用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問有冇人中四轉校架
go

請問有冇人中四轉校架 [複製鏈接]

因為要搬屋,啊囡返學比較遠所以想轉校。但九月升中四,吾知會吾會太難呢?加上個時已經選好科目,即使成功轉校但選科度又吾知點樣,真係頭痛吾知各位媽媽有何建議呢?THX!
   0    0    0    0

回覆:winny0333 的帖子

我當年中學搬屋由九龍搬去屯門,都無轉到校,係沙田讀書, 我諗唔係咁多好學校可以插班

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

回覆 beaclem 的帖子

多謝你的回覆。確實又係嘅,真係好難再揾間好學校,但就辛苦咗個細路囉。

引用:因為要搬屋,啊囡返學比較遠所以想轉校。但

原帖由 winny0333 於 15-03-11 發表
因為要搬屋,啊囡返學比較遠所以想轉校。但九月升中四,吾知會吾會太難呢?加上個時已經選好科目,即使成功 ...
好多學校規定,插班生不能如常揀科,即係原校生優先,插班食水尾

囡囡表姐學校(丘佐榮), 有个新生九真轉去讀中四,
上學期全級第一

有呀 中四都仲可以 中五六就唔得喇

回覆 tinlong89 的帖子

感謝各位嘅回覆

回覆 TwinWong 的帖子

好奇問下,點解要轉校?

gwan 發表於 15-4-5 18:08
回覆 TwinWong 的帖子

好奇問下,點解要轉校?
我諗係中中(九真Band2a)轉去英中(邱Band1c).

TwinWong  正确, 唔該YANAMAMI  發表於 15-4-14 15:57

回覆 Yanamami 的帖子

Thanks, 我之前睇錯咗油真轉去丘,原來九真,你的推斷好合理。
‹ 上一主題|下一主題