用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有無人試過little montesorrian 嘅教材
go

有無人試過little montesorrian 嘅教材 [複製鏈接]

Little montoessori 有成set 教材連membership,請問有無人成set 買晒?用後感如何?

2    0    0    0

我家有一些但其實最緊要識唔識引導小孩子,尤其着重小孩子的玩前玩後的自理能力,譲他學習怎樣玩

引用:我家有一些但其實最緊要識唔識引導小孩子,

原帖由 christinetam200 於 15-03-18 發表
我家有一些但其實最緊要識唔識引導小孩子,尤其着重小孩子的玩前玩後的自理能力,譲他學習怎樣玩 ...
你係跟little montesorrian 買還是自己在其他地方買?我在「淘」見到有D叫「全套」嘅product, 但同little montesorrian 嘅全套唔同,應該點比較?

我在「淘」買,但我自己揀適合才買。

買之前要考慮價錢同屋企有冇咁多位放教具(全套有至少5、6個大紙皮箱),若希望小朋友能自由拎出來玩亦需要添置些矮櫃。好似我個女玩得多的只有sensory同數學(如pink tower, number rods),個人認為language或culture用letterland或看書比較有效。好多例如學扣鈕拉鏈的木架,既佔位置又成效不大。小女到番學要用時自自然然學得識。
如果俾我重頭開始,我會揀來買,玩完一件再買另一件。唔買成套慳番的$可(1)上montessori playgroup。家長觀課時會發現許多教具是可以自製的。(2)付年費上家長班。有的老師解釋得好好,俾到好多建議,有的卻講得頗沈悶。好睇彩數。

希望以上分享幫到你。

引用:買之前要考慮價錢同屋企有冇咁多位放教具(

原帖由 limeandcoke 於 15-03-18 發表
買之前要考慮價錢同屋企有冇咁多位放教具(全套有至少5、6個大紙皮箱),若希望小朋友能自由拎出來玩亦需要 ...
多謝!你所謂嘅比年費上家長班係唔係大部分嘅Montessori playgroup 學校都有?知唔知邊間嘅導師講得比較好?

我同意limeandcoke  講呀, 有些我們日常生活搵到的 就不需要買。

我跟little montessorian上,佢每個topic由唔同導師講。其他地方我冇上過,你可以search吓其他JM分享。

引用:我跟little+montessorian上,佢每個topic由

原帖由 limeandcoke 於 15-03-19 發表
我跟little montessorian上,佢每個topic由唔同導師講。其他地方我冇上過,你可以search吓其他JM分享。 ...
咁你有買佢地嘅教材係屋企玩?

回覆:有無人試過little montesorrian 嘅教材

大仔出世時買了,上了家長班,當時阿仔太細未用得,到他現在4歲,已忘了怎用。
最後,我送仔仔去上他們的班,教具就放家中等他們自己玩,當練習。

引用:大仔出世時買了,上了家長班,當時阿仔太細

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 15-03-26 發表
大仔出世時買了,上了家長班,當時阿仔太細未用得,到他現在4歲,已忘了怎用。
最後,我送仔仔去上他們的班 ...
他喜歡嗎?效果怎樣?有得揀你會買全套定半套定淘?

回覆:rolandmcdon 的帖子

最重要是陪他/教他用,好多書都教生活中如何用蒙教,所以我覺得那套教具只是提供方便,不是必須。
比bb用的,尤其是bb會常常摸/甚至放入口(bb口腔期)的東西我信不過淘寶…
我會選不買,但比bb去上她的堂。

回覆:Heyheyjoyjoy 的帖子

明白了!

回覆:Heyheyjoyjoy 的帖子

至於效果…我相信蒙教的方法能為孩子打好根基,前題是有好老師,真能按孩子的程度去一步一步引導他。但如有好老師,就算不是蒙教的,她就算用其他正常的教法(非為操練)也應能造到。所以:是否蒙教不是必須的。

我孩子現在4歲多,是12月超細b,從1歲上蒙教playgroup,2歲轉到英制playgroup, 等2歲8個月到維記,3歲多重新開始蒙教補習。
在蒙教的center並沒有維記老師所講的細仔自理欠佳問題,也沒有不專心,課堂上教的他也吸收到。但孩子也沒有因此學得比人快/深,以蒙教作操練是不行的,只是從根基入手。

我不會說這是蒙教的成果,可能只是因為蒙教center學生少好多,會有one on one的時間,而老師能按學生需要幫他。而在幼稚園是一班人,要靠孩子自己去造。

不過當時孩子能以超細b入到維記k1,多少都有蒙教的功勞。

希望以上幫到你。

引用:至於效果…我相信蒙教的方法能為孩子打好根

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 15-03-27 發表
至於效果…我相信蒙教的方法能為孩子打好根基,前題是有好老師,真能按孩子的程度去一步一步引導他。但如有 ...
多謝分享!請問維記你入哪個campus? 有參加佢地開嘅playgroup 定係有人介紹入維記?

回覆:rolandmcdon 的帖子

無識人,但一出世排playgroup,歲幾有位開始讀。

回覆:有無人試過little montesorrian 嘅教材

我有買全set,也上了家長班。其實佢個理念好好,也教到少少技巧。小朋友都有上半course.
不過最後我套有9成都未開,得個擺字。
最重要也是家長和小朋友都有心機玩。
而家有點浪費,所以其實都想平賣返出去,因為數落都成87件教材,相當佔空間

如果買成set,我都建議諗清楚自己買返來的目的

引用:買之前要考慮價錢同屋企有冇咁多位放教具(

原帖由 limeandcoke 於 15-03-18 發表
買之前要考慮價錢同屋企有冇咁多位放教具(全套有至少5、6個大紙皮箱),若希望小朋友能自由拎出來玩亦需要 ...
請問邊度有好既家長班上

‹ 上一主題|下一主題