用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 kv和York 會點選?
樓主: Renoice
go

kv和York 會點選? [複製鏈接]

kv of course
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆:kv和York 會點選?

KV,學费平好多。

引用:多謝各位意見 初時覺得york語境較好,比較

原帖由 Renoice 於 15-03-07 發表
多謝各位意見
初時覺得york語境較好,比較多活動
Kv較傳統,英文擔心會較弱
我相信大部分人支持kv,是因為kv正氣啲,選幼稚園,純樸也是考慮因素之一吧!

我識幾個讀Y幼稚園,家姐阿哥讀過,細佬妹唔㨂返Y。另有個本來讀緊Y嘅朋友中途插班去別的幼稚園。有兩個讀完N,即閃。留下來的一路讀一路鬧。相反,大部分KV家長都好想細佬妹入返KV。

引用:我識幾個讀Y幼稚園,家姐阿哥讀過,細佬妹

原帖由 bubuG 於 15-03-08 發表
我識幾個讀Y幼稚園,家姐阿哥讀過,細佬妹唔㨂返Y。另有個本來讀緊Y嘅朋友中途插班去別的幼稚園。有兩個讀 ...
我有朋友細B,in N york 但俾出年K位,她都去考Kv但衰左,後另1間k收都走啦,就算無左幾千元都走

Sfa今年俾offer kv & york 學生都係差好少,以學費比較kv抵讀d

KV 中數好, 英文要外補,但近期好似upgrade緊, 功課可能要用多d時間陪讀陪做....
york 英數好, 中文要外補, (亦有部分人覺得英文要外補) 基本費用比kv多 2,3千.....比人覺得好商業化, 但基本上普遍用家都覺得好, 尢其全職父母........
基本兩間以學術計各有優點, 行政費用kv一定

引用:Sfa今年俾offer+kv+&+york+學生都係差好少

原帖由 kufubaby 於 15-03-09 發表
Sfa今年俾offer kv & york 學生都係差好少,以學費比較kv抵讀d
Sfa 今年KV &York 各有多少人有offer? Thx

回覆 keep-calm 的帖子

已知的17vs34, 但可能有york家長無入group

kv for sure

引用:回覆+keep-calm+的帖子 已知的17vs34,+但

34 York, 17 KV?
咁其他學校eg SC/ Km? thanks a lot

kufubaby  Kv34 york17  發表於 15-3-10 22:28

kufubaby 發表於 15-3-9 13:22

請問係乜group?

kufubaby  Fb group. 2015-2016 sfa 小一  發表於 15-3-10 22:30
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:+本帖最後由+keep-calm+於+15-3-10+09:36+

原帖由 keep-calm 於 15-03-10 發表
34 York vs 17 KV? 有無可能.....

hatesonut 發表於 15-3-10 11:22
34 York vs 17 KV?  有無可能.....

你認為呢

醒目開學勳章 貢獻勳章

呢d數字只可參考

SFA年年都出offer多過學額,到大抽獎時預咗有人抽中頭獎放棄學位
KV同york都係大校,理應唔只咁少offer,只係家長一心等大抽獎,唔打算入group住
仲有d又有SFA,又有其他好嘢,嗰d數字永遠係個迷~

樓上有人提起KM/SC
我大仔小一時,一班45人,佢嗰班咁啱4個KM(total 6個讀,好似有3個註冊後放棄),KV十幾個,york/迦南/LH都有幾個,SC唔多,讀SC嘅人唔係咁多buy SFA架!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Renoice 發表於 15-3-6 02:06
如心儀聖芳濟英小,謝謝賜教
想讀SFA,應該揀KV/KM,其次LH/york
恐龍家

引用:Sfa今年俾offer+kv+&+york+學生都係差好少

學費計KV抵讀。

因為KV 在校內数學同中文底子打得極好,餘$主要補一補english oral and PTH 已經好好。

York貴些,規矩鬆散些,口碑爭啲,但也是兩文三語做得不錯及很有經驗谷小朋友考小一。

我會揀KV。

kV中文,比我想象中淺(並不是話深才好,只係人地話中文好,我唔覺),又不是太穏固,反而LH中文仲好些。英文就系肯定york好,數學就KV好

回覆:siden 的帖子

好奇想請問你小朋友讀緊或者讀過邊間?因發現有好多關於不同學校嘅帖你都好似有第一身感受同埋好清楚入面情況咁。純粹好奇無其他意思。

‹ 上一主題|下一主題