用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖心要學童唱「中國是媽媽」
樓主: lauwingtai
go

嘉諾撒聖心要學童唱「中國是媽媽」

引用:唔通唱撐起雨傘咩,+定係我愛城邦呀?+唔鍾意

回覆:嘉諾撒聖心要學童唱「中國是媽媽」

唱完就真係會覺得中國是我媽媽咩,小朋友唱歌,有幾多個會認真了解歌詞?唸口簧咋

爹親?娘親? 不及毛主席親!

現在只是多一個母親,進步不少了。

國內黨、國不分,愛國=愛黨。如駐港解放軍不是中國的軍隊,而是執政黨共産黨的軍隊,效忠的對象不是國家,而是黨。

點解一定要搬媽媽出來?可不可以唱「我愛中國、我好愛中國、我勁愛中國?」我對經常利用「媽媽」(ie 我) 有D反感。

引用:Quote:原帖由+Tomato1416+於+15-03-11+發表

引用:點解一定要搬媽媽出來?可不可以唱「我愛中

引用:Quote:原帖由+alanwong238+於+15-03-11+發

原帖由 Ballack2012 於 15-03-11 發表
現在家長最需要國民教育,一點都無國家觀念,只識孩子要去補習、谷成績。香港有好多廢青,周圍搞遊客,倒香 ...
好認同!當父母都唔認同自己係中國人,小朋友又點會覺得自己係呢?認識自己國家有問題嗎?學校又唔教Y理,只係教佢地認識自己身分,咁都錯!最錯係Apple daily連小朋友都唔放過!

lawa   Exactly  發表於 15-3-12 00:52
lawa  Exactly  發表於 15-3-12 00:52

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-03-11+發表點解

那您認為中國是香港甚麼?阿爺?奶媽?香港是中國是一部份,唱首歌仔都這樣反感?

...
香港是中國一部分。咪就係咁簡單。做咩成日要借用母愛去唱到個黨好似母親咁偉大?

引用:所以大家咪以為官校先受"國民教育"影響,+不

引用:Quote:原帖由+Ballack2012+於+15-03-11+發

話說回來,其實毒果報的新聞信一半都嫌多。

大家都無謂勞氣傷了和氣。

呢篇報道真確性好有疑問。

隻歌又真係肉麻咗啲。
我相信辦學團體無意洗腦的。

引用:Quote:原帖由+Ballack2012+於+15-03-11+發

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-03-11+發表香港

幾時是成日?還有例子嗎?首歌那些內容唱愛黨?不要斷章取義,老作啦!

...
中國憲法只許一黨專政。愛國一定要愛黨。完。

I am new in HK. Before the return to China did school children need to sing the British  national anthem, God saves the queen? Or any kind of praises to great Brit?
Just wonder.

引用:I+am+new+in+HK.+Before+the+return+to+Chi

引用:I+am+new+in+HK.+Before+the+return+to+Chi

原帖由 beekay 於 15-03-11 發表
I am new in HK. Before the return to China did school children need to sing the British  national an ...
I sang God saves the Queen when I was studying in the UK, so what's wrong with a Chinese kid singing the national anthem of China?

原帖由 samchan2179 於 15-03-11 發表
唱「中國是媽媽」有乜問題?
同意。

別國的歌都是O Canada, u are my home.... God save the queen....

我都唔明毒蘋果作都咁大。

原帖由 bubuG 於 15-03-11 發表
中國憲法只許一黨專政。愛國一定要愛黨。完。
你停留係咩年代呀?

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-03-11+發表中國