用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校、直資是否一定好過津校?
樓主: man811231
go

私校、直資是否一定好過津校?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 15-3-11 10:32
相差都唔遠...只係....想游水要自費...或有舊生請你去佢clubhouse
其實康文署泳池, 仲平過好多會所泳池, 而且設備一D都唔輸蝕

所以政府俾你個D廉價野, 未必差得過自費既野.

當然, 如果你覺得俾錢一定係好D, 有篩選一定好D, 咁咪就好D囉!

Tintin926    發表於 15-3-11 20:17
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:mimics218+發表於+15-3-10+12:05+神

原帖由 小曳人 於 15-03-11 發表
你好似講緊兩樣無關係嘅嘢
的確,要抽入神津要講運氣,但係咪因為要有運氣多人爭就叫好呢?
小朋友如果因為 ...
「响私校,比較知識型增長;响津校,能夠接觸嘅嘢比較廣」

同意。坦白講,知識即使唔完全依靠學校,孩子也可以增長,校外實在有太多途徑。但是,要廣泛接觸不同層面的人及事物,一間好津校真是幫助好大。

引用:Quote:mcl203+發表於+15-3-11+10:32+相差都

原帖由 hkpapa852 於 15-03-11 發表
其實康文署泳池, 仲平過好多會所泳池, 而且設備一D都唔輸蝕

講来講去,就是分別在直私學校令有些家長自我感覺良好,好似觉得自己住私楼巴閉过住居屋一样羅!

candycsy    發表於 15-3-11 12:42
subb    發表於 15-3-11 10:56

好搞笑 ! 

c人樓宇會所都有分自負盈虧同用者自付,
即有D大部份在管埋費包埋,有D用者收費 !
而且管埋公司不同收費都有不同

正如C/直/官津都一樣, 質數/收費/服務都不可以一概而論, 至於點找好嘢, 就要下一番苦功去做功課~專題研習, 研究研究  ! 

hkpapa852 發表於 15-3-11 10:37

似乎...同我吹既方向唔同...我從未提過政府野唔好...較差
只係....回你....有 同 無 既分別
即係...屋苑無....你仍可join其他私人會所/享用政府泳池...效果一樣~~~

subb 發表於 15-3-11 10:53
好搞笑 ! 

只係講會所...題外話
我屋苑個泳池正正用家小貓3幾隻...收埋d用者自付都唔夠俾救生員費...你話係自負盈虧定用者自付
理論上...管理公司唔會有贊助瓜

mcl203 發表於 15-3-11 11:11
似乎...同我吹既方向唔同...我從未提過政府野唔好...較差
只係....回你....有 同 無 既分別
即係...屋苑無. ...
學某人話齋,我又唔係你肚入面條蟲,諗法更會有出入
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

longlokma 發表於 15-3-11 10:49
講来講去,就是分別在直私學校令有些家長自我感覺良好,好似觉得自己住私楼巴閉过住居屋一样羅!:w ...
唔使諗到正反咁絕對...好似...我係講資源"較"多而已....無話過直私感覺良好/巴閉d...係"較"多

我小朋友KG有學卷...小學讀津校...都算係傳統有歷史津校...都用緊政府資源...感覺仍然良好
亦從不認同直資/私校係高高在上...不用諗得咁絕對
只係想分享幾年眼見既...資源比較上係緊d....當然係和同級學校觀察上比較~~~

B.BB 發表於 15-3-10 23:37
邊幾間係神津?
點為之「神」先?神秘(永遠唔公開學校資料)?神奇(長年收生不足都唔使殺校)?信神既?

哈哈,. 咁游水可能出年會加費喎 !

會所個報表同大廈報表分開入帳,會所大數唔夠數,管理公司唔夠就要想想方法增加收入。。。!不過不外乎~加費, 錢錢錢, 錢錢錢 ! 

subb 發表於 15-3-11 11:29
哈哈,. 咁游水可能出年會加費喎 !

會所個報表同大廈報表分開入帳,會所大數唔夠數,管理公司唔夠 ...
唔使喎...一早用者自付...係管理費包埋....大把屋苑如此(先提提...唔係絕對)
講來講去都係一條數

咁你大廈D各管埋費都幾高下, 記得要睇清楚每月份管埋報告 !
會所條數是正定負, 如果唔係遲早要還
(講下笑 , 因會所大圍條數圍到就沒問題 )
特別係條江河既管埋公司 !

subb 發表於 15-3-11 10:53
好搞笑 ! 

邊道有私人屋宛會所完全用者自付架? 管理費會包括私人屋宛會所既營運開支,但住客使用設施時要再額外收費,並非用者自付。

bobbob  管理費唔包  發表於 15-3-11 14:02
bobbob  有屋苑要另外買會所會籍,管理費   發表於 15-3-11 14:02

Soundervolt 發表於 15-3-11 11:53
邊道有私人屋宛會所完全用者自付架? 管理費會包括私人屋宛會所既營運開支,但住客使用設施時要額外收費,並 ...

以前有...例如...康怡...大大個地方...起初只供住客+酒店住客使用...俾入會費+月費
用家唔多...後來越加越貴....唔夠皮....最終招收外賓(現在我唔知詳情lu)
以後...發展商都唔會咁做(唔知係咪絕對lu...我見識少)~~~

bobbob  賣咗比waterfall啦  發表於 15-3-11 14:03

mcl203 發表於 15-3-11 12:02
以前有...例如...康怡...大大個地方...起初只供住客+酒店住客使用...俾入會費+月費
用家唔多...後來越加越 ...
好似德福同杏花都係咁

hkpapa852 發表於 15-3-11 12:07
好似德福同杏花都係咁

全部老牌屋苑...斷估...都係咁做....結果....唔夠皮費~~~

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-3-11+12:05+編輯

原帖由 mcl203 於 15-03-11 發表
我意思係唔收月費或管理費,用一次俾一次錢嘅用者自付。

回覆 Soundervolt 的帖子

用者自付是指會所室內設備/服務,例如游水/ball room 等 用就比錢 !
大廈公契會寫明管埋費點分大廈/會所/車埸/common area 撥分的比例 (因拈用地積比例問題)
。。。。。詳細不講了, 太離題了 !

我只是想食住來開下還笑,輕鬆下咋 ! 不好意思

Soundervolt  唔使太認真  發表於 15-3-11 13:20
‹ 上一主題|下一主題