用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 弱區中的地區強校
樓主: eaubobo
go

弱區中的地區強校 [複製鏈接]

lauwingtai 發表於 15-3-13 11:46

田灣始南已是18網熱校, 它的band1率得四至五成, 並非因田灣始南水皮, 而是18網唔夠band1中學學位俾小六的小朋友, 同樣情況亦出現在95網將軍澳, 都出現band1小六學生多於band1中學學位的情況。

因此, 問題不是應否留在田灣始南, 而是應否留在18網, 18網就像一間有100個主任, 但得5個經理位的公司, 就算你叻, 都冇足夠位俾你升。

但印象中將軍澳的「估計外逃率」(自行或直資成功),去到統一階段反而B1的
學額反而過剩,以致有B2生成功升呢!會否是因南區的對外交通較將軍澳更差,
以致大部份的同學均唔似將軍澳的同學咁勇於自行區外的一線中學呢?

個人先前無開學校名,主要原因係唔清楚南區的情況,只純睇B1率才有所保留而
已。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

eaubobo 發表於 15-3-13 11:26
佢煩惱在於放小朋友在大池/小池...
既怕壓力,中學網,$$$ 泣....
小池大魚:田始
大池小魚?小池大魚?

睇番呢個帖睇下有冇啟發: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2978177

一日未入池, 都唔知自己係都大魚定細魚

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

奥脫福 發表於 15-3-13 12:16
但印象中將軍澳的「估計外逃率」(自行或直資成功),去到統一階段反而B1的
學額反而過剩,以致有B2 ...
其實呢間小學既"外逃率"都好高啦, 起碼有35%既中學都唔屬於南區, 去到九龍既LS同St Mary都有

將軍澳"外逃率"成功率高而B1額亦有剩, 我覺得其實跟佢同區有4間直資一條龍中小學有關

過去大家話將軍澳升中人數多升讀線中學學位機會低, 其實都忽略咗一個因素:

教育局公佈既小六人數, 係包括晒所有私校同直資小學, 係將軍澳入面有4間直資, 校內小六學生大多數都會升番上原校, 呢度其實都少咗至少400個學生, 而且佢地中一有額外學位俾外人, 當中有唔少將軍澳人其實都係"外逃"番去呢幾間直資中學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實要攪清楚 , 於始南做大魚都唔輕鬆佢精英班出名好谷吓 !

唔係D小池大魚點游去自行跨區 QC ,SPCC ,港華 ,英皇呀 .

回覆 hkpapa852 的帖子

題外話,咁TSL,KTS同優才你又會點排?

引用:++++++++其實要攪清楚+,+於始南做大魚都唔

原帖由 屋邨仔 於 15-03-13 發表
其實要攪清楚 , 於始南做大魚都唔輕鬆佢精英班出名好谷吓 !

唔係D小池大魚點游去自行跨區 QC ...
認同,不要以為始南得四至五成band 1就係小池,該校很大程度受制於校網本身

回覆:弱區中的地區強校

朋友都明白始南已經在該區很不錯,只是想升中更有「安全感」,希望能誇區升讀一缐中學!

eaubobo 發表於 15-3-13 17:35
朋友都明白始南已經在該區很不錯,只是想升中更有「安全感」,希望能誇區升讀一缐中學!

...
中學先跨, 不如小學就跨啦! 這是尋常的做法, 就算你朋友怕sfa競爭大又遠而唔讀, 都應盡量扣11、12、14&16網的學校。
在18網, 考到band 1成績都仲要提心跳膽, 在其餘四個港島網, 考到band 1成績就一定有band 1中學讀, 就算band 2成績, 若夠運都可能入到band 1中學。

回覆:弱區中的地區強校

到升中時才搬家,改校網,可以嗎?

winnietingting 發表於 15-3-13 11:47
咁如果st clares vs 沙呂小 (net 91), 一間有直屬中學 vs 沙田一線小學有聯繫小學,两間都要搬,所以地點冇 ...
除非唔想讀12年女校,如果唔係點都係St Clare。
沙田區小學網上年派首三志願都大跌,情況到升中應該都係差唔多。

中西區中學網,即使6年後,只要係B1女生,就算唔揀St Clare,應該都唔駛擔心入唔到B1中學

eaubobo 發表於 15-3-13 20:21
到升中時才搬家,改校網,可以嗎?
我諗你都知升中轉用住址網既壞處,特別係由弱區轉強區

dickson88 發表於 15-3-13 16:46
回覆 hkpapa852 的帖子

題外話,咁TSL,KTS同優才你又會點排?
KTS》TSL》GT

引用:Quote:winnietingting+發表於+15-3-13+11:4

原帖由 hkpapa852 於 15-03-14 發表
除非唔想讀12年女校,如果唔係點都係St Clare。
沙田區小學網上年派首三志願都大跌,情況到升中應該都係差 ...
Thanks thanks thanks, you are so nice.  St clares吸引人真係好大,再加上見中西區學校好多家庭非常有質素,品德好好。

引用:Quote:eaubobo+發表於+15-3-13+20:21+到升

我諗你都知升中轉用住址網既壞處,特別係由弱區轉強區
到時band 1可能會降level?
不過佢家人都在置富,婆婆要幫手湊new born 妹妹,k3哥哥。今年升小學一事已經令佢煩左好耐。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-03-14+發表

原帖由 eaubobo 於 15-03-14 發表
不過佢家人都在置富,婆婆要幫手湊new born 妹妹,k3哥哥。今年升小學一事已經令 ...
之前聽講座,講者話南區(弱區)band 1生轉中西区(強区),隨時變band 3, 可能誇左,不過要小心。

eaubobo 發表於 15-3-14 08:49
不過佢家人都在置富,婆婆要幫手湊new born 妹妹,k3哥哥。今年升小學一事已經令 ...
又唔一定,只係邊緣人機會高D
咁有個細妹就梗係田始啦!

winnietingting 發表於 15-3-14 08:54
之前聽講座,講者話南區(弱區)band 1生轉中西区(強区),隨時變band 3, 可能誇左,不過要小心。

...
呢位講者可以列入黑名單了

引用:Quote:winnietingting+發表於+15-3-14+08:5

嘻嘻

引用:Quote:winnietingting+發表於+15-3-14+08:5

我估佢意思係會入band3校,並非會變band3生。

中西區從來很少band2校,18轉11網,若跌band,又當正自己係band1生咁填表,抽中band3不是奇事

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-03-14+發表

原帖由 lauwingtai 於 15-03-14 發表
我估佢意思係會入band3校,並非會變band3生。

中西區從來很少band2校,18轉11網,若跌band,又當正自己係b ...
嘩!  If so, 個亞媽實發癲

‹ 上一主題|下一主題