用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 多唔多媽媽想外出工作但因為小朋友發展問題不能工作? ...
go

多唔多媽媽想外出工作但因為小朋友發展問題不能工作? [複製鏈接]

小朋友快17個月,各方面發展也慢,已排早訓,協康,邁步等服務,如果排到,洗費好重,想工作幫手,如果自己有工作有積蓄,小朋友將來壓力也細D⋯

但要上好多訓練,睇醫生等根本不能工作,又沒有家人幫手,好煩

2    0    0    0

回覆:Lingyau1221 的帖子

完全明白你所擔心的,明白你的感受。
我依家都一星期有三日同小朋友去訓練訓練再訓練。
我仲要係一拖二去,哥哥做訓練但我要抱埋妹妹去。
深信排到早期訓練就一切變好了。
早期會固件一星期返一次,變相唔洗周圍去其他中心。
加油,媽媽。
再難過的日子難會過去💪💪💪

回覆 Lingyau1221 的帖子

之前見你post話bb唔識坐,而家佢邊方面慢左呀﹖
我仔15個月,暫時大小肌冇大問題(我覺得),但佢語言發展好慢,連爸媽mum奶都唔識講,可以話零單字,叫佢講野好似要佢死咁,佢只係點頭指著跟住喊,點都唔講,bb話絕大多數係無意識自言自語,有時嗌佢名又唔睬我,望我都廢事(佢係特登唔應我),我都係在職媽,唔知點算,過兩日約左健康院

回覆:iamyiten 的帖子

一拖二點上訓練?细B不會攪住?

我成日要揾人幫我看細B,同大仔去上堂!

回覆:多唔多媽媽想外出工作但因為小朋友發展問題不能工作

我都轉左半職,始終去治療,家長跟番好些,導師會比意見,但工人去,導師好少講,或者工人無心聽。

我想返工,但因為阿仔所以做ftm

我咪係,生完諗住既然俾人炒左自己照顧小朋友, 報全日制幼稚園,就搵工,點知測到小朋友有問題, 上言語,上playgroup,揾暫託, 等等,  能力到現在仍未達標, 學校言語治療幫唔到,仍要早退加操, 錢洗多左,揾咩工可以成日請假,病左仲煩,成個星期唔返到學.

我在我仔兩歲幾就轉左半職,下午就帶仔覆診、上治療,雖然舊年讀兼收位,但覆診不少,言語仍然落後所以每星期一次早退出去上言語治療。洗費不少,如果單夠老公份量就唔夠。希望阿仔遲啲少啲呢啲洗費

這幾年眼見唔少家長為了小朋友,全職湊,親自帶去治療同做訓練,我諗每個家庭的狀況好唔同,自己湊當然跟貼D,但係財政壓力大。

引用:我在我仔兩歲幾就轉左半職,下午就帶仔覆診

原帖由 hannalam 於 15-03-17 發表
我在我仔兩歲幾就轉左半職,下午就帶仔覆診、上治療,雖然舊年讀兼收位,但覆診不少,言語仍然落後所以每星 ...
其實我想問大家除了帶覆診,上治療外,每日大概會花多少時間跟小朋友做訓練呢?

引用:Quote:原帖由+hannalam+於+15-03-17+發表我

原帖由 ding1 於 15-03-17 發表
其實我想問大家除了帶覆診,上治療外,每日大概會花多少時間跟小朋友做訓練呢?

...
其實好難真係坐定定做訓練。尤其愈大愈多功課加上讀全日班,剩下時間唔多,唯有做到就做,做唔到,就平日日常生活去執,例如發音、講詞語、句子等,遊戲中學問題及回答等

引用:回覆+Lingyau1221+的帖子 之前見你post話b

原帖由 Littlecatta2013 於 15-03-10 發表

之前見你post話bb唔識坐,而家佢邊方面慢左呀﹖
我仔17個月,語言都慢,比你仔差好多,剛識自己行5-10步,前二指未用倒,語言只有BB話,完全聽唔明指令,更加唔好講有沒有單字,已安排step幼兒導師綜合訓練⋯

引用:我咪係,生完諗住既然俾人炒左自己照顧小朋

原帖由 cat1028 於 15-03-14 發表
我咪係,生完諗住既然俾人炒左自己照顧小朋友, 報全日制幼稚園,就搵工,點知測到小朋友有問題, 上言語,上play ...
Same as u condition...

引用:完全明白你所擔心的,明白你的感受。 我依

原帖由 iamyiten 於 15-03-09 發表
完全明白你所擔心的,明白你的感受。
我依家都一星期有三日同小朋友去訓練訓練再訓練。
我仲要係一拖二去, ...
難道小朋友一日未追回同齡其中一位家長便不能工作?

Lingyau1221 發表於 15-4-10 10:53
難道小朋友一日未追回同齡其中一位家長便不能工作?
遲緩有得追,有些障礙跟一世

回覆:LeeCC 的帖子

例如什麼障礙?

回覆:Lingyau1221 的帖子

其實學前真係要盡追,小學正常小朋友都讀得辛苦,何況SEN,功課都做唔完,仲邊有時間訓練。

醒目開學勳章

DollyCC 發表於 15-4-10 14:18
其實學前真係要盡追,小學正常小朋友都讀得辛苦,何況SEN,功課都做唔完,仲邊有時間訓練。

...

非常同意

回覆:pinkdoll 的帖子

是否即小朋友未到6歳也不能做full time job?
What is SEN?

Lingyau1221 發表於 15-4-10 13:50
例如什麼障礙?

eg自閉,各種訓練可能跟到高小,一直到中學也有
但其實是無法治療的,只是讓他們較容易融入社會

讀寫障礙,都系跟一世
‹ 上一主題|下一主題