用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中面試壓力
樓主: hy2910
go

升中面試壓力

大家一齊加油呀!

其實最大壓力係呀媽,小朋友都唔係好覺! 我仔都係3月生日,每年都冇得慶祝生日既(次次都撞TEST),今年生日之後果日,將會係最後一次呈分試。我好大膽咁安排左一家人去食BUFFET。飯始終要食,識既始終都會識。呢年幾以來,我諗佢已經努力左,希望佢有好既成果啦!

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 15-3-14 08:59
借d意提你記得黎面試啫~~怕你唔黎少左个学生会殺校?
confirm我有無收到封信...呢個無問題, 因為真係有機會會寄失. 但係係電話問我邊位會同小朋友黎學校, 甘我好自然會理解學校會/預備見我, 5知你同意我講嗎? 上到學校, 淨係問有無帶齊文件, 就趕晒d家長去圖書館, 甘即係點. 簡單d :題小朋友到時要帶xxxxx黎喎, skip左家長, 甘我反而直接問到時會5會見我, 等我有準備嘛

醒目開學勳章

bowling2004 發表於 15-3-13 16:00
我仔3月生日㗎,但呢個3月要面試,又要考試,搞到冇晒心機同佢慶祝

...
我仔3月都大鑊, 要參加校際音樂節同校際舞蹈節, 托賴兩個校隊比賽都有獎, 下星期又要考試

小木偶媽咪 發表於 15-3-11 10:04
其實小朋友壓力源自父母,我囡考直資3間,自行兩間,叩門兩間,完全不感到佢有壓力。
表面一直同佢講,媽 ...
小木偶媽咪你好

請問你註冊左直資,點解仲可以去扣門既?我以為一註冊,教育局有RECORD 就唔可以去扣門同自行。可以解釋比我知道嗎?

謝謝﹗

醒目開學勳章

引用:Quote:小木偶媽咪+發表於+15-3-11+10:04+其

原帖由 kin818kin 於 15-03-20 發表
小木偶媽咪你好

請問你註冊左直資,點解仲可以去扣門既?我以為一註冊,教育局有RECORD 就唔可以去扣門同 ...
註冊直資後,唔可以參加自行,但於放榜後是可以無限制去叩門的

回覆:小木偶媽咪 的帖子

小木偶媽咪,我想請問:放榜後叩門成功的話,還要不要向先前註了冊的中學拿回那張「小六學生資料表」,才去叩門成功的中學註冊呢?謝謝你!

醒目開學勳章

引用:小木偶媽咪,我想請問:放榜後叩門成功的話

原帖由 Pearlma 於 15-03-20 發表
小木偶媽咪,我想請問:放榜後叩門成功的話,還要不要向先前註了冊的中學拿回那張「小六學生資料表」,才去 ...

小六學生資料表只是一張“臨時證”
放榜日你會收到一張註冊證,註冊證會寫上你所入讀的中學。每人都需要在幾天內到中學報到,交回註冊證。 (一定要先交,因為你不知道會否成功叩門)
如你在所需時間內叩門成功,直接把註冊證交到叩門學校就可以,如在所需時間後才叩門成功,就要返回已交註冊證的學校取回證,去交到叩門成功的學校。

以我作例子,放榜後收到註冊證入讀A學校,我便在A學校提供的兩天內先交回註冊證,而交回當天正是叩門B學校的筆試,約5天完成筆試及面試,最終取錄我便去A校取回註冊證第二天交到B學校。

小木偶媽咪,謝謝你這麼詳細的講解,我清楚明白了!

醒目開學勳章

引用:小木偶媽咪,謝謝你這麼詳細的講解,我清楚

原帖由 Pearlma 於 15-03-20 發表
小木偶媽咪,謝謝你這麼詳細的講解,我清楚明白了!
順帶一提,註冊證是“無限復活”的,即就算交到B校,而C校又收你,你就回B校取走到C校,不限學校次數

個人覺得小朋友的壓力多來自父母,所以父母要先學識調節自己。
其實絕大部分學校睇的是已塵埃落定的呈分試成績,面試影響有,但可能幾輕微。成績前的繼續收,成績後的繼續唔收,所以唔好有心態見得好好就一定會收。壓力過大反而影響正常表現。

醒目開學勳章

引用:仲等緊面試信...又等緊去面試..又等緊直資

原帖由 ydoris 於 15-03-12 發表
仲等緊面試信...又等緊去面試..又等緊直資回音既信..個信箱真係日日俾我地D家長望到穿晒....跟住又到呈分試 ...
講得好中我地的心聲,今日終於全部見曬,而家要等到七月七日,日子好難過

今日IN埋最後一個面試,佢要睇學生資料表而吾係身份証...明天又緊張啦..派卷啦...

岩岩完左面試, 努力埋下星期呈三試, 就可以輕鬆D喇!!