用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 就算收我都唔讀呀
go

就算收我都唔讀呀

本人14年頭寄出申請表,同年年尾開始打去學校查詢約見進度,每次回覆都係問是否收到回條?有就一定有信收,及以小朋友年紀會15年頭約見,請耐心等候。大約問咗4次都得到相同回覆,咁我都唔好意思再問,一路等至3月都冇消息。
於閒談中得知有朋友兒子差不多大都已interview了,今日就打去學校再問,佢話2月寄咗信,我話冇收到,佢話睇下有冇彈回頭,有就會再安排,冇彈回頭就唔會安排再見。我話你又唔係寄掛號,除咗彈回頭都仲有其他可能性收唔到,佢話寄出400封信都冇試過。佢仲話如果你證明到封信響郵局咪可以再安排囉

brrbaby2007    發表於 15-3-11 13:46

引用:本人14年頭寄出申請表,同年年尾開始打去學

回覆:就算收我都唔讀呀

我只係覺得只要唔係寄掛號就一定有寄失的機會,點解咁肯定收唔到就一定會回頭先?而且我不滿係聽電話個女人並非真心提出建議俾收唔到信既家長,唯有講可能呢間學校好多白撞啦⋯呻完

引用:我只係覺得只要唔係寄掛號就一定有寄失的機

原帖由 yuhehe 於 15-03-09 發表
我只係覺得只要唔係寄掛號就一定有寄失的機會,點解咁肯定收唔到就一定會回頭先?而且我不滿係聽電話個女人 ...
邊間?

引用:我只係覺得只要唔係寄掛號就一定有寄失的機

我只係覺得只要唔係寄掛號就一定有寄失的機會,點解咁肯定收唔到就一定會回頭先?而且我不滿係聽電話個女人 ...
邊間x2

只係沙田一間學劵村校

頭先個老師覆電話黎話:check 過冇彈回頭,即封信已俾家長收到。呢句說話我聽到真係好嬲。咁講即係代表話我miss 咗interview 而家扮收唔到啦
我同個老師講咗一大輪,佢可能都係覺得我講緊廢話扮緊野架,但我只係想表達有千樣可能寄失封信,一間學校咁樣去處理同講呢尐說話令我十分失望。而我在此開post並非想講我冇收封信係大條道理可以重新獲安排interview,而係遇到呢種情況,學校其實係一定有更好更大方既處理方法及溝通模式囉

回覆:yuhehe 的帖子

丁XXX?

引用:丁XXX? +

原帖由 bookwormsx2 於 15-03-09 發表
丁XXX?
沙田圍田x閣入面

引用:頭先個老師覆電話黎話:check+過冇彈回頭,

頭先個老師覆電話黎話:check 過冇彈回頭,即封信已俾家長收到。呢句說話我聽到真係好嬲。咁講即係代表話我 ...
信係用回郵信封寄?其實好多學校都係咁做,家長報名時夾埋回郵,學校寄出時印個學校地址,萬一寄失,會寄返學校。而你呢間學校做漏一樣嘢,就係寄封信話你知,幾時之前收唔到通知就要打比學校問。我幫大細女報過咁多次名,做法差不多啦。

引用:Quote:原帖由+yuhehe+於+15-03-09+發表頭先

原帖由 ozoz 於 15-03-09 發表
信係用回郵信封寄?其實好多學校都係咁做,家長報名時夾埋回郵,學校寄出時印個學校地址,萬一寄失,會寄返 ...
我明白架,所以我只係在意學校今日咁既回覆囉。

引用:頭先個老師覆電話黎話:check+過冇彈回頭,

頭先個老師覆電話黎話:check 過冇彈回頭,即封信已俾家長收到。呢句說話我聽到真係好嬲。咁講即係代表話我 ...
有老師會打返比你已經好,有見過d直頭企硬唔理,解釋咗就算。

引用:Quote:原帖由+yuhehe+於+15-03-09+發表頭先

有老師會打返比你已經好,有見過d直頭企硬唔理,解釋咗就算。
佢一定同相關人士傾過先覆我,因為兩個電話語氣態度完全唔同。而且呢間學校想做到有高質幼兒教育麻,一定覆我既
:;pppp:我主要想表達,寄失有可能,唔好第一時間覺得係個家長扮野收唔到咁囉,我聽日會聯絡郵局追蹤封信去咗邊,我目的係要俾學校知道有幾多寄失既可能性。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-03-09+發表信係用

我明白架,所以我只係在意學校今日咁既回覆囉。
你對呢間學校已經咁不滿,印象唔好,都唔會讀啦。倒不如放眼其他學校好過。當買個教訓,如果好心儀就要小心留意申請程序,我報過好多學校,大部分做法大同小異,有d做法比較特別,更加逐要項睇清楚,免得甩漏。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-03-09+發表有老師

佢一定同相關人士傾過先覆我,因為兩個電話語氣態度完全唔同。而且呢間學校想做到有高質幼兒教育麻,一定覆 ...
非掛號,追可能難d,如果真係想試,你可以試試嘅。

引用:Quote:原帖由+yuhehe+於+15-03-09+發表我明

你對呢間學校已經咁不滿,印象唔好,都唔會讀啦。倒不如放眼其他學校好過。當買個教訓,如果好心儀就要小心 ...
我只係當冇緣份~因為呢次經歷話我知,就算你做足都冇用(我都做到足啦,寄完有follow幾時有信,知人in咗再打去問)寄失呢樣野唔係我控制範圍

我都試過明明係學校安排失當,我報PN佢安排K班面試,而封通知信完全無提過,到收結果信話唔收我先知in錯班,打返去問咩事,負責的老師放假,另外一位老師幫我抽報名表出來睇都話係喔,報PN班,仲話PN班面試未開始,會叫負責老師聯絡我,而且校長都知道單野啦,無需擔心。

之後終于有號稱負責的老師打電話來,一口咬死我報K班,無寫PN,又話PN班已經full,我話你都未開始面試都full啊?佢話你小朋友情況我地已經知道啦,總之就係唔會再次安排PN面試同埋強調無位,又唔比我waiting,更囂張的話如果下年K班仲心儀佢地可以再次報名。

我由好中意好想去呢間學校到完全失望,就算收都唔會考慮了,老師都甘樣推卸責任,可以點教好小朋友

兜兜要轉轉 發表於 15-3-10 10:02
我都試過明明係學校安排失當,我報PN佢安排K班面試,而封通知信完全無提過,到收結果信話唔收我先知in錯班 ...
唔好意思!我想問都是這間學校嗎?

Minimelody 發表於 15-3-10 10:17
唔好意思!我想問都是這間學校嗎?
唔係,我係荃灣區

yuhehe 發表於 15-3-9 23:52
我只係當冇緣份~因為呢次經歷話我知,就算你做足都冇用(我都做到足啦,寄完有follow幾時有信,知人in咗再 ...
無錯,我都係未有面試通知前幾次打去學校問同再三確認我係報PN班做大仔,都可以錯,只可以話無緣分,但塞翁失馬,焉知非福?我仔而家果間我好滿意