用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中面試壓力
樓主: hy2910
go

升中面試壓力 [複製鏈接]

Jacky2010 發表於 15-3-10 19:20
小兒今年升中二,我覺得以比例,面試收生,機會十分渺茫

同意呀, 自行只得48個位, 但有4百幾人interview. 幾會只得十分一??

我同女講, 最緊要考好呈分試, 自行係買個機會(如大抽獎派得不好, 都有個扣門機會)

YDLFATHER  同意  發表於 15-3-11 21:34

CALVEN 發表於 15-3-11 12:28
互相認識的同學家長,亦未必佰份佰交代為自己仔女的籌謀咖

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

樓主,  小朋友in完會很快放鬆, 又玩又笑的.  既然是本著平常心, 家長行為嘗試都一致.   而且接受他/她的"緊張", 佢會安心些.
當小朋友驚或腳震時, 真的咩都聽唔到.  只可以向他/她們說淡然或拍拍膊頭或叫他飲杯暖水. 有時家長愈勸, 他/她們愈驚! 愈忟憎! 不如 按是小朋友實戰-情緒調适訓綀吧.
當年, 事後我問個仔驚咩, 佢話都唔知驚咩??  總之就緊張, 他說: 媽咪講的事情或情況, 他都明白及知道, 但就控制不了"驚"囉.  
之後, 我覺得習慣了場合及氣氛, 自然他會自在些, 無咁驚.   有時孩子當場問有無帶依樣果樣等, 我都只會說: 555 或點頭(不多說其他). 免了他更不安.

YDLFATHER  同意  發表於 15-3-11 21:36

我的說,見越心儀的就越驚。見其他的,一D都唔驚,當傾計。

黃巴士  心儀對象, 手心出汗  發表於 15-3-11 18:57
黃巴士  因太在意囉, 好似見到儀對象,    發表於 15-3-11 18:56

hktraffic 發表於 15-3-11 18:52
非常贊同

醒目開學勳章

我上星期遇到神級band 3學校(名不開了) , in之前已經收到信list晒有咩當日要帶去,跟住電話黎問我收到信未, 又問邊位會同小朋友來&記得帶成績表, 點知......個日一去就問帶齊野嗎? 然後叫家長係圖書館等小朋友, 即係由頭到尾都無見過我, 之後問返我仔, 竟然又無要佢拎成績表出黎. 甘打黎比我做咩呢

like_travel  有趣!  發表於 15-3-14 08:34

引用:我的說,見越心儀的就越驚。見其他的,一D

原帖由 hktraffic 於 15-03-11 發表
同意!阿女見我好心儀那間,在second in前一天至面試後幾天都好似個胃定個心乸住乸住!
朋友們常叫我唔好俾太大壓力阿女,她會有挫敗感!但其實只是挫敗緊我一個人

仲等緊面試信...又等緊去面試..又等緊直資回音既信..個信箱真係日日俾我地D家長望到穿晒....跟住又到呈分試...3月真係好難過......

引用:仲等緊面試信...又等緊去面試..又等緊直資

原帖由 ydoris 於 15-03-12 發表
仲等緊面試信...又等緊去面試..又等緊直資回音既信..個信箱真係日日俾我地D家長望到穿晒....跟住又到呈分試 ...
我仔3月生日㗎,但呢個3月要面試,又要考試,搞到冇晒心機同佢慶祝

係咁易買個birthday cake 食下, 小朋友都開心ge

回覆 bowling2004 的帖子

加油呀..面試好似廿幾號完晒.學校考試幾多號完呀?我昨晚收到另一間面試信啦.即係過埋呢個WEEK,下星期一開始就可以鬆一下啦....月尾應該係小六生休息既時間....多D正能量啦....

引用:回覆+bowling2004+的帖子 加油呀..面試好

原帖由 ydoris 於 15-03-13 發表

加油呀..面試好似廿幾號完晒.學校考試幾多號完呀?我昨晚收到另一間面試信啦.即係 ...
多謝你呀!不過我自己好緊張。 但又唔想佢覺得有壓力。不過又唔放得手,因為我放晒手佢索性唔溫題目。希望佢今日表現得好啲。

引用:回覆+bowling2004+的帖子 加油呀..面試好

原帖由 ydoris 於 15-03-13 發表

加油呀..面試好似廿幾號完晒.學校考試幾多號完呀?我昨晚收到另一間面試信啦.即係 ...
你哋都加油呀!

bowling2004 發表於 15-3-13 16:00
我仔3月生日㗎,但呢個3月要面試,又要考試,搞到冇晒心機同佢慶祝

...
更加要買个生曰蛋糕許下願,祝面試順利、成功啦!

小雄維尼 發表於 15-3-11 23:21
我上星期遇到神級band 3學校(名不開了) , in之前已經收到信list晒有咩當日要帶去,跟住電話黎問我收到信未,  ...

借d意提你記得黎面試啫~~怕你唔黎少左个学生会殺校?

引用:Quote:bowling2004+發表於+15-3-13+16:00+

原帖由 Yanamami 於 15-03-14 發表
更加要買个生曰蛋糕許下願,祝面試順利、成功啦!
好呀!搞掂晒所有嘢先一次過慶祝。唉,超大壓力的3月。 我而家喺中學入面等緊仔仔in.

多謝你

回覆 gwan 的帖子

True.  運氣都好重要,  but I believe it more luck fall on those hardworking and students with positive attitude.

請左2DAYS假溫呈3,今日考埋英文..只欠常識同音樂等....暫時歇一歇啦..但都發惡夢面試...唉...
‹ 上一主題|下一主題