用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問是否b3差學校,間間都有機會面試呀! ...
go

請問是否b3差學校,間間都有機會面試呀!

小朋友一聽到,好開心想見。但我真的唔係咁想見。因為成績差以及多遲到。叫我見,真是受罪。

回覆:請問是否b3差學校,間間都有機會面試呀!

點解會多遲到?

唔太明你意思, 即是唔喜歡間band three?

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

如果係唔喜歡間學校就唔應該報。如果係覺得自己小朋友太差怕尷尬就由得小朋友試下。

因為有一prat 係老師/校長面談10至15分鐘。

唔太明!唔鐘意又報?

我同小孩一樣咁喜歡間學校,唯獨是佢咁差,點面對。

引用:我同小孩一樣咁喜歡間學校,唯獨是佢咁差,

原帖由 小肥豬 於 15-03-03 發表
我同小孩一樣咁喜歡間學校,唯獨是佢咁差,點面對。
唉呀!唔好咁睇佢,比d信心佢,可能得呢

引用:小朋友一聽到,好開心想見。但我真的唔係咁

原帖由 小肥豬 於 15-03-03 發表
小朋友一聽到,好開心想見。但我真的唔係咁想見。因為成績差以及多遲到。叫我見,真是受罪。

...
唔係太明你想表達什麽?
但一般B3都係位多人少,基本上「有報必收」,面試一般都照收。
有些B3校驚比人知報讀人數少,將報讀學生編號「加一百」。
更有些B3校只要自行報讀,但沒去面試,依然被收讀,所以報左就走吾甩。

如果係就好喇。因為兩間想好想讀。
thx

如果我係band 3 學校校長,我唔介意學生成績,我見佢係想睇下佢品格,態度。如果仔仔甘開心,即係佢想入,甘趁機提下佢,態度誠懇d

thx

SIYip 發表於 15-3-4 00:28
如果我係band 3 學校校長,我唔介意學生成績,我見佢係想睇下佢品格,態度。如果仔仔甘開心,即係佢想入, ...
仲有, 要剔走怪獸家長。

所以, 如果真係好想讀, 但小朋友成績差, 最重要係表示你地既誠意。好似個公仔對眼咁望住校長就啱喇。

若子女經常遲到的話,更要希望可以取得面試機會,讓他親自面對自己的問題,不可讓他逃避。

若是那些不重視守時表現的 BAND 3 學校,不面試亦會取錄的,真的要三思這間學校是幫助學生不學壞。

通常那些人人都會收,對品格沒有要求的 BAND 3 學校,是那些擔心會被教育局殺校的 BAND 3 學校,這類學校通常有較高比例品行較差的學生,上課氣氛會受影響。

子女入讀這類學校的話,除了成績難說會否進步外,亦需要擔心子女在沒有足夠定力下,會跟隨品行差的學生學壞。

--------------------

其實,與其擔心子女的成績及守時表現,而選擇一些較差的 BAND 3 學校,

不如一早放棄自行的機會等大抽獎,反正大抽獎是受隨機編號影響,反而有機會入讀一些較好的 BAND 3 學校。

--------------------

始終有 1/3 學生是 BAND 3 學生,數目是不少的,始終會有一些 BAND 3 學校是辦得不錯的,對學生的品行 (甚至成績) 是有要求的,這類學校校風通常較好,子女學壞的機會較低。這類 BAND 3 學校亦會有學生入大學,若子女長大後變得懂性後,在這類 BAND 3 學校有較大的機會翻身。否則未懂性已學壞便影響很大了。

相信你選擇的 BAND 3 差學校,並非真的是差學校。

再講多些B3校收生,一般見人就收,有報就收,面試傾幾句就話有潛質,入了校後,點夠人數,如果有嚴重紀律問題就千方百計迫走人,好無良!

其實我選lee 兩間學校,以前是很差。 但現在已好轉。 其中一間是以前名校老師,而家轉咗嚟做校長。希望會帶到學校有好成績喇。
thx

引用:其實我選lee+兩間學校,以前是很差。+但現

原帖由 小肥豬 於 15-03-04 發表
其實我選lee 兩間學校,以前是很差。 但現在已好轉。 其中一間是以前名校老師,而家轉咗嚟做校長。希望會帶 ...
努力呀!真心祝福你同囝囝

thx

回覆:小肥豬 的帖子

我同你情況差吾多,但我只報左一間心儀band3,大仔有同學讀緊都話一般,但細仔成績太差,根本吾敢試band2.但細仔今年好多band3同學都博band2了,我也不知道只填一間啱吾啱,但試過叩門都怕了,也知道他的成績叩門都白費時間的,所以要一擊即中!

回覆:TAOTAOLEE 的帖子

九龍工業,細仔喜歡,又在家附近,所以選了,現在大仔讀得很開心,謝謝關心!