用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我女兒是班上第21名教兒育女( copy)
樓主: brother4
go

我女兒是班上第21名教兒育女( copy) [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+skkeung+於+15-03-25+發表每

原帖由 evacalbee 於 15-03-25 發表
同意,所以唔可以放棄,無理由坐响度等天份㗎
唔係!小囡小二時學時鐘,要找出二個時間差,教極都唔明!我讓她不明而考,不加練習或補習!小三時,突飛猛進,已明白了! 有時,欲速則不達!

回覆:我女兒是班上第21名教兒育女( copy)

父母知道21名冇問題,但比人笑自己子女21名就好難受。做父母最難的是調節心理,不要隨波逐流。

skkeung 發表於 15-3-25 19:33
唔係!小囡小二時學時鐘,要找出二個時間差,教極都唔明!我讓她不明而考,不加練習或補習!小三時,突飛猛進 ...
同意, 我囝K2時我教佢由1數到100, 但教左好耐都教唔識, 佢次次去到9字尾就唔知下一個係咩數字, 教極唔識算數, 終於放棄, 但佢一上K3就識啦, 我都無再教佢, 之後我體會到, 未係時候就未係時候, 逼唔黎, 要逼只係浪費時間.  
希望每天開心渡過 ;-)

唔係!小囡小二時學時鐘,要找出二個時間差,教極都唔明!我讓她不明而考,不加練習或補習!小三時,突飛猛進 ...
我都有類似經歷,教級都唔識有好多原因,可能cognitive ability not ready, when its ready, its piece of cake.

irischowys 發表於 15-3-26 09:28
父母知道21名冇問題,但比人笑自己子女21名就好難受。做父母最難的是調節心理,不要隨波逐流。

...
其實佢父母唔需要同人講考第幾架, 多數D人問我囝成績我都係答"普普通通啦, 中"挺"啦!!!"
希望每天開心渡過 ;-)

引用:Quote:irischowys+發表於+15-3-26+09:28+父

原帖由 Jessy 於 15-03-26 發表
其實佢父母唔需要同人講考第幾架, 多數D人問我囝成績我都係答"普普通通啦, 中"挺"啦!!!"
...
所以話,問題在父母,與人比較!

爭第一可能是父母的虛榮心,但希望孩子跟得上同班同學的進度又似乎是需要的。
如孩子一歲前懂爬,兩歲前懂行,慢了就叫發展遲緩,要上堂追番。
An objective target is needed to asses when extra help is necessary for the child.

回覆:Heyheyjoyjoy 的帖子

全世界最Top過30個小朋友坐埋同一班,都有人考第尾啦!其實而家好多學校十名以外都唔再排啦!

除了小朋友学习面对读书压力,家长也要学习怎样面对。很多时候小朋友的压力来自家长。我自身的经验 - 对孩子有很高的期待,当孩子能做到,心里暗喜,嘴里却说成绩排名都不重要。可是当成绩下滑,心里就开始着急,特别是看到孩子一脸满不在乎的样子,心里更气。直到自己接受孩子没有自己想像那样优秀,慢慢的去掉那种过高的期待,就看到孩子的努力和压力。这是一个历程,与你大家共勉。

回覆:at777777 的帖子

我仔間學校成績表冇寫全級第幾,亦冇寫全班第幾,學校只比iportfolio比家長。佢依家小一,早排有次閒談之中佢自己爆響囗話自己全級全班第幾(全班三十一人,佢排尾五⋯但分數上並不差),仲可以講埋最高最低的分數⋯所以呢其實d小朋友自己都緊張,亦會查問其他朋輩的standard架!

我地就話,我地真係唔介意排第幾,只要佢每次都盡力。我會話佢已經比我細個叻,希望佢好過d,同打開佢的心窗啦!

回覆:at777777 的帖子

我仔間學校成績表冇寫全級第幾,亦冇寫全班第幾,學校只比iportfolio比家長。佢依家小一,早排有次閒談之中佢自己爆響囗話自己全級全班第幾(全班三十一人,佢排尾五⋯但分數上並不差),仲可以講埋最高最低的分數⋯所以呢其實d小朋友自己都緊張,亦會查問其他朋輩的standard架!

我地就話,我地真係唔介意排第幾,只要佢每次都盡力。我會話佢已經比我細個叻,希望佢好過d,同打開佢的心窗啦!

前輩, 我囡囡正是如此, K3數小一識, 小一數小二識。 因為囡囡學校數學會考番之前既嘢, 即係小二會考小一+小二, 所以, 一份卷入面, 始終有佢識既嘢, 不過係慢人一年, 所以次次都可以掹車邊合格。但問題係呈分試卷唔等人, 請問你囡囡到幾大個, 先至當年既數當年識? 我教到好沮喪。

引用:Quote:skkeung+發表於+15-3-25+19:33+唔係!

原帖由 little_yolky 於 15-04-16 發表
前輩, 我囡囡正是如此, K3數小一識, 小一數小二識。 因為囡囡學校數學會考番之前既嘢, 即係小二會考小一+小 ...
小二學但小三下學期才明部份,小四全部明!

skkeung 發表於 15-4-17 17:10
小二學但小三下學期才明部份,小四全部明!
即係小四時明小四既數學? 期間無補過專科?

引用:Quote:skkeung+發表於+15-4-17+17:10+小二

原帖由 little_yolky 於 15-04-17 發表
即係小四時明小四既數學? 期間無補過專科?
無,自由發展!

So touching!

思維啲野個個長不同,不能一概而論!重點是學習動力不能失,名次放一邊!能否做到,大人的事了!

‹ 上一主題|下一主題