用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs LS
go

英華 vs LS  

回覆:icecream1222 的帖子

每年都有相關討論,請查舊文参考下。

引用:朋友仔得到英華和+LS+offer,+有弟弟跟尾,

原帖由 icecream1222 於 15-03-06 發表
朋友仔得到英華和 LS offer, 有弟弟跟尾,應該怎樣選?
YW 唔一定收細佬、而收越來越小細佬

回覆:英華 vs LS

樓主自己是LS家長,覺得应如何選擇呢?

引用:朋友仔得到英華和+LS+offer,+有弟弟跟尾,

原帖由 icecream1222 於 15-03-06 發表
朋友仔得到英華和 LS offer, 有弟弟跟尾,應該怎樣選?
一定係25分舊生+宗教入

有弟弟跟尾,個弟弟都係25分

但記住LS 年年有人25唔中

仲使問?谷得下嘅梗係LS la

有細佬,問咩鬼

siden  咪係,仲要差不多類型  發表於 15-3-6 08:39

舊年有一模一樣的POST,同樣問題,有弟弟跟尾.
最后.....又係閙交收場

可能樓主比較心儀英華,但又捨得放棄LS!先揾朋友幫手問下!
如果不是這樣的話,麻煩樓主要提供多些資料,其他人先可以作出相應的分析!

回覆:hosuper 的帖子

引用:因為小朋友是坐唔定,害怕讀傳統學校有壓力

因為小朋友是坐唔定,害怕讀傳統學校有壓力,另外朋友想他有在YW有happy school。

...
YW 係一間傳統學校,上堂要坐定定。只不過是課外活動比較多。

回覆:Wilma88 的帖子

咁小朋友多數是活潑型?還是文靜型?

英華上課時要根據老師要求,通常也要坐定定,有些老師教書生鬼做埋動作,小朋友上課時也一起做動作,回家時全篇課文已識背,他表演一次俾我睇,好搞笑!不多功課做,算輕鬆。學校吃飯時間50分鐘,通常頭25分鐘吃完,之後抄手册,25分鐘自由行,好多嘢玩,自己選擇,可以玩康樂棋、骨牌、去英文室看英文電影、有時去禮堂睇表演、速算擂台等等…………小孩返學返得好開心!

但有細佬跟著,要考慮清楚,不用再煩惱考小一麻……

引用:咁小朋友多數是活潑型?還是文靜型? +

原帖由 isoalc 於 15-03-06 發表
咁小朋友多數是活潑型?還是文靜型?
活潑多,但上堂紀律係嚴嘅。

係呀!紀律也嚴,要守規矩,著重品德!

唔想再煩, LS. 最後都係樓主自己決定.

英華好

回覆:icecream1222 的帖子

除咗考慮個細佬之外,要考慮埋個孫,曾孫,曾曽孫....

小曳人  like! 哈哈~  發表於 15-3-6 10:23

引用:除咗考慮個細佬之外,要考慮埋個孫,曾孫,

原帖由 LL222 於 15-03-06 發表
除咗考慮個細佬之外,要考慮埋個孫,曾孫,曾曽孫....
講得好啱……

醒目開學勳章 貢獻勳章

icecream1222 發表於 15-3-6 08:43
因為小朋友是坐唔定,害怕讀傳統學校有壓力,另外朋友想他有在YW有happy school。

...

想分享少少初小上堂情況LS係間點嘅學校?
上堂鼓勵小朋友俾反應,分階段有印仔獎勵計劃,小朋友好鍾意好投入
上堂好多互動,我唔清楚YW,但絕對唔係SFA嗰種教法!
少測考 (2測2考)少默書!,唔算多功課
可能我被SFA調教過expectation,請假時,LS校車唔會幫忙帶功課,病假就連返學校攞功課都唔俾!唔知佢地係唔想做咁多嘢,定係覺得功課唔緊要,休息緊要d... 但我真心鍾意呢個安排!

樓主,你個小朋友考得入YW一定係醒目仔,醒目仔去到邊,就算唔係咁定,都一定生存到!學校只要無女仔,就好多坐唔定,唔駛太擔心喎!

當然,亦都可以分開兩個小朋友睇,個細嘅都有25分,都好大機會入到LS,但點解要兩兄弟分開學校呢?一齊開心d呀!

恐龍家

icecream1222 發表於 15-3-6 08:43

...
YW係Happy School?  第一次聽。