用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中面試壓力
樓主: hy2910
go

升中面試壓力 [複製鏈接]

回覆 Marians 的帖子

冥冥之中自有安排!
總有些是天意的

hy2910 發表於 15-3-8 08:15
我囝囝在面試前壹,倆個鐘忽然間鬧情绪,痛哭,唔想去面試?唔知大家的小朋友面試前有冇呢個症狀?
是否面試壓力 ...
仔囝囝咁慘,好大壓力喎,其實平常心,心態係要知:未必得架.去in當係機會,而家都考呈三,唔好影响心情。我仔in直資,佢話第一次in 時頗緊張,中英朗讀同問答無問題,係小組,話總會有一d同學係會講好耐,咁方法就係等同學呼吸事找緊機會發言,佢講時笑死我,佢話同學總要呼吸的,就在果時:丫,我都意見發表....。跟住in一間係無小組,佢話最開心呢間,因只同老師傾,老師又十分nice,好愉快。叫你仔不要緊張,平常心。

我女第一部分又係緊張到手震,我已經同佢講順其自然,但都是緊張

小兒今年升中二,我覺得以比例,面試收生,機會十分渺茫

引用:小兒今年升中二,我覺得以比例,面試收生,機

原帖由 Jacky2010 於 15-03-10 發表
小兒今年升中二,我覺得以比例,面試收生,機會十分渺茫
自行係比最級 top 10  去玩的

引用:Quote:原帖由+Jacky2010+於+15-03-10+發表

原帖由 sarali 於 15-03-10 發表
自行係比最級 top 10  去玩的
全級

回覆 sarali 的帖子

Sometimes, it's not fair.  The average mark is merely a difference of 0.5 to 1 mark.  In fact, these students, top 10 or top 20, they are just at the same or similar level.

回覆 marble2004 的帖子

所以運氣都好重要,見到好多平時考好頭的,偏偏呈分才撻Q, 衰一次,另外兩次點好都追唔番上頭幾,好慘。

回覆:升中面試壓力

醒目開學勳章

回覆:升中面試壓力

其實小朋友壓力源自父母,我囡考直資3間,自行兩間,叩門兩間,完全不感到佢有壓力。
表面一直同佢講,媽咪間間都鐘意, 入到是但一間都好(當然心裡有排位啦  ) ,
所以當囡囡註冊左直資後,自行及叩門完全抱住一個“唔收就算”既心理,輕鬆過渡。
就連最心儀叩門果間話可以入到筆試,及之後一日面試,我緊張到兩晚都瞓唔到佢都唔知,
 所以....呢段緊張關頭,有咩自己頂晒去, 唔好比小朋友壓力,佢自然,平常心會發揮得更好。

回覆 KT0603 的帖子

Band 1C 報 Band 1A 係唔係機會好微?

引用:其實小朋友壓力源自父母,我囡考直資3間,

原帖由 小木偶媽咪 於 15-03-11 發表
其實小朋友壓力源自父母,我囡考直資3間,自行兩間,叩門兩間,完全不感到佢有壓力。
表面一直同佢講,媽 ...
我都係同囝囝講差唔多嘅內容,keep住b1成績,自行直資唔得,抽獎都實入b1(九龍城網),唔駛怕。

結果,囝囝in第一間時都緊張都全程脚震但之後的interview,就ok,無咁緊張。

這遊戲要考家長們的膽色,我見有D幾好成績的去自行低D既學校。當然亦有成績平平的去報神校。 旁人眼中前者,好似好唔底,後者好似太博命。各人的心態都不同,找合適不一定找最top。然後由子女去面對去考。似乎D家長越清楚個遊戲點玩,佢地D子女就越被玩死。考完,收了,註冊埋,以為攪掂,點知重要去自行和叩門再爭過.... 人都瘋了

引用:回覆+KT0603+的帖子 Band+1C+報+Band+1A+

醒目開學勳章

KT0603 發表於 15-3-11 11:58
家長,我的經驗,越級挑戰不只局限band 1 a,b,c, band 2呢?還有band 3呢? 同樣有發生。越級挑戰甚至是誇區 ...

互相認識的同學家長,亦未必佰份佰交代為自己仔女的籌謀咖

我仔報小學時已見識過,

大家幼稚園家長傾開,有2個話會報D3線小學,咩欣賞老師有愛心,對教育有熱誠,我當時都打問號,

轉頭原來一個報左聖X得,一個報左英X.

醒目開學勳章

引用:回覆+小木偶媽咪+的帖子 註冊了直資,不是

原帖由 kintingrita 於 15-03-11 發表
回覆 小木偶媽咪 的帖子

註冊了直資,不是資料已上報教育局,等於放棄自行及統一派位嗎?請問各位在自行的 ...
註冊直資後,只能玩自行的面試遊戲,就算自行收你,都會因你已註冊了直資而抽起的。
所以當時我註冊直資後,玩完自行兩間面試就摺埋心水等放榜叩門。

引用:Quote:KT0603+發表於+15-3-11+11:58+家長,

原帖由 CALVEN 於 15-03-11 發表
互相認識的同學家長,亦未必佰份佰交代為自己仔女的籌謀咖
好有同感,上年小兒升中一,都遇到你所講的情况,真是講—套,但做又套,真是自己要,有一套方案,同其他家長只表面交流,到真實情况就自己行量,我真是領教过

CALVEN    發表於 15-3-11 13:37

引用:Quote:KT0603+發表於+15-3-11+11:58+家長,

‹ 上一主題|下一主題