用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 3月9日中提琴初級, 聯署投訴, 是日小提琴2級(青年廣場) ...
樓主: Sindy
go

3月9日中提琴初級, 聯署投訴, 是日小提琴2級(青年廣場)請入   [複製鏈接]

TwoKidsFamily 發表於 15-3-12 08:49
係喎!以前阿女初小參加校際時係有得揀歌的,不過當時係鋼琴,中提琴就無留意到了。
...
鋼琴不嬲有得簡

marcuscyrus 發表於 15-3-12 11:02
有些勁炒的,仲要一場伴幾個,每個炒
咁跨張? 夾琴時睇唔到嗎?D阿媽咁都由得佢真係

bebebe12345  唉!細路仔點會沒事、只是對孩子   發表於 6 分鐘前

無事係指無比伴奏嚇親停左落黎, 佢照拉 (個伴奏一首歌甩幾次, 真係無命)

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+15-3-12+11:02+

原帖由 Sindy 於 15-03-12 發表
咁跨張? 夾琴時睇唔到嗎?D阿媽咁都由得佢真係
可能平時冇睇掛

引用:Quote:原帖由+Sindy+於+15-03-12+發表咁跨

原帖由 marcuscyrus 於 15-03-12 發表
可能平時冇睇掛
其實我有時見啲家長是即場才第一次同個伴奏見面咁,可能是琴行學掛

當年中提得幾多人參加、仲揀!
好佩服D評判.....一日早、午、晚三場、一星期六日!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 15-3-12 11:22
好佩服D評判.....一日早、午、晚三場、一星期六日! ...
係, 聽到訓著教比我既話

marcuscyrus 發表於 15-3-12 09:48
咁又可能變成可比性降低,廿幾人一場,可能真係十幾個炒,幾個正常
所以我覺得四十幾人一組冇乜問題, 不過可以聽埋另外嗰半場會好d囉, 或者book個大d地方囉.
不過都知冇安排可以面面俱圓.

但我女鍾意跳舞, d跳舞比賽安排我就真係未試過覺得有問題.

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+15-3-12+09:48+

原帖由 Candy925 於 15-03-12 發表
所以我覺得四十幾人一組冇乜問題, 不過可以聽埋另外嗰半場會好d囉, 或者book個大d地方囉.
不過都知冇安排可 ...
遠古時期我是參賽者時,真係一場咁多人,唔分節,自出自入,仲可以遲啲入都比你彈

marcuscyrus 發表於 15-3-12 11:28
遠古時期我是參賽者時,真係一場咁多人,唔分節,自出自入,仲可以遲啲入都比你彈

...
係呀, 少少遠古果時, 我女都有參賽, 只要係出場前報到, 就可以比賽, 全組一齊坐係度聽, 連埋家長, 場面都幾壯觀

Candy925    發表於 15-3-12 11:39

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+15-3-12+11:28+

原帖由 Sindy 於 15-03-12 發表
係呀, 少少遠古果時, 我女都有參賽, 只要係出場前報到, 就可以比賽, 全組一齊坐係度聽, 連埋家長, 場面都幾 ...
應該是沙士後才實行一人一家長

bebebe12345 發表於 15-3-12 10:02
炒一半都算正常既、看一些伴奏更....滴汗!
尋日我女嗰場得兩個冇炒, 咪得佢兩個最高分有80 merit 囉.

我伴奏同我反而留意到好多伴奏纍死小朋友嘅位係小朋友甩咗, 佢哋愈彈愈大聲, 首歌同tempo照去(好快), 個小朋友已經驚到唔知點算, 其實佢只係伴, 係咪可以慢少少比小朋友入返先再返原速呢?

我個伴奏同我女夾過好幾次, 佢好有經驗, 仲會夾定如果甩咗佢會點, 我哋又可以點入返, 因為我都係用家, 我舊年同女一齊考3級, 今年一齊考5級, 都係佢伴, 所以親身知道甩咗時拉緊嘅心情, 同埋點樣處變不驚地同伴奏夾返, 我考級就試過咁, 同伴奏冇對望過, 都冇驚冇險入返繼續. 所以知道伴奏嘅重要性, 唔係只係我拉佢彈咁簡單.

引用:當年中提得幾多人參加、仲揀!好佩服D評判..

原帖由 bebebe12345 於 15-03-12 發表
好佩服D評判.....一日早、午、晚三場、一星期六日! ...
尤其最憎六國,個場坐得耐人都癲

引用:Quote:原帖由+bebebe12345+於+15-03-12+發

原帖由 titibaby 於 15-03-12 發表
又焗,樓底又矮,會頭痛!

引用:Quote:原帖由+bebebe12345+於+15-03-12+發

但我又覺y square太大

marcuscyrus 發表於 15-3-12 11:41
又焗,樓底又矮,會頭痛!
唯一好處係琴聲會出d囉, 青年廣場大, d聲散d, 家長席聲得仲辛苦, 但出入方便好多.

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+15-3-12+11:41+

原帖由 Candy925 於 15-03-12 發表
唯一好處係琴聲會出d囉, 青年廣場大, d聲散d, 家長席聲得仲辛苦, 但出入方便好多.
...
環境不錯出面有大地方等

Candy925    發表於 15-3-12 12:09

引用:Quote:原帖由+Candy925+於+15-03-12+發表唯

環境不錯出面有大地方等
其實我覺得大會堂8樓拉琴應該ok,但好像好少在那裡比

四隻貓  可能因為太少位  發表於 15-3-12 11:53

時代唔同、現今是條例、公平的執著時代.....
Piano Concerto不在APA.....
Orchestra唔駛拉都要坐定定
伴Choir伴奏沒帶正譜上台取消資格!
超時實中.....

今年欣賞了幾場早、午、晚! 孩子們整體唸譜演出正正常常、感受到她/他練習時所付出的時間....,為他們鼓掌!

Candy925    發表於 15-3-12 12:09
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

titibaby 發表於 15-3-12 11:39

同意呀, 至增六國, 真係好焗.
其實我都好佩服d評判, 重覆又重覆同一首歌,我聽個上半埸已經頭痛...

‹ 上一主題|下一主題