用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有點心痛--素描
go

有點心痛--素描 [複製鏈接]

阿仔喜歡學素描,但已學九個月,雖然每張作品也有水準,我說是不是真的你畫,他堅持說是自己畫!但慢慢我發現,佢根本咩都學唔到回來,第一,他本身不喜歡畫畫,由其填色,所以回家從來不會畫畫和素描,第二,他畫畫仍然好肉酸,第三,學咁耐,其實佢仲未識分深淺筆功用!⋯由於,佢太多嘢學了!我決定忍痛放棄比佢繼續學,佢好唔開心,我也很心痛。但就算要學,是不是要轉另一間?我個仔現在剛剛七歲,如果有專業人士看到,請錫教,究竟是根本就是個老師陪佢一齊畫?還是年紀太小一定要老師陪畫,如果沒有老師時就唔識畫?

1    0    0    0

回覆:cleokiko 的帖子

就是這些作品,阿仔堅持話自己畫

素素吓就素這些彩色,這些彩色畫,阿仔就有話老師一起畫

回覆:有點心痛--素描

首先,你如何肯定畫作不是他自己畫的呢?是否跟他在校帶回來的圖畫水準相差很遠呢?他在家有畫畫你看嗎?
坦白說,畫室甚至私人畫畫老師補筆是很普遍的,一来補筆時可示範畫畫技巧,讓孩子即時比較補筆前後的效果,二来也可讓家長看到較令人滿意的孩子畫作。
孩子若真喜歡畫畫,家長不宜抹煞他的興趣,可跟畫畫老師商討,了解孩子的水平,或直接要求老師減少補筆。另外,是否能改善繪畫技巧,也要看老師如何教導。有些畫室只會由老師示範主題構圖,孩子千篇一律的照畫,未必能學上什麼技巧,所以也不能只怪孩子没有明顯進步。

回覆:有點心痛--素描

回看上文,你說孩子本來就不愛畫畫,那麼,他為何因停學而不开心呢?

坊間畫班好多都係會補筆、補畫,如果小朋友吾鍾意畫,學吾學都無所謂。

有時候話吾學野,小朋友吾敢答「好呀!」,可能驚大人會嬲,先會話鍾意學,你要心平氣和同佢傾。時間有限,大把野可以學,吾鍾意、無興趣、無天份,就第二樣。

導師質素好重要,其實好簡單,叫你小朋友自己畫一次就知

學素描,只係幫助認識光暗和物件的條線,但對一個七歲的小朋友實在太辛苦!智商都未發展到,你就要佢夾硬學,這只是揠苗助長。這個年紀,重要的是創意思維的培養,肉酸又何妨?最重要係他在畫紙裡自由發揮,用畫紙述說一個又一個故事。

唔喜歡畫畫,又點會因為唔比佢學而唔開心?你還是好好和他談談,希望你能更深入欣賞他畫的東西。

响邊区?一望都知唔係小朋友畫

如果你住香港區,我有間不錯的介紹,

我都覚得母親心情有矛盾、説小児喜歓在先、但後来又説従来不見他在家画、這是重要問題点。 我個女非常喜歓画画、但老師也説6、7歳学太早了。 現在小女11歳了、再没有学画画、但因真的喜歓、会常常在網上自学。 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

剛剛七歲 ~~~ 家長啊,家長 ~~~~ 其實你想阿仔點先?
交托

cleokiko 發表於 15-3-6 00:29
阿仔喜歡學素描,但已學九個月,雖然每張作品也有水準,我說是不是真的你畫,他堅持說是自己畫!但慢慢我發 ... 佢根本咩都學唔到回來,第一,他本身不喜歡畫畫,由其填色,所以回家從來不會畫畫和素描 ...
其實你阿仔喜歡定唔喜歡學畫畫呢?
七歲學素描其實有D早。看來小朋友根本唔鍾意學畫,不要勉強了。

7歲!! 先唔講係你要求不合常理, 最差勁的竟然係你唔信係佢畫, 仲要話佢畫得肉酸! 就算係老師幫手, 你自己7歲嗰陣做唔做到先?!
本來畫畫就唔應該太小學素描, 你而家直情係抺殺佢創意同信心, 我聽見仲心痛。
‹ 上一主題|下一主題