用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 3月9日中提琴初級, 聯署投訴, 是日小提琴2級(青年廣場) ...
樓主: Sindy
go

3月9日中提琴初級, 聯署投訴, 是日小提琴2級(青年廣場)請入   [複製鏈接]

引用:Quote:smellycat+發表於+15-3-18+16:58+你

原帖由 Sindy 於 15-03-18 發表
係呀, 出左去台度, 行埋伴奏個鋼琴度, 比個中提玲伴奏tune琴, 咁就唔比分
係喎sindy, 我記得當日下半場,有參賽者係咁做,位伴奏是男仕。唔係呀嘛,咁又唔比分?!

JeremyBB 發表於 15-3-19 09:31
係喎sindy, 我記得當日下半場,有參賽者係咁做,位伴奏是男仕。唔係呀嘛,咁又唔比分?!

...
我記得係女士喎

這樣的天氣丶tune完都會走....
伴奏代孩子tune是正常的事!
因此而不是給分從未聽過!
若有特別註明就相當精彩啊!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

Sindy 發表於 15-3-18 16:59
係呀, 出左去台度, 行埋伴奏個鋼琴度, 比個中提玲伴奏tune琴, 咁就唔比分
幾級?

Sindy  初級  發表於 15-3-19 18:28

又是她,琴曰六國Violin Solo4级第—85,第二83,第三8I,其中第三名降班有備而來取分纸果刻即落淚,囝囝玩左幾次,這次表現最好但相反這次最低分,離晒譜!大部分人的水準不錯,壓到d分咁低,完全打擊同抹煞孩子的努力,comment又行,學吾到野!

回覆:kkhon 的帖子

尋日囝囝都係依場,睇左依個post所以有心理準備...

M Yuen 主修violin

Sindy 發表於 15-3-19 00:36
係呀,好彩我個伴奏本身都係中同小提琴老師,以往我都叫阿女扮埋個琴度tune, 不過阿仔就是但,不過收到最新 ...
我睇過A. Yeung 評String Orch 和 Ensemble , 佢好強調有部份參賽者D琴 out tuned(調錯音), 可能佢接受唔到SOLO 唔岩音既琴. 我睇左佢評的幾場, 全部第一都過90分

kkhon 發表於 15-3-19 17:42
又是她,琴曰六國Violin Solo4级第—85,第二83,第三8I,其中第三名降班有備而來取分纸果刻即落淚,囝囝玩 ...

留番80俾......第四!Cello評小提琴
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

papaof2 發表於 15-3-19 21:18
回覆 neighbour931 的帖子

我小朋友都衰咗喺佢手上,只怕這位評判有自己指標。佢好睇detail但忽略學生over ...
同意.即使拉得多musical都好,都可以因一些technical弱點而被扣好多分.

Sindy 發表於 15-3-18 16:59
3月9日嗎?

Sindy  係  發表於 15-3-21 10:44

kkhon 發表於 15-3-19 20:18
M Yuen 主修violin
這裡有她的介紹。

http://www.fredonia.edu/music/faculty/bios/yuen.asp

引用:Quote:yuengooluk+發表於+15-3-19+22:52+同

原帖由 papaof2 於 15-03-19 發表
十分認同,太注重technical反而其他一點credit 都冇。我對囝仔講凡事都要正面看,有錯就改。 ...
technical 除了音準足什麼?

引用:Quote:原帖由+papaof2+於+15-03-19+發表十

原帖由 titibaby 於 15-03-19 發表
technical 除了音準足什麼?
右手唔夠鬆

我仔就只給她捉一樣--十六分音符衝快.

引用:maureen+yuen所以我都知係咁回覆,+我當面禮

原帖由 Sindy 於 15-03-09 發表
maureen yuen

所以我都知係咁回覆, 我當面禮貌咁話到佢口黑面黑 今次我醒呀 ...
我係伴奏老師,今年都有彈小提琴2級,都係呢個評判,我嗰場係星期一。
最高分係82分,跟住81同80,仲要兩個亞軍同季軍。都可以接受,此終d質素係一般。
雖然依家校際比以前真係難左,但又唔可以完全怪佢。我以前參加嘅時候,好多超過晒比賽級數嘅人都去參加(明明已經6,7級,會去報2,3級, 身邊嘅同學仔10個有6,7個都係咁), 一直都好多人投訴。可能因為咁,所以學際呢幾年越黎越顛。。。。。。
只能怪d人,為左增加攞獎機會走去報低好多級,令到校際不斷加難度

‹ 上一主題|下一主題