用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校、直資是否一定好過津校?
go

私校、直資是否一定好過津校?  

我見許多人都報曬十幾二十間私校、直資,是否非入不可?

bobbob  一定唔係  發表於 15-3-10 10:53

不一定好過,但自己可以控制。

派位純講運,本區熱門都難,跨區更是幾個位,全港爭。

回覆:私校、直資是否一定好過津校?

答案當然不是。只不過怕抽獎抽唔到。

引用:答案當然不是。只不過怕抽獎抽唔到。 +

原帖由 HMmummy 於 15-03-10 發表
答案當然不是。只不過怕抽獎抽唔到。

讀書靠自己,不是靠學校,現私校直資多內地生,朋友孩子是私校/直資學校,投訴內地玍在班房吐痰,吐正朋友孩子衣服上

little_yolky  講笑吧   發表於 15-3-12 11:20

回覆:brother4 的帖子

咁恐怖,津校應該仲多

Jane1983 發表於 15-3-10 07:26
不一定好過,但自己可以控制。

派位純講運,本區熱門都難,跨區更是幾個位,全港爭。 ...
但自己可以控制?

自己只可控制報定唔報, 同埋收咗之後讀唔讀, 但重點係, 學校收唔收你, 你係無say
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

但叻果d是否入曬私校、直資!?感覺讀津校冇禁叻!

回覆 hkpapa852 的帖子

咁多間,咁多個機會,有得試吓考,好過認命自己得15分,或者靠運氣抽獎。
合理禮貌守規,合理學術水平,報合理數量的學校(吾係只攻幾間一線),有合理機會考到。

siden  合理推論,好過靠抽  發表於 15-3-11 01:36
hkpapa852  你呢個係理想化既推論  發表於 15-3-10 11:08

引用:但叻果d是否入曬私校、直資!?感覺讀津校

原帖由 man811231 於 15-03-10 發表
唔好睇少st Mary, maryknoll, marymount.  

man811231 發表於 15-3-10 07:10
我見許多人都報曬十幾二十間私校、直資,是否非入不可?
不能簡單比較邊個好D.

私校、直資 最主要優勢係全港收生, 考過先收, 學生差異小D.

而且教局監管小, 自由度大, 各自有自己特色, ( eg. 5 年小學, 專攻音樂, IB, 愉快學習....)

津校則要受教局管, 一定要走教局個套, 多數死谷.

AgapePa 發表於 15-3-10 11:17
不能簡單比較邊個好D.

私校、直資 最主要優勢係全港收生, 考過先收, 學生差異小D.
乜唔係官津要跟教局指引...課程不能教快...理論上唔谷咩
官津谷係學校本身為成績去谷學生 ~~~

subb    發表於 15-3-11 09:18

醒目開學勳章 貢獻勳章

man811231 發表於 15-3-10 10:37
咁好睇你點define 咩叫最叻嗰d喇
我識人雖然無緣入神直資,但都有SFA, CKY,最後抽入神津
而私校最top嗰d,唔少為細路妹小二轉返津校
恐龍家

mcl203 發表於 15-3-10 12:12
乜唔係官津要跟教局指引...課程不能教快...理論上唔谷咩
官津谷係學校本身為成績去谷學生 ~~~
現實係官津都有教快, 教科書雖然跟教局指引, 但補充練習幾深都得

AgapePa 發表於 15-3-10 12:39
現實係官津都有教快, 教科書雖然跟教局指引, 但補充練習幾深都得
咁要睇吓d學校跟唔跟足指引去做了~~~

個人認為神津同神私最大分別唔係成績,而是小朋友學習方法,critical thinking,同presentation的能力。

leungsiupig    發表於 15-4-9 13:34

Cly2008 發表於 15-3-10 15:24
個人認為神津同神私最大分別唔係成績,而是小朋友學習方法,critical thinking,同presentation的能力。 ...
去到某個level既小學....分別未必真係咁大.....(除左私/直較多資源)~~~

mcl203 發表於 15-3-10 15:57
去到某個level既小學....分別未必真係咁大.....(除左私/直較多資源)~~~
有資源都要學校真係投放俾你用
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-3-10 16:07
有資源都要學校真係投放俾你用
孤寒 好過 莫財 呀