用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手66網
樓主: skykkk
go

新手66網  

引用:Quote:原帖由+anubisking+於+15-06-28+發表

原帖由 conniewktang 於 15-06-28 發表
青澤考完試仲教書,去年考完試仲默書添!

你講的全對,6月頭考完試要繼續返全日上堂,有少量功課,明天要串默三頁英文生字,約六七十個,但大部份之前已串過!

我指亨澤.

引用:Quote:原帖由+conniewktang+於+15-06-28+發

原帖由 wan_sosin 於 15-06-28 發表
你講的全對,6月頭考完試要繼續返全日上堂,有少量功課,明天要串默三頁英文生字,約六七十個,但大部份之 ...
會唔會暑假都要補課?好似人地教中學DSE要補課咁!

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-06-28+發表

原帖由 conniewktang 於 15-06-28 發表
講緊青澤

引用:Quote:原帖由+conniewktang+於+15-06-28+發

你講的全對,6月頭考完試要繼續返全日上堂,有少量功課,明天要串默三頁英文生字,約六七十個,但大部份之 ...
其實小學嘅細路仲細,比佢地考完試休息下啦!

講緊青澤
sorry, 我講亨澤,但唔少學校都會考完試再教書,因為考試好早,6月頭已考完,我知連呂明才都考完試教書,考完試教的課程,會在下年考返的。

引用:我去主恩forum了解過都唔算太谷,小一只有

原帖由 anubisking 於 15-06-28 發表
我去主恩forum了解過都唔算太谷,小一只有五六樣功課。我個仔都ok. 只是接受唔到世德純谷。

我前幾日同個 ...
世德純谷果一班精英班,其他學生就待遇不同!

sorry, 我講亨澤,但唔少學校都會考完試再教書,因為考試好早,6月頭已考完,我知連呂明才都考完試教書,考 ...
青澤都係考完試仲教書

sorry, 我講亨澤,但唔少學校都會考完試再教書,因為考試好早,6月頭已考完,我知連呂明才都考完試教書,考 ...
宜家青衣嘅學校都好進取喎,咁搏!

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-06-28+發表

亨澤升小六就會在9月開學前一星期,有能力提升課程。

wan_sosin 發表於 15-6-28 17:02

Deleted

平時bridging course一般由中學提供給入讀的中一生,但這小學真的很關顧學生需要,所以也有類似的課程!

原來係免費㗎,超好!

conniewktang 發表於 15-6-28 18:05
原來係免費㗎,超好!

亨澤全部呢類課前後能力提升班唔會收費,例如升小一,升小六,入普教中前的普通話課。

引用:Quote:conniewktang+發表於+15-6-28+18:05+

亨澤全部呢類課前後能力提升班唔會收費,例如升小一,升小六,入普教中前的普通話課。
...

回覆:新手66網

嘩。。你地嘅資訊好豐富 ,現在嘅學校好貼身,追趕得很。幼稚園上小學有適應週,小學上中學又有!

大家講得啱,英文真係好重要,不是只說叩門一事,對他們將來升中學,答卷作文,只要英文好,係可以快好多。

Happypypy 發表於 15-6-29 08:18
嘩。。你地嘅資訊好豐富 ,現在嘅學校好貼身,追趕得很。幼稚園上小學有適應週,小學上中學又有!

大家講 ...

升中自行同叩門面試,英中好多都用英文interview,唔講得真係唔洗in都得啦!

小學叩門都考英文oral,何況中學.

但中文一樣重要,中文唔好,最少中常兩科會有問題,幼稚園時,唔好只顧認字,認得字多都唔等於明白文章意思內容,所以要能理解,要有語感.

引用:Quote:Happypypy+發表於+15-6-29+08:18+嘩

原帖由 wan_sosin 於 15-06-29 發表
升中自行同叩門面試,英中好多都用英文interview,唔講得真係唔洗in都得啦!

小學叩門都考英文oral,何況中學 ...
係! 閱讀理解,有家長提到,讀到小三,已經好難了!

Happypypy 發表於 15-6-29 08:45
係! 閱讀理解,有家長提到,讀到小三,已經好難了!

所以入到心儀學校故然好,但其實之後要讀得好才是重點,我見上年有家長歡天喜地,意氣風發話叩到心儀學校,一年後唉聲嘆氣,要搵補習社.

所以諗清楚間學校是否適合小朋友,唔係入到top1,2嘅學校成績就必定top,也可以參考下老師比嘅意見,老師都會觀察到小朋友的學習能力,佢哋教一大班小朋友,會觀察到小朋友學得快嗰個定慢嗰個.

還有,可能有些家長會批評你揀嘅學校,話點解唔揀邊間邊間,唔好比人影響,讀嘅係自己仔女,唔係佢哋.

引用:+本帖最後由+wan_sosin+於+15-6-29+09:32+

原帖由 wan_sosin 於 15-06-29 發表
要選適合的學校,還要讀得好才是上策。
不要說小學,就算是Band 1英中,,學校只谷頭一、兩班,其他班學生成績咪一樣好普通,一樣有DSE考得低分嘅,同讀band 2及band 3的冇分別。重點是個細路,學校反而是其次,最緊要唔好學壞,校風好,而且小孩又有能力應付到功課,就離成功不遠了!

回覆:conniewktang 的帖子

如果在band one英中,入唔到精英班,學生會感覺到學習氣氛完全不同,入到好U好科的,幾乎全部都是精英班學生,現實就是這麼殘酷。可推算,靑衣的小學,band 1百分率,如3至5成,每校不同,自己可以計算下入band 1英中的成數,當然精英班的學生冇咁驚啦,但最重要是全級名次要考前一些。否則就band 2 或更差就band 3了,而每校都會有band 2 及band 3 學生,包括所謂龍頭學校。