用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 弱區中的地區強校
go

弱區中的地區強校 [複製鏈接]

如果升中派位有50-60%的band 1中學,是否已經很好?

2    0    0    1

eaubobo 發表於 15-3-12 19:00
如果升中派位有50-60%的band 1中學,是否已經很好?
有50%都揞住咀笑

回覆:弱區中的地區強校

朋友心儀此校,派位ok 嗎?

2013年度

eaubobo 發表於 15-3-12 19:56

朋友心儀此校,派位ok 嗎?

對於數據,我們時刻都要小心演譯。根據該校的校務報告,去年小六全級有144人,而
其派位成績如下:

第一組別學生升讀英文中學百分比:100%
獲派首三志願學校的百分比:約佔99%
全級獲派英文中學百分比:約佔65%

即至少有93人是獲派「英文中學」。不過根據列在十二頁的派位表(即你貼出黎果張)
,當中至少有四間B2中學已佔了55人(31、12、9、3),加埋先前的93人,
已經超過全級人數,爆左煲啦。

即係話果65%只是全級獲派「英文中學」的百分比,而非真正第一組別學生的百分比。

如果參考番<中一派位>果邊的學校次第名單,約莫有64人派去「B1校」(已計埋三
間我唔識的直資),比率約為四成多。算唔算係強校?我有點保留囉。

manmanchubb    發表於 15-3-12 22:47
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

謝謝奧脫福!
因為聽朋友所言,此校已經是她的校網中的最佳選擇。

引用:Quote:eaubobo+發表於+15-3-12+19:00+如果

原帖由 lauwingtai 於 15-03-12 發表
有50%都揞住咀笑
Agree

引用:謝謝奧脫福! 因為聽朋友所言,此校已經是

原帖由 eaubobo 於 15-03-12 發表
謝謝奧脫福!
因為聽朋友所言,此校已經是她的校網中的最佳選擇。
18網?係就咁上下

是,net 18. 朋友問在此區中還有其他更佳選擇嗎?

醒目開學勳章

奥脫福 發表於 15-3-12 22:12
對於數據,我們時刻都要小心演譯。根據該校的校務報告,去年小六全級有144人,而
其派位成績如下:
18網算係咁,因為band 1位少

eaubobo 發表於 15-3-13 08:27
田灣始南都好好啦!入到都要開香檳。
即使有其他更好又如何?一定入到嗎?叫佢諗下抽唔中呢間仲有咩學校接受到好過啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

eaubobo 發表於 15-3-12 19:00

醒目開學勳章

eaubobo 發表於 15-3-13 08:27
睇返呢個post,田灣始南響該區應該算唔錯(如果計埋聖公會呂明才係66.43%,如果當佢2線應該大概45%)。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2845555&extra=&page=1

田始不已是南區響噹噹的小學?仍要諗?除非你是想考跨區名校.

佢1516,係因為選佢定私校。
佢有sfa 係手,又等緊kts...

bobbob  住南區去ssp or klt 都幾擇洗   發表於 15-3-13 10:56

佢1516,係因為選田始定私校。

eaubobo 發表於 15-3-13 10:05
佢1516,係因為選田始定私校。
除咗升中派位表現, 中學網都好重要

錢唔係問題既, 男仔應該咁揀: KTS>SFA>田始
女仔就: KTS/SFA>田始
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

佢煩惱在於放小朋友在大池/小池...
既怕壓力,中學網,$$$ 泣....
小池大魚:田始
大池小魚:KTS/SFA

eaubobo 發表於 15-3-13 11:26
佢煩惱在於放小朋友在大池/小池...
既怕壓力,中學網,$$$ 泣....
小池大魚:田始
小池大魚冇問題, 問題係升中走去邊?

田灣始南已是18網熱校, 它的band1率得四至五成, 並非因田灣始南水皮, 而是18網唔夠band1中學學位俾小六的小朋友, 同樣情況亦出現在95網將軍澳, 都出現band1小六學生多於band1中學學位的情況。

因此, 問題不是應否留在田灣始南, 而是應否留在18網, 18網就像一間有100個主任, 但得5個經理位的公司, 就算你叻, 都冇足夠位俾你升。

引用:Quote:eaubobo+發表於+15-3-13+10:05+佢151

原帖由 hkpapa852 於 15-03-13 發表
除咗升中派位表現, 中學網都好重要

錢唔係問題既, 男仔應該咁揀: KTS>SFA>田始
咁如果st clares vs 沙呂小 (net 91), 一間有直屬中學 vs 沙田一線小學有聯繫小學,两間都要搬,所以地點冇所謂,學費亦冇所謂,謝謝。

‹ 上一主題|下一主題