用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 個工人姐姐英文影響做小朋友英語說話,點算好? ...
go

個工人姐姐英文影響做小朋友英語說話,點算好?

工人姐姐印印,對小朋友好,勤快,聽話。但只識講英文溝通,英文句句有錯,我屋企只得佢同小朋友講英文,宜家小朋友不夠三歲英文受姐姐影響左,三句兩句錯。急死阿媽!出面有英文pg幼稚園都是英文幼稚園(去左無夠一年)無知點算!

引用:工人姐姐印印,對小朋友好,勤快,聽話。但

原帖由 snailxixi 於 15-03-09 發表
工人姐姐印印,對小朋友好,勤快,聽話。但只識講英文溝通,英文句句有錯,我屋企只得佢同小朋友講英文,宜 ...
其實真係無咩方法可以改善姐姐嘅英文,世事真係無完美!佢照顧好小朋友,聽話勤力已經還神。唯有盡量減少姐姐同小朋友相處時間,自己辛苦啲陪佢多啲講英文,唔得閒就安排祖父母照顧,寧願講多啲中文好過講錯曬啲英文。小朋友大個啲多啲學校生活多啲英文課堂應該會進步較大。

回覆:snailxixi 的帖子

我個印傭都係咁,勁重口音,語法都無得,仲好熱情咁同我小朋友講英文,又糾正小朋友發音到錯誤,真係~做野又好差,我準備炒佢了

引用:我個印傭都係咁,勁重口音,語法都無得,仲

原帖由 clingy 於 15-03-09 發表
我個印傭都係咁,勁重口音,語法都無得,仲好熱情咁同我小朋友講英文,又糾正小朋友發音到錯誤,真係~做野 ...
勁重口音,又學人糾正小朋友發音

引用:Quote:原帖由+clingy+於+15-03-09+發表我個

原帖由 barbee 於 15-03-09 發表
勁重口音,又學人糾正小朋友發音
所以頂唔順咯。佢教我小朋友單車係bai si ku lu,星期三係wen de nis dei

回覆:個工人姐姐英文影響做小朋友英語說話,點算好?

我之前是印,轉菲,現在囡囡英文好好,雖然幼稚園生,已可以用英文同net和外國人流利溝通。如再揀,都係菲。

I correct my girl every time she speaks pinoy-english.  
How much can we expect from them? English is not their native language afterall.  
United we stand, divided we fall.

snailxixi 發表於 15-3-9 15:56
工人姐姐印印,對小朋友好,勤快,聽話。但只識講英文溝通,英文句句有錯,我屋企只得佢同小朋友講英文,宜 ...

唉, 針無兩個利.. 佢對小朋友好, 已經要還神.. D 英文, 真係無辦法, 我請姐姐時都係聽過佢錄影帶講的英文比較馴正, 我先請現在呢個姐姐... 整體上, 我囡一般的生活上的對話都可以用英文對答.

就係知無得完美先至諗有咩辧法補救

我姐姐又係英文唔掂,簡直係肉酸果種,佢並非我女的主要照顧者,我有打算為此炒佢,老公唔俾,因為請過個成本好貴,我女多數爺麻照顧,所以忍佢。

我朋友建議佢印工人照用印尼話同小朋友溝通, 小朋友好快學多一種外語,英文自己教加外補

引用:我之前是印,轉菲,現在囡囡英文好好,雖然

原帖由 winnietingting 於 15-03-09 發表
我之前是印,轉菲,現在囡囡英文好好,雖然幼稚園生,已可以用英文同net和外國人流利溝通。如再揀,都係菲 ...
My Philippino maid also speaks very poor English....

我有時搵我奶奶嘅姐姐(印尼)幫手湊小朋友, 佢主要講廣東話(因我奶奶唔識英文), 暫時見姐姐得閒會教小朋友 ONE TWO THREE; 小朋友仲細(21個月), 遲D返PN應該可以學返正確發音.

貝珠 發表於 15-3-10 17:56
我姐姐又係英文唔掂,簡直係肉酸果種,佢並非我女的主要照顧者,我有打算為此炒佢,老公唔俾,因為請過個成 ...
我有諗過尼個辦法但吾知佢同小朋友講點咩,始終都吾放心.

引用:工人姐姐印印,對小朋友好,勤快,聽話。但

原帖由 snailxixi 於 15-03-09 發表
1. 你叫小朋友同佢講中文,教佢中文;和
2. 比小朋友去英文playgroup之類,等小朋友自己學識分。

其實大家係咪有D mean 呢?姐姐唔係英文母語,佢亦唔係來應徵做老師的,佢係一個家務助理,照顧小朋友係責任,但佢冇義務要教小朋友英文,佢嘅英文只需要溝通到,至於你們話佢好影響小朋友口音,你們又是講 native speaker 一樣的 accent 嗎?如果唔係,最影響小朋友囗音的一定是同小朋友講最多野的人,如果係姐姐同小朋友說話最多,咁我無話可說,如果唔係,最先要改的係家長的口音
而家做姐姐真是不容易,要做家務煮飯湊小朋友仲要教埋英文,講真,如果我係姐姐,我有咁嘅能力,我都去加拿大打工啦,到時你們又會去家傭版呻

kylie_ng  明白事理!  發表於 15-3-13 16:01

snailxixi 發表於 15-3-9 15:56
工人姐姐印印,對小朋友好,勤快,聽話 ...
仲想點?姐姐就當一個語境比小孩,ie, 只可同佢講英文,有錯的,學校老師會幫你改好。

聽左好多講座,老師話千祈不要找菲傭教小朋友英文,老師一聽小朋友説英文便知

找到個好工人己好,其他bonus姐,仲想點

回覆:patpatbb 的帖子

事態嚴重,叫個姐姐只可以同小朋友講廣東話,發音錯,好難改。