用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 弱區中的地區強校
樓主: eaubobo
go

弱區中的地區強校 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-3-16 13:41
他區? 你講緊升中?

"某幾間本區小學已經被他區學校收了86人"
SORRY , 我表達得不大清楚 ! 是升中呀 !

即是話,在升中網他區有20個給升中統一派位,但見到最後升中派位結果他區有86個
咁即是多出的都是自行考到入他區中學對嗎???!!

subb 發表於 15-3-16 16:30
SORRY , 我表達得不大清楚 ! 是升中呀 !

即是話,在升中網他區有20個給升中統一派位,但見到最後升中派 ...
你可以咁理解, 但現實係你無辦法知道一間中學既學生來源分佈(暫時只知東區張祝珊一間中學有公佈), 所以"他區共有多少人"升到入某校呢樣野係計唔到.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:弱區中的地區強校

請教,見人講宣道小學入band 1中學有8成,是否憑入左甚麼中學來定,還是小五小六呈分試係band 1成績?

gigiwin888 發表於 15-3-16 17:43
請教,見人講宣道小學入band 1中學有8成,是否憑入左甚麼中學來定,還是小五小六呈分試係band 1成績?

...
因教育局規定學生Banding資料不能公佈,大家只能以多少人入讀B1中學來推算,當中一定有誤差,尤其近兩三年學位多過學生,有機會出現一D假象
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:gigiwin888+發表於+15-3-16+17:43+請

原帖由 hkpapa852 於 15-03-16 發表
因教育局規定學生Banding資料不能公佈,大家只能以多少人入讀B1中學來推算,當中一定有誤差,尤其近兩三年 ...
謝謝解答

gigiwin888 發表於 15-3-16 18:28
謝謝解答
你最後係咪揀咗讀直資?

引用:Quote:gigiwin888+發表於+15-3-16+18:28+謝

原帖由 hkpapa852 於 15-03-16 發表
你最後係咪揀咗讀直資?
我決定讀宣小

hkpapa852  恭喜, APS的確比另外兩間好!   發表於 15-3-17 09:28

醒目開學勳章 貢獻勳章

subb 發表於 15-3-16 13:34
我又想問....????

如果他區名額只有20左右 !但某幾間本區小學已經被他區學校收了86人 ! 
無得咁計因為無人知本區學校裡面,有幾多人以他區玩派位,又有幾多人以本區身份玩派位

同一道理,SFA年年都有好多人入九華,裡面嘅人都話係自行或叩門入多
但外人總係鍾意話:唔俾佢地住油尖旺,以本區身份抽

所以,你嘅問題無人知道答案

恐龍家

小曳人 發表於 15-3-17 08:03
無得咁計因為無人知本區學校裡面,有幾多人以他區玩派位,又有幾多人以本區身份玩派位

同一道理,SFA年年 ...
係,仲有一招係轉用住址網嚟抽獎,呢招我都有講,而且沒法從任何資料中反映

subb  又係喎 !  發表於 15-3-17 09:22

hkpapa852 發表於 15-3-16 16:46
你可以咁理解, 但現實係你無辦法知道一間中學既學生來源分佈(暫時只知東區張祝珊一間中學有公佈), 所以"他 ...

我只是用D小學升中公報資料去睇咋 !
我見雖然統一他區得20個英中(官津) 學額,
但幾間1-2線小學加埋都有86人升他區英中 所以............????!!!!! 問下....

subb 發表於 15-3-17 09:21
我只是用D小學升中公報資料去睇咋 !
我見雖然統一他區得20個英中(官津) 學額,
但幾間1-2線小學加埋都有8 ...
邊區? 邊間中學? 幫你研究下

hkpapa852 發表於 15-3-17 09:26
邊區? 邊間中學? 幫你研究下
62 區 !我做小學升中資料功課見到問下車, 未研究到心水中學.
不過thanks  你先 ! 感謝 

hkpapa852  邊間中學?  發表於 15-3-17 09:48

subb 發表於 15-3-17 09:41
62 區 !我做小學升中資料功課見到問下車, 未研究到心水中學.  
不過thanks  你先 ! 感謝 
我明你講咩.... 荃灣中學網2014年有20個他區英中位可以抽, 但荃灣區多間小學見到升讀相關學校既人數, 遠超20人.

一間官津中學收既學生, 包括:

1. 自行
2. 統一甲部
3. 統一乙部 (由荃灣區他區位)
4. 統一乙部 (小學在荃灣, 但以葵青區住址網抽既葵青區本區位)
5. 叩門

其實好多資料, 除咗教育局同家長之外 (有冇用住址網抽), 根本無人知, 呢方面無需要研究得咁深入.

subb  thx !  發表於 15-3-17 11:11
subb  係bor  發表於 15-3-17 11:11

hkpapa852  邊間中學? ~~~ 不是一間中學, 是指升去葵青區d 英中加埋

hkpapa852  我知道了, 上面答咗  發表於 15-3-17 10:49
‹ 上一主題|下一主題