用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你如何讓幼兒愛上閱讀?
樓主: 中央情報員
go

你如何讓幼兒愛上閱讀? [複製鏈接]

回覆 addoilcc 的帖子

我都有咁既煩惱, 由3歲起陪讀左一年, 而家4歲, 每晚都要求我讀俾佢聽, 但佢唔會自己拎本書黎自己睇, 一定要我讀俾佢聽, 已經買好多書俾佢但佢唔會主動拎黎睇, 點可以令佢主動睇呢, 佢係有好有興趣聽我講, 仲每本要講2次以上先肯瞓教.

kksun 發表於 17-8-16 14:21
回覆 addoilcc 的帖子

我都有咁既煩惱, 由3歲起陪讀左一年, 而家4歲, 每晚都要求我讀俾佢聽, 但佢唔會自己 ...

我大仔大約呢個年齡果時,我會陪讀,然後問佢問題,慢慢由我主動變成佢主動講多啲,最後叫佢講番個古仔比我聽,得左

回覆 fredayys 的帖子

你仔仔幾多歲識自己睇書? 今朝佢自己拎本書睇但佢都未識字, 跟住叫我讀, 今年9月開始學PHOINC, 希望佢嘗試讀下我再旁邊解說, 要再努力下.

kksun 發表於 17-8-29 14:15
回覆 fredayys 的帖子

你仔仔幾多歲識自己睇書? 今朝佢自己拎本書睇但佢都未識字, 跟住叫我讀, 今年9月開 ...

唔係好記得,都係陪讀之後一年到,慢慢來,最緊要培養佢興趣先,試下比佢自己揀鐘意嘅書

回覆樓主:

父母伴讀

我覺得爸爸媽媽伴讀好重要
‹ 上一主題|下一主題