用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校、直資是否一定好過津校?
樓主: man811231
go

私校、直資是否一定好過津校?   [複製鏈接]

回覆 Soundervolt 的帖子

未必係好叻既,有得揀都揀個好既。有得見家長都起碼揀個家長係正正經經既。

MrBeast  仲可能識做戲   發表於 15-3-12 17:39

Soundervolt 發表於 15-3-12 14:24
幾歲人仔,叻得去邊?萬中可能得一兩個
可能搵過蘇XX算過條命, 一定係人中龍鳳, 日後仲必入蘇文大學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

其實呢度好多家長為子女學業付出好多心機同時間,我唔明白你講既考小學同算命有乜關係。其實考直資私校既人係咪得罪左你d乜令你咁講?

Cly2008    發表於 15-3-12 23:45

teambuilder 發表於 15-3-12 16:37

其實呢度好多家長為子女學業付出好多心機同時間,我唔明白你講既考小學同算命有乜 ...
我沒有針對任何人, 只是想強調, 大家不要自以為小朋友考到私立/直資小學, 能力就高人一等吧!

Cly2008  你请媽媽尊重他人,其實有好多讀   發表於 15-3-12 23:51
Soundervolt  全中!  發表於 15-3-12 17:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-3-12 16:46
我沒有針對任何人, 只是想強調, 大家不要自以為小朋友考到私立/直資小學, 能力就高人一等吧!
...

家長為子女全力報考直/私,無非是想多個選擇、多個保障而已。

引用:Quote:teambuilder+發表於+15-3-12+16:37+

原帖由 hkpapa852 於 15-03-12 發表
...
agree

hkpapa852 發表於 15-3-12 16:46
...
有e德的cp應唔會幫4/5歳小孩做iq test, 除非有special need, 就算做,都會講明太細唔準,所以又點能武斷考到cg的一定較叻,極其量都只是父母train 得叻d。

引用:Quote:teambuilder+發表於+15-3-12+16:37+

原帖由 hkpapa852 於 15-03-12 發表
...
總有人覺得自己嗰個零捨叻嘅,自己嗰個入到係佢叻,人地入到係好彩

回覆:hkpapa852 的帖子

Like

回覆:私校、直資是否一定好過津校?

甘跳船插至去名津嗰啲又係唔係叻呢?

回覆:私校、直資是否一定好過津校?

朋友是跳船去幾間都全收佢,佢叻真不清楚,只知佢全港公開特異功能第一,佢插班名校,第一星期己太多功課及考試,第二星期再轉其它種類學校。

引用:朋友是跳船去幾間都全收佢,佢叻真不清楚,

原帖由 brother4 於 15-03-12 發表
朋友是跳船去幾間都全收佢,佢叻真不清楚,只知佢全港公開特異功能第一,佢插班名校,第一星期己太多功課及 ...
你講緊中學??

引用:朋友是跳船去幾間都全收佢,佢叻真不清楚,

原帖由 brother4 於 15-03-12 發表
朋友是跳船去幾間都全收佢,佢叻真不清楚,只知佢全港公開特異功能第一,佢插班名校,第一星期己太多功課及 ...
全港公開特異功能第一即係什麼呢?什麼中/小學會開學後第二星期收插班學生?

咁你覺得入到LS, MCS, St. Mary 果d人是否覺得自己高人一等?其實不論咩人都有機會覺得自己高人一等架喎,咁你覺得咩人先有資格覺得自己高人一等?

醒目開學勳章 貢獻勳章

teambuilder 發表於 15-3-12 21:32

咁你覺得入到LS, MCS, St. Mary 果d人是否覺得自己高人一等?其實不論咩人都有機會 ...
身高超過六呎!
其實任何一個人都唔會樣樣叻,佢總有d方面弱d嘅
問題係家長點樣調教小朋友心態,絕不能驕傲自滿
而所謂IQ高嘅人為例,一般佢地嘅肢體協調,大肌肉發展會比同齡小朋友為遲 (當然唔係絕對啦)
而佢地EQ亦好多時會比較低

恐龍家

hkpapa852 發表於 15-3-11 10:37
其實康文署泳池, 仲平過好多會所泳池, 而且設備一D都唔輸蝕

所以政府俾你個D廉價野, 未必差得過自費既野.

老實講,香港地好多會所泳池都好正
可能我見識少,康文署泳池有sauna,spa?
應該甘講,康文署泳池的配備對大部用家已經足夠
會所泳池就算幾豪華,一般住客都未必經常有機會享用

回覆:longlokma 的帖子

朋友孩子全港公開個人組比賽得第一,國際,私/直收了,開學入了其中一間,同另一間講孩子有事請假一星期,第一間太多功課及壓力大,最後放棄第一間。。。

回覆 brother4 的帖子

細路仔幾叻都無用,家長咁冇品拖住兩間學校,即係家教輸咗,仙丹都補唔返
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

引用:朋友孩子全港公開個人組比賽得第一,國際,

原帖由 brother4 於 15-03-13 發表
朋友孩子全港公開個人組比賽得第一,國際,私/直收了,開學入了其中一間,同另一間講孩子有事請假一星期, ...
我想什麼全港公开比賽第一並不算稀奇,香港太多公开比賽,又年年舉辦。是小學?

‹ 上一主題|下一主題