用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 弱區中的地區強校
樓主: eaubobo
go

弱區中的地區強校 [複製鏈接]

回覆:弱區中的地區強校

深水埗同觀塘算係「同級」?

引用:深水埗同觀塘算係「同級」? +

原帖由 sorman 於 15-03-15 發表
深水埗同觀塘算係「同級」?
差不多,約三成band 1位

siumanma 發表於 15-3-14 22:03
請教哪些區屬弱區?

邊D係強區/弱區?參考下:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-3-15+09:33+

原帖由 hkpapa852 於 15-03-15 發表
咁其實中西區和灣仔區先係最強升中網!?比起九龍塘區好好多喎!

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-03-15+發表

原帖由 eaubobo 於 15-03-15 發表
咁其實中西區和灣仔區先係最強升中網!?比起九龍塘區好好多喎!
各有各好處,到時你就知

引用:Quote:原帖由+eaubobo+於+15-03-15+發表咁

原帖由 lauwingtai 於 15-03-15 發表
各有各好處,到時你就知
現在知,可以嗎?

引用:Quote:原帖由+eaubobo+於+15-03-15+發表咁

各有各好處,到時你就知
是不是灣仔區太多band 1位有聯繫或直屬小學?

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+15-03-15+發表

原帖由 siden 於 15-03-15 發表
是不是灣仔區太多band 1位有聯繫或直屬小學?
是呢,灣仔&中西的band 1中學位,大部分在小學已因直屬決定了,華仁小去華仁中丶St Paul小去St Paul中丶聖提小去聖提中,拎出黎俾外人抽的學位其實不多,相反,九龍城雖學位總量較少,但選擇算多

siden    發表於 15-3-15 20:08

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-15+發表是不

是呢,灣仔&中西的band 1中學位,大部分在小學已因直屬決定了,華仁小去華仁中丶St Paul小去St Paul中丶聖 ...
我記得hkpapa 有個post 關於此點...
請問有link 嗎?
謝謝!

lauwingtai 發表於 15-3-15 19:41
是呢,灣仔&中西的band 1中學位,大部分在小學已因直屬決定了,華仁小去華仁中丶St Paul小去St Paul中丶聖 ...
似乎....灣仔 QC / SKHTSK / TLMS....已經夠晒位俾其他無联繫中學B1生了....只係選擇唔多~~~

引用:Quote:lauwingtai+發表於+15-3-15+19:41+是

原帖由 mcl203 於 15-03-16 發表
似乎....灣仔 QC / SKHTSK / TLMS....已經夠晒位俾其他無联繫中學B1生了....只係選擇唔多~~~
...

有些家長入唔到band 1A嘅QC, 已經覺得失敗了。

用這種心態,選擇自然少。

女孩子好似更麻煩,灣仔區好女校多有附小, 外人難爭。

siden 發表於 15-3-16 00:35
有些家長入唔到band 1A嘅QC, 已經覺得失敗了。

用這種心態,選擇自然少。

女子直屬中學比例高....全屬B1中學....數字上斷估B1率好高 ~45%...大部位又直上中學
所以...可能...B1女仔並不如想像中升中咁窄...一間 SKHTSK + TLMS (非联繫位)有可能已經夠凸
呢個post咪有網友話B2女仔抽入 TLMS羅~~~

灣仔...似乎強直屬小學比例太高....不少其他小學全港係B1...係本區只係入B2 ....(估估吓)~~~

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-3-16+00:53+編輯

原帖由 mcl203 於 15-03-16 發表
又係果句,有家長只愛MMS St Paul secondary果類學校 不愛SKHTSK, 咁選擇與學位又變成不多。

有些人覺得反正是抽,既然band 1, 梗想搏間band 1ab, 但band 1a女校又有自己小學生。

eaubobo 發表於 15-3-15 22:18
請問有link 嗎?
謝謝!
我無獨立出個帖, 我諗你係講緊我係呢個帖既回覆:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2983474&extra=&highlight=%E7%8E%AB%E5%B0%8F&page=3
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

eaubobo 發表於 15-3-15 22:18
請問有link 嗎?
謝謝!

中西區, 灣仔區升一線中學機會高, 但選擇少呢個"問題"有幾位會員都討論過了, 但我覺得其實都唔係好大問題.

反正升中可用住址網, 只要你係中西區/灣仔區B1學生, 升中前搬去其它入讀一線中學機會較高而選擇又多D既校網, 如東區, 九龍城, 沙田, 其實就解決咗呢個煩惱.

甚至如果係中西區/灣仔區既B2頭學生, 更加可以考慮去搬去南區, 黃大仙, 觀塘, 深水埗呢D區, 到時甚至有機會升呢做番B1生.

所以升中最重要, 都係策略. 不過入到一個"強網", 策略彈性度就高好多!

lauwingtai  九龍龍  發表於 15-3-16 11:26

回覆:弱區中的地區強校

條方程式是。。。
讀強區小學+住弱區樓宇+考試成績好+靚隨機編號

lauwingtai    發表於 15-3-16 11:27

Mommy-Maggie 發表於 15-3-16 09:28
條方程式是。。。
讀強區小學+住弱區樓宇+考試成績好+靚隨機編號

...

如果有呢3樣: 讀強區小學+考試成績好+靚隨機編號
`
住邊都一定無問題!

讀強區小學+住弱區樓宇, 呢個講法唔係咁啱.

如果你係中西區讀緊基恩, 仲要肯定係B1學生, 但St Louis睇唔上眼, 咁又想有多少少一線中學選擇, 咁我只會叫你去東區, 九龍城,或者沙田呢3區(B1A和B1B既中學較多), 無理由叫你去南區搏呂明才呀?

所以即使揀所謂既"弱區", 都只係較差一點點...... 唔係真係弱區

回覆 lauwingtai 的帖子

lauwingtai 九龍龍

哈哈, 打錯字......

我又想問....????

如果他區名額只有20左右 !但某幾間本區小學已經被他區學校收了86人 ! 

咁是否即是 86-20 = 66,即有在66人在自行已經收了, 對嗎???????

lauwingtai  ??????  發表於 15-3-16 13:53

subb 發表於 15-3-16 13:34
我又想問....????

如果他區名額只有20左右 !但某幾間本區小學已經被他區學校收了86人 ! 
他區? 你講緊升中?

"某幾間本區小學已經被他區學校收了86人"

唔係好明你呢個假設問題.....?
‹ 上一主題|下一主題