用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英作
go

英作 [複製鏈接]

小二小朋友,只懂present tense, present cont及少量past tense,但很喜歡寫作,曾問過坊間一些補英文centers,都認為先補左grammar/tenses後才肯俾佢上writing班,學校現時並冇大量呢方面操練,反而用較多時間focus睇readers同writings,現考慮是否外出補grammar/tenses先,還是直接搵writing班?請各位多多賜教。
   4    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

睇你出發點係乜,咁細個,我覺得創意行先!

我仔玩緊嗰個writing class,會有dd phonics/默書嘅元素,印象中無要求過要有咩background先俾上,上堂時天馬行空,老師俾d background就一齊作故仔,好好玩
我覺得如果小朋友鍾意作,就去作囉,唔駛理grammer住,作到出嚟老師自然會執

其實睇得故事書多,文法自然會啱

王家爸爸    發表於 15-3-11 16:55
恐龍家

引用:睇你出發點係乜,咁細個,我覺得創意行先!

原帖由 小曳人 於 15-03-11 發表
睇你出發點係乜,咁細個,我覺得創意行先!

我仔玩緊嗰個writing class,會有dd phonics/默書嘅元素,印象 ...
謝謝你意見,我女就係成日寫寫寫,憑空想像又有,發左d得意嘅夢又會記低,去旅行又會記低個旅程,但我地家中係港式英語,只係緊緊表達到就算,暫時我地都同樣係俾佢自由發揮,但就考慮如果有老師指導會更滿足到佢,請問你小朋友參加嘅係邊區?九龍區有分校嗎?

小曳人  check pm  發表於 15-3-11 16:12

唔需要咁快加把文法枷鎖比小朋友。

建議:先睇事,後仿作,然後創作。

回覆:英作

引用:唔需要咁快加把文法枷鎖比小朋友。建議:先

引用:唔需要咁快加把文法枷鎖比小朋友。建議:先

原帖由 王家爸爸 於 15-03-11 發表
唔需要咁快加把文法枷鎖比小朋友。

建議:先睇事,後仿作,然後創作。 ...
好,謝謝前輩!

回覆:英作

國際學校教作文,都是以free writing的形式,即鐘意寫乜就寫乜,唔理Grammer住,等去到中學,寫寫下,自己會𢴇返D Grammer (英文老師話的)

引用:國際學校教作文,都是以free+writing的形式

原帖由 Mario1234 於 15-03-11 發表
國際學校教作文,都是以free writing的形式,即鐘意寫乜就寫乜,唔理Grammer住,等去到中學,寫寫下,自己 ...
明白,我都聽好多係咁講,但呢d情況係咪同樣apply到我地呢d,日常主要唔係用英語嘅環境中?我最近聽到兩個B1頭英中畢業生,讀緊某大學year 3的同學,佢地小學時讀普通中小,好謙虛地表示當時有幸入到咁好嘅中學,但小學時冇好穩固地打好英文底子,學錯或用錯左嘅文法用左好多時間去執,佢地嘅意見對於我唔係native English 嘅家長,都係有需要從小建立。我小朋友雖然讀緊英小,學校英語環境都做得唔錯,亦都好注重free writing,而家希望主要俾佢fre write之餘,亦可以從旁引導佢用正確文法....

回覆:ac917 的帖子

先培養小朋友寫作興趣,在某些英文小學的初小生,老師是鼓勵Free Writing, 即不會刻意把文法看得太重。
文法可以在多看故事書時,自動吸收和自我糾正。
在高小時,老師才會注意文法和修詞技巧。
大致來說,他們的英文是做到我手寫我想。
只是個別的創作力就有很大差別。

醒目開學勳章 貢獻勳章

係呀,我仔學校free writing係唔改文法,真係好free架!

bobbob  其實好多小學已經adopt咗呢種方   發表於 15-3-12 10:28
恐龍家

醒目開學勳章

ac917 發表於 15-3-12 09:26
明白,我都聽好多係咁講,但呢d情況係咪同樣apply到我地呢d,日常主要唔係用英語嘅環境中?我最近聽到兩個B ...
如果響英小讀緊又有睇書習慣,我唔覺文法會有幾難學,因為好自然會應用到,反而太emphasize correct grammar會局限咗學生嘅想像力。

引用:係呀,我仔學校free+writing係唔改文法,真

醒目開學勳章 貢獻勳章

IloveJJ 發表於 15-3-12 13:42
但考試既writin係咪都唔計呢?
考試初小未正式考作文喎我見好多都仲係作模仿句
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

bobbob 發表於 15-3-12 10:33
如果響英小讀緊又有睇書習慣,我唔覺文法會有幾難學,因為好自然會應用到,反而太emphasize correct gramma ...
印象中之前看阿J君的分享,覺得在初小階段閱讀對grammar accuracy 未必有太大幫助

醒目開學勳章 貢獻勳章

IloveJJ 發表於 15-3-12 14:12
Ic, thanks!我仔小二開始有教同考,但考既係有例子俾你模仿,但佢經常language0分,因為錯grammar:surprise ...
有模仿句,應該唔會錯grammer喎....
恐龍家

回覆 MrBeast 的帖子

我覺得有幫助,因為我見女女會轉past tense, 加上佢無背過轉past tense的表。中作我反而覺得睇得書多只是對閱讀理解好,但作文方面就未見到output.

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 15-3-12 15:57
印象中之前看阿J君的分享,覺得在初小階段閱讀對grammar accuracy 未必有太大幫助 ...
J君個仔唔係常人好難作比較。。。講笑,希望佢見我唔到
如果響初小target高分,呢個approach可能唔多見洗,因為考試只講求accuracy,只要熟讀考試範圍同小心做卷就過到骨,但長遠計閱讀一定對學習語言有多幫助,起碼vocab會extensive好多。

醒目開學勳章

scyauchris 發表於 15-3-13 07:31
回覆 MrBeast 的帖子

我覺得有幫助,因為我見女女會轉past tense, 加上佢無背過轉past tense的表。中作我 ...
same here.我見我仔寫嘢已經可以應用到唔同嘅tenses,包括past perfect tense,但學校從未教過,佢識係因為睇得書多。

‹ 上一主題|下一主題