用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會柴灣聖米迦勒小學 請問柴灣聖米嘉勒如何?係咪好谷?
go

請問柴灣聖米嘉勒如何?係咪好谷? [複製鏈接]

如題,值得搬屋過去讀嗎?
   7    0    0    0

引用:如題,值得搬屋過去讀嗎?

原帖由 LANE2012 於 15-03-06 發表
有25分?

引用:如題,值得搬屋過去讀嗎?

原帖由 LANE2012 於 15-03-06 發表
無25分不值得

回覆:請問柴灣聖米嘉勒如何?係咪好谷?

如果20分自行有機會成功嗎?

引用:如果20分自行有機會成功嗎? +

原帖由 LANE2012 於 15-03-07 發表
如果20分自行有機會成功嗎?
20分機會微

基督教有20分
舊生有
天主教都有
太多人有20分
又沒有第二間分流下

如果因為舊生而20,就試下
如果宗教分,去11區好啲

謝謝回覆,我係新手,請問基督教11網有咩選擇?

引用:謝謝回覆,我係新手,請問基督教11網有咩選

原帖由 LANE2012 於 15-03-07 發表
謝謝回覆,我係新手,請問基督教11網有咩選擇?
聖彼得丶基恩丶聖提女丶呂明才

回覆:Josephsit 的帖子

同意樓上,20分基督教,去14、11都好過揀柴米,不是柴米不好,而是跟機會率不相稱,唔抵抽

引用:Quote:原帖由+LANE2012+於+15-03-07+發表謝

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+15-03-08+發表

原帖由 moviemovie 於 15-03-08 發表
留意聖提女宗教分,要係聖公會先有分!
謝謝補充

引用:同意樓上,20分基督教,去14、11都好過揀柴

原帖由 lauwingtai 於 15-03-08 發表
同意樓上,20分基督教,去14、11都好過揀柴米,不是柴米不好,而是跟機會率不相稱,唔抵抽

...
請問柴米程度深嗎?

小西灣/柴灣 人口眾多,得一間一線小學,當地人為免爭崩頭都去外區,今年有個柴灣朋友去觀塘抽,大家都四散,

外區人,沒事別入

Josephsit 發表於 15-3-9 03:28
小西灣/柴灣 人口眾多,得一間一線小學,當地人為免爭崩頭都去外區,今年有個柴灣朋友去觀塘抽,大家都四散 ...
柴灣朋友去觀塘抽?

呢個絕對係愚蠢既做法.....

小西灣/柴灣人一定要就係小西灣/柴灣讀書嗎? 16網係由西灣河到小西灣, 當中起碼有4間一線.

除非你話入到基灣都話遠唔讀, 唔係係16網抽獎一定好過觀塘, 甚至12網同14網.

自行既話, 住邊有關係嗎?

柴米20分機會我唔認為低得過任何一間14網小學, 至少我今年識1個20分入到, 反而去14網用20分抽個6,7個朋友中, 無一個抽到 (兩間循道和兩間衞理, All failed!)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

引用:Quote:Josephsit+發表於+15-3-9+03:28+小西

引用:Quote:Josephsit+發表於+15-3-9+03:28+小西

原帖由 hkpapa852 於 15-03-09 發表
柴灣朋友去觀塘抽?

呢個絕對係愚蠢既做法.....
你都講得啱

不過我指的是小西灣/柴灣,並不泛指16區,舊基灣/新機灣/婦女會/愛官/筲官,全不在小西灣/柴灣,相反收生不足大把信愛2班/中原3班/聖馬可1-2班/慈幼1-2班。

樓主第一輪可以即管抽柴米,幸運之神睿顧當然好,第二輪放柴米我會擔心,

moviemovie 發表於 15-3-9 11:21
新基灣》聖彼得》舊基灣》柴米》基恩,以升中成績計,咁排有冇睇法?以上咁多間應該廿分都有得抽下係咪?

...
柴米無公開"可統計"既升中派位成績, 無法排位, 其它幾間以升中派位比現計, 排位如下:

聖彼得>新基灣>舊基灣>基恩

11網除咗聖彼得同基恩, 仲有唔少中間之選, 如兩間聖安多尼, 英一英二, 可參考:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2845555&extra=page%3D1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝大家為我分析,我家住南區,女, 18網無乜選擇,如果中西區都勉強可以唔搬,入柴米的話真係唔搬唔得,但今時今日咁既樓價,要搬談何容易?

HKPAPA852,我有睇過你POST嘅資料,咁請問20分入11網有機會中嗎?我無抽奬命,阿女又唔出聲,預咗面試唔得....

我又係搵極都唔見有柴米升中資料........

引用:我又係搵極都唔見有柴米升中資料........

原帖由 LANE2012 於 15-03-09 發表
我又係搵極都唔見有柴米升中資料........
柴米上年只有十人没有派頭三志願!當然band one 至band three !但近3年升中人口少派到好學校機會高!

‹ 上一主題|下一主題