用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校、直資是否一定好過津校?
樓主: man811231
go

私校、直資是否一定好過津校?   [複製鏈接]

在我來說, 填鴨式就係唔好, 你地認為呢?

Soundervolt  唔使太認真  發表於 1 分鐘前

放心, 禮貌上車

hkpapa852 發表於 15-3-11 11:28
點為之「神」先?神秘(永遠唔公開學校資料)?神奇(長年收生不足都唔使殺校)?信神既?

...
我原本就係想問"何謂神津?"但估計未必有人答,先至改為問邊間係神津

B.BB 發表於 15-3-11 13:25
我原本就係想問"何謂神津?"但估計未必有人答,先至改為問邊間係神津

你要問問呢位係EK創出"神校"呢個名詞既始創人啦(原名為神級名校)!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2550047&highlight=
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 mcl203 的帖子

越係神私,越高年級同神津的學生所的presentation大部分好唔同,成績學術可能神津更好,但critical thinking同presentation大部分神私較smart. LS同DBS的學生已經好大分別。只在乎家長希望小朋友怎樣成長,讀過神津及神私的家長一定感受到果中的分別!

Soundervolt  咁都得?  發表於 15-3-11 14:26

回覆 Soundervolt 的帖子

bobbob  有屋苑要另外買會所會籍,管理費

咁個會所即係唔屬於屋

回覆:私校、直資是否一定好過津校?

咁屯門貴族學校是否一定差過津校大家點看?

引用:回覆+mcl203+的帖子 越係神私,越高年級同

原帖由 Cly2008 於 15-03-11 發表

越係神私,越高年級同神津的學生所的presentation大部分好唔同,成績學術可能神津更好 ...
「成績學術可能神津更好,但critical thinking同presentation大部分神私較smart. LS同DBS的學生已經好大分別。」

有何証明?

引用:Quote:mimics218+發表於+15-3-10+12:05+神

原帖由 小曳人 於 15-03-11 發表
你好似講緊兩樣無關係嘅嘢
的確,要抽入神津要講運氣,但係咪因為要有運氣多人爭就叫好呢?
小朋友如果因為 ...
「如果以我個人經驗,响私校所得到嘅到嘅,的確同津校好唔同
响私校,比較知識型增長;响津校,能夠接觸嘅嘢比較廣」

可否 elaborate 一下閣下的睇法?謝!

Cly2008 發表於 15-3-11 14:18

越係神私,越高年級同神津的學生所的presentation大部分好唔同,成績學術可能神津更好 ...
請問你係乜場合見到" 係critical thinking同presentation大部分神私較smart?? LS同DBS的學生已經好大分別"....相信唔多家長有經驗係"讀過神津及神私的家長一定感受到果中的分別"

現實上...DBS =/= 全部直私...LS =/= 全部官津...

mcl203 發表於 15-3-11 14:50
請問你係乜場合見到" 係critical thinking同presentation大部分神私較smart?? LS同DBS的學生已經好大分別". ...
最大分別咪就係 ---- 家長既自我感覺囉, 所謂學生既分別, 都係家長講之嘛,有冇帶D學生一齊去做test比較過?

我又唔相信嶺小既學生smart過聖紀文既學生, 林文燦既學生亦唔見得會叻得過華德既學生

EFJ3  個人覺得D家長比咗錢有個   發表於 15-3-11 15:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-3-11 14:58
最大分別咪就係 ---- 家長既自我感覺囉, 所謂學生既分別, 都係家長講之嘛,有冇帶D學生一齊去做test ...
現實係....坊間既神私/直....係多方面場合....和同級既津校友善較量....都係互有勝負
誰高誰低就好難講....好大分別就有點奇

mcl203 發表於 15-3-11 15:06
現實係....坊間既神私/直....係多方面場合....和同級既津校友善較量....都係互有勝負
誰高誰低就好難講.... ...
人地話分別大咪分別大囉, 正所謂講故唔好駁故

hkpapa852 發表於 15-3-11 15:15

人地話分別大咪分別大囉, 正所謂講故唔好駁故

哈哈,講之嘛,想點都得啦!正如隔離版有家長聲稱小學六年都係考第一的話,自行
去邊間中學都必然收硬喎。。。真係咁神勇的話,我係佢就下個月張統一表都費事填
,打個大交叉交番去算X數喇!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-3-11 15:35
哈哈,講之嘛,想點都得啦!正如隔離版有家長聲稱小學六年都係考第一的話,自行
去邊間中學都必然收硬喎 ...
我最近先有網友指正我....B1頭學生考完呈一呈二...到呈三係不可能跌出B1....係我唔明乜係B1頭學生

mcl203 發表於 15-3-11 15:44
我最近先有網友指正我....B1頭學生考完呈一呈二...到呈三係不可能跌出B1....係我唔明乜係B1頭學生 ...
我唔信, 如果呈三全級包尾, 即使呈一呈二全級第一, 9成跌落Band 2, 尤其那些B1學生比例較低的學校(二/三線小學)

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 15-3-11 16:01
我唔信, 如果呈三全級包尾, 即使呈一呈二全級第一, 9成跌落Band 2, 尤其那些B1學生比例較低的學校(二/三線 ...
死喇,我唔知响邊度睇,只睇成績好d嗰兩次/定係頭兩次因為預d人會病,未必考到頭兩次是但一次,所以先有第三次

好似你個case,佢不如唔好去考!咪唔會包尾囉! 定係absent 都會排名次?!

恐龍家

講真...果位網友講既錯唔晒
佢假設所有B1頭學生資質佳...態度好...樣樣自動波~~~

小曳人 發表於 15-3-11 16:20
死喇,我唔知响邊度睇,只睇成績好d嗰兩次/定係頭兩次因為預d人會病,未必考到頭兩次是但一次,所以先有第 ...
其實唔係, 夠叻一次都唔駛考, 有人自動向你招手. 要考已經唔夠叻

回覆:私校、直資是否一定好過津校?

大家越講越神化,但神嘅唔係学校,而是神學生

hkpapa852  其實最神係家長!  發表於 15-3-11 17:07
‹ 上一主題|下一主題