用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三grammar
樓主: chicken
go

小三grammar

回覆:小三grammar

I want to know Jordan & 太子 too, please PM the info to me. Thanks!

mwfwinnie 發表於 15-4-26 01:26
好奇怪,學校中文科就教中文文法 .
英文科就唔教英文文法
有D學校教英文 用 Big Book 方法, 即係講故仔教英文, 無教科書, 唔會特登教文法, 只會教故仔書有出現的文法.

引用:Quote:mwfwinnie+發表於+15-4-26+01:26+好

原帖由 AgapePa 於 15-04-27 發表
有D學校教英文 用 Big Book 方法, 即係講故仔教英文, 無教科書, 唔會特登教文法, 只會教故仔書有出現的文法 ...
呢種方法好多家長鍾意,唔係死背吖嘛

AgapePa 發表於 15-4-27 18:32
有D學校教英文 用 Big Book 方法, 即係講故仔教英文, 無教科書, 唔會特登教文法, 只會教故仔書有出現的文法 ...
ic

但點解中文又唔用呢,咁唔駛咁慘,記住d敍述,直接/間接,擬人法 ...

引用:Quote:AgapePa+發表於+15-4-27+18:32+有D學

原帖由 mwfwinnie 於 15-04-28 發表
ic

但點解中文又唔用呢,咁唔駛咁慘,記住d敍述,直接/間接,擬人法 ...
因為中文程度要求比英文高,文章只是如英文般纯表達意思內容而缺乏寫作技巧是不足夠的

引用:Quote:原帖由+mwfwinnie+於+15-04-28+發表i

原帖由 longlokma 於 15-04-28 發表
因為中文程度要求比英文高,文章只是如英文般纯表達意思內容而缺乏寫作技巧是不足夠的

...
英文為第一語言也多是無書的「活動」教學喎。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:反而想知道乜學校唔教又考? +

原帖由 momama 於 15-04-20 發表
反而想知道乜學校唔教又考?
在tuition centre和家長討論完,有啲學校教淺考深,有啲hea教hea考,有啲教reader而考grammar,有啲教乜考也。但p4~6的reading comprehension都比較深

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-04-28+發表

原帖由 shadeslayer 於 15-04-28 發表
英文為第一語言也多是無書的「活動」教學喎。
咪就係睇吓呢種活動教學嘅成效囉!朋友個仔小一二冇英文教科書,又唔知老師點教reader, 最後係靠我個女學校嗰份簡易英文文法notes過關。

MrBeast  有d是又要活動教學又去補習   發表於 15-4-29 08:36

AgapePa 發表於 15-4-27 18:32
有些學校用reader都好有系統和有功課,不是只jye聽故仔,雖然不刻意教文法,但作文又會mark 錯的地方。bottom line 是適量的操練是需要at some point,唔係一班咁多人好難ensure 人人meet 到expectation.

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-04-28+發

原帖由 momama 於 15-04-29 發表
咪就係睇吓呢種活動教學嘅成效囉!朋友個仔小一二冇英文教科書,又唔知老師點教reader, 最後係靠我個女學校 ...
要簡易英文文法notes過關,或小學一定要操文法練習的論調,是否正確,考試測驗評估的內容和形式影響深遠。

小女小學不操練文法,不用文法天書,英語學習卻無問題。小女只是好普通孩子。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:小三grammar

唔係要全面否決呢種方法!若果一個好普通嘅細路受到呢種方法,係因為個老師行使得好?定係另一個細路太唔普通?

引用:唔係要全面否決呢種方法!若果一個好普通嘅

原帖由 momama 於 15-04-29 發表
唔係要全面否決呢種方法!若果一個好普通嘅細路受到呢種方法,係因為個老師行使得好?定係另一個細路太唔普 ...
香港主流英語教育是以第二語言方式學習,即生字默書,文法學習練習,再學作句/文,後加會話來完成。這方式在英文資源缺乏的社會下,是有效的以較少資源令更多學生有不錯的第二語言水平。

個人認為,以香港英文資源那麼豐富,大部份學生是有條件參考以第一語言方式學習英語,首要條件是不要測考以文法為主導。

看看港同便是較成功例子。

GLORIAGAN  想請教下港同的老師怎樣教英文。非常感謝  發表於 15-7-10 17:30

shadeslayer 發表於 15-4-29 20:34
香港主流英語教育是以第二語言方式學習,即生字默書,文法學習練習,再學作句/文,後加會話來完成。這方式 ...
咁而家點解英語水平差左

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-4-29+20:34+

原帖由 mwfwinnie 於 15-05-01 發表
咁而家點解英語水平差左
我唔知你如何比較,得出差左的結論。

shadeslayer 發表於 15-5-1 20:01
我唔知你如何比較,得出差左的結論。
新聞囉!

那你又如何比較,覺得好左?

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-5-1+20:01+我

原帖由 mwfwinnie 於 15-05-01 發表
新聞囉!

那你又如何比較,覺得好左?

邊篇新聞,有實際個案才好討論。定義要好小心。邊個時期和邊個時期比?邊D人同邊D人比?例如三十年前2%的大學生英文,同現在街邊是旦一位市民比,梗系無得比。

我無講過好左,係你話差左。

shadeslayer 發表於 15-5-2 09:16
邊篇新聞,有實際個案才好討論。定義要好小心。邊個時期和邊個時期比?邊D人同邊D人比?例如三十年前2%的 ...

要找番之前新聞
每個人都係一個個體,咁即係咩都無得比較...

引用:+本帖最後由+mwfwinnie+於+15-5-2+18:27+編

原帖由 mwfwinnie 於 15-05-02 發表
正如我說,訂了時期比較,訂了比較的群組,便可討論。

好似現在local school 都無乜掂解grammar, 我女p2 考reader 要用past tense, 不過我check返佢general english 都未教past tense, 最近好似只教加s 同ing.  

英作如果錯grammer就一定扣分,不過佢學校都無extra worksheet操佢地grammar.  

大部份英文或中文能力高的小朋友,我相信一定不是學校教出來。

MrBeast  Agree 120%  發表於 15-5-4 09:14