用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有冇喜歡星球的小朋友?
go

有冇喜歡星球的小朋友? [複製鏈接]

醒目開學勳章

亞仔五歲半, 看明珠台新播的宇宙探索看得津津有味, 有冇同路人? 次次去圖書館借書大半也是星球書, 已經借到去青少年部

1    0    1    0

未來科學家!
for every one criticism, three positives must be given.

阿仔都有睇

引用:未來科學家!

原帖由 lillymarie 於 15-03-13 發表
未來科學家!

回覆:有冇喜歡星球的小朋友?

我仔仔都有睇,所有講太空、科學嘅節目同書都喜歡睇,可以睇好耐。

Same as my son.  He reads a lot about each of the planets under the solar system, milky way, black hole and even the worm hole .....

星球是熱門題材,好多小朋友都會迷過一陣子。

回覆 piglet0529 的帖子

我仔都喜歡星球太空, 都計晒各人在月球的重量, 但太空不是他最愛, 他愛數學多一點.已在看很多數學理論的書(青少年至中學級別).  他又對化學,元素之類很有興趣.
另外又成日研究EXCEL, 睇點整報表(已懂基本整出來).

不過, 佢對文學, 動植物方面則沒興趣.

回覆:piglet0529 的帖子

我個囝都係 仲意火箭 星空😪😪

引用:Quote:raebykciv+發表於+15-3-18+23:24+我

原帖由 yeungbee 於 15-04-04 發表
係咪男仔大多中意星球人、恐龍呢類?
佢仲意hello kitty 我就擔心啦

回覆:raebykciv 的帖子

我個仔真係鍾意hello kitty

引用:亞仔五歲半,+看明珠台新播的宇宙探索看得津

原帖由 piglet0529 於 15-03-13 發表
亞仔五歲半, 看明珠台新播的宇宙探索看得津津有味, 有冇同路人? 次次去圖書館借書大半也是星球書, 已經借到 ...
我女男同學,三歳幾,大愛九大行星。佢畫左九大行星加字的畫俾我個女
自己串晒所有字,排曬大小

有,阿囝最愛

喜歡星球科學,鍾意十萬個為什麼

回覆:有冇喜歡星球的小朋友

我個女都係,熟晒每個行星同矮行星啲特徵,成日都話去火星住,佢開始迷太陽系嗰陣只係三歲,我而家就成日要睇書惡補吓天文知識。

醒目開學勳章

引用:我個女都係,熟晒每個行星同矮行星啲特徵,

原帖由 細咩咩 於 15-09-15 發表
我個女都係,熟晒每個行星同矮行星啲特徵,成日都話去火星住,佢開始迷太陽系嗰陣只係三歲,我而家就成日要 ...
黎緊有套火星任務諗住帶佢去睇, 不過近日佢有新興趣係研究高塔😜

引用:我個女都係,熟晒每個行星同矮行星啲特徵,

原帖由 細咩咩 於 15-09-15 發表
我個女都係,熟晒每個行星同矮行星啲特徵,成日都話去火星住,佢開始迷太陽系嗰陣只係三歲,我而家就成日要 ...
hahaha 我仔又係兩歲半知道月亮日日唔同形狀,之後就日日要搵月亮,睇月亮

之後大小小又知道solar system. 日日同我講,咩星球最高最底溫度,我都唔識,我買書俾佢自己搵答案咋😁

回覆:gingerm 的帖子

我諗鍾意睇月亮係個共同點,我同老公嗰時都好驚訝點解囡囡得一歲人仔時已經咁鍾意望月亮太陽星星,最鍾意係日頭指個月亮話moon,好快就講有時圓形,半圓形,好似蕉形,如果有晚搵唔到月亮就顯得好失落

My son 7 years old likes astronomy and mathematics but not drawing. He learns solar system, milky system, universe and even multiverse, dimensions from YouTube. He also learns periodic table from Khan Academy. Recently, he asks why do carbon has atomic mass of 12.0107. He also asks why Bi and Po have the same atomic mass of 208.98.
‹ 上一主題|下一主題