒目開學勳章

引用:Quote:piglet0529+發表於+16-3-20+19:03+依

原帖由 Rachelmummy2008 於 16-03-20 發表
請問在哪裡可以買到關於科學的玩具呀?
科學館及開比target外國人的玩具店, 不過驚人以為我賣廣告
我這套係網購一次性的, 也有朋友有依套是親友購自美國, 只是見有人提到電子原理的玩具想起仔舊年玩依套好happy😜

醒目開學勳章

回覆:piglet0529 的帖子

仔周時拎依套出來,邊來他的星球書

我個小朋友都有,响太空館買的

我個間唔使都攞出黎玩,當年chur我同baba好耐,要我地買比佢

醒目開學勳章

引用:我個間唔使都攞出黎玩,當年chur我同baba好

原帖由 Diamondtcc 於 16-03-21 發表
我個間唔使都攞出黎玩,當年chur我同baba好耐,要我地買比佢
係, 好似成三百幾蚊, 都chur左一陣子, 爸爸係佢5歲生日先送比佢, 當年你仔有冇迷過太空館個恐龍展? 我仔那期迷地理恐龍, 個展覽大大話話去左十幾次, 那時仲有用工人, 他這星期同爸爸媽媽去完, 下星期説帶爺爺嫲嫲去, 再下星期說工人姐姐未去過, 跟著又repeat有兩星期冇同爸爸媽媽去, 最迷入面兩段片

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Diamondtcc+於+16-03-21+發表

原帖由 piglet0529 於 16-03-21 發表
係, 好似成三百幾蚊, 都chur左一陣子, 爸爸係佢5歲生日先送比佢, 當年你仔有冇迷過太空館個恐龍展? ...
科學館先啱

佢對恐龍,動物麻麻地,但佢近期對地理好有興趣,邊個風最勁?火山點爆?岩漿爆出黎之後點?邊度最多火山?地震點震法?地球內裹結構係點?簡直十萬個為甚麼

醒目開學勳章

引用:回覆+piglet0529+的帖子 佢對恐龍,動物麻

原帖由 Diamondtcc 於 16-03-21 發表

佢對恐龍,動物麻麻地,但佢近期對地理好有興趣,邊個風最勁?火山點爆?岩漿爆出 ...
他們應該是朋友😍

‹ 上一主題|下一主題