用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 3月9日中提琴初級, 聯署投訴, 是日小提琴2級(青年廣場) ...
樓主: Sindy
go

3月9日中提琴初級, 聯署投訴, 是日小提琴2級(青年廣場)請入  

ong84 發表於 15-3-12 00:37
我真係覺得個協會選曲有問題,其實選曲的人是否識弦樂?鋼琴組果邊冇咁離譜
...
另外, 我更正返, 原來老師話舊年初級, 果隻係二級歌咋.. 今年一跳就5級, 真離譜, 不過今日協會個職員回覆我仲過引, 佢話參唔參賽, 係老師覺得佢地man唔manage到首歌喎... 即係話, 你地見到首歌深咪唔好比賽囉(呢句唔係佢講的), 佢比我就有咁既感覺, 咁我話, 你揀首5級歌放初級, 咁一二三級唔駛比賽啦? 沒殺左佢地參加比賽既資格, 我話, 5級歌係初級, 咁中級同高級呢? 咪好唔平均? 以往鋼琴果邊, 分初中高級既, 都係初級約2/3級曲目, 中級大約5/6級, 高級係7/8級.. 十幾年都無乜離譜事發生過...

ong84    發表於 15-3-12 01:08

ong84 發表於 15-3-12 01:00
如果所有組別都係佢地選,好可能要改善下弦樂組,我以為小提琴選曲有問題,原來中提琴仲大件事!其實一般人 ...
小提果邊, 有時都會二級比賽揀三級歌, 但唔會差好遠... 我女5歲就比賽校際.. 十幾年喇.. 我女係小學係年年參加果D, 佢最初比賽時, 鋼琴有4首揀既年代...所以我都睇到唔少

ong84    發表於 15-3-12 01:08

引用:Quote:ong84+發表於+15-3-12+00:37+我真係

原帖由 Sindy 於 15-03-12 發表
呢堆人選曲架喎, 有無人識佢地? 我就一個都唔識喇
應該不是全由他們選

marcuscyrus 發表於 15-3-12 01:11
應該不是全由他們選

個staff係咁答我, 由音樂委員會選喎, 選完都應該有比佢地睇過的... 其實除左要改善下出年選曲問題, 今年有咩要求? 可以要求佢地全場加分嗎? 或者跟據個別參賽者評語加分?

Sindy 發表於 15-3-12 01:01
你揀首5級歌放初級, 咁一二三級唔駛比賽啦? 沒殺左佢地參加比賽既資格, 我話, 5級歌係初級, 咁中級同高級呢? 咪好唔平均?
那該職員如何答你?

yuengooluk 發表於 15-3-12 02:04
那該職員如何答你?
咪叫我按既定程序, 經會員递交投訴, 向音樂委員會反影囉, 好彩我親身已經出左啖氣, 如果我當時無出聲, 返到屋企又聽到咁既回覆... 嬲死自己

Sindy 發表於 15-3-12 01:13
個staff係咁答我, 由音樂委員會選喎, 選完都應該有比佢地睇過的... 其實除左要改善下出年選曲問題, 今年有 ...
如果講有咩要求, 我覺得可以比個option小朋友同家長sit in睇哂全場都係好嘅. 一來小朋友都可以睇吓同組其他人嘅表現, 有機會學多d點處理同一首歌, 多d觀摩成份, 另外, 起碼都知攞獎人優勝嘅地方.

我哋舊年朗誦同今次拉琴都係, 得獎人全都係上半場, 完全唔知人哋表現或優勝地方, 就咁就攞返分紙離開, 真係好似發咗場夢咁.

如果多個option會好d, 冇興趣可以唔去睇, 但有心觀摩可以睇囉; 其實出席比賽, 多數都預咗整個上午或下午, 如果上半場, 橫掂都要搵地方hea, 我寧願坐喺到聽埋囉.

回覆:ong84 的帖子

簽名被屏蔽

引用:Quote:Sindy+發表於+15-3-12+01:13+個staff

原帖由 Candy925 於 15-03-12 發表
如果講有咩要求, 我覺得可以比個option小朋友同家長sit in睇哂全場都係好嘅. 一來小朋友都可以睇吓同組其他 ...
佢地解釋是不想太多人同時聚集,增加疾病風險

yuengooluk  無厘頭!咁戲院,演唱會,學校早會.   發表於 15-3-12 16:20
Candy925  那不如group size細d囉!  發表於 15-3-12 09:20
Candy925  另一個解決不了的問題!   發表於 15-3-12 09:19

Sindy 發表於 15-3-12 01:04
小提果邊, 有時都會二級比賽揀三級歌, 但唔會差好遠... 我女5歲就比賽校際.. 十幾年喇.. 我女係小學係年年 ...
係喎!以前阿女初小參加校際時係有得揀歌的,不過當時係鋼琴,中提琴就無留意到了。

引用:Quote:ong84+發表於+15-3-12+01:00+如果所

小提果邊, 有時都會二級比賽揀三級歌, 但唔會差好遠... 我女5歲就比賽校際.. 十幾年喇.. 我女係小學係年年 ...
violin 多數升兩級

今年1,3就是舊皇家3,5

Candy925  但其實報名前都應該睇咗syllabus   發表於 15-3-12 12:31
ong84  所以很多初哥唔知道玩法中左招   發表於 15-3-12 10:08

引用:+本帖最後由+Sindy+於+15-3-12+01:14+編輯+

因為有些項目我知是誰選,不在這名單內,名單內有我認識的人,我相信都是選曲人交左歌,佢地都會通過的啦

那時鋼琴每級每組的第一名還會比多一場決賽、勝出者成為當年該組的總冠軍、獲獎杯一座,回家存放一年、在杯上刻上名字,明年比賽之前交回協會!
****那時參加的人數沒有這麼多!
就如現在級別和幾項較大的參加人數相差甚大、孩子在於參與、高興就好!
中提、大提參加人數從來都少,近年已是多了!今年初、中、高三級合共己有過百人參與!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:Quote:原帖由+Candy925+於+15-03-12+發表如

原帖由 marcuscyrus 於 15-03-12 發表
佢地解釋是不想太多人同時聚集,增加疾病風險
咁又可能變成可比性降低,廿幾人一場,可能真係十幾個炒,幾個正常

炒一半都算正常既、看一些伴奏更....滴汗!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:炒一半都算正常既、看一些伴奏更....滴汗!

原帖由 bebebe12345 於 15-03-12 發表
昨天見一個甩到評判要求再開始,女孩唱得幾好架,陰公

Violin under 13 Concerto 參加133人分四組,
看看有多少6、7歲的小朋友參加。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

引用:Violin+under+13+Concerto+參加133人分四組

原帖由 bebebe12345 於 15-03-12 發表
Violin under 13 Concerto 參加133人分四組,
看看有多少6、7歲的小朋友參加。
好像比原先想像少

bebebe12345 發表於 15-3-12 10:02
我果場見到既係炒伴奏... 真係無眼睇, 個小朋友反而無事, 咁既伴奏真係希望佢下次咪纍人..

bebebe12345  只是對孩子我們包容!  發表於 15-3-12 11:06
bebebe12345  唉!細路仔點會沒事、只是對孩子   發表於 15-3-12 11:06

引用:Quote:bebebe12345+發表於+15-3-12+10:02+

我果場見到既係炒伴奏... 真係無眼睇, 個小朋友反而無事, 咁既伴奏真係希望佢下次咪纍人.. ...
有些勁炒的,仲要一場伴幾個,每個炒