用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣廖寶珊中學老師,工課今天比學生,明天要交 ...
樓主: pettytsang
go

荃灣廖寶珊中學老師,工課今天比學生,明天要交 [複製鏈接]

從老師嘅角度睇,佢地又好想咁辛苦咩?

peggy 樓主的小朋友是仔仔,可能現在開始發力,又剛遇到一個好老師,希望妳的仔仔繼續進步.
對jackieson 樓主說得對,真的是錯配.
可能我個小朋友比較慢,這所學校又正在努上位,但學校又不顧及能力未達的學生.令到我的小朋友辛苦功課,顧不及成績,可能學校想西走不達標的學生.(個人想法)

"我不認同功課多等如成績好,功課要有質素,做錯的地方老師要跟得足,深入解釋,功課先發揮到功效"
講得好好,講中我心底話

Yanamami 發表於 15-3-4 08:05
我女学校少功課,6点鬆d番到屋企食飯,但咪—样無9点10点先开工?越做越夜瞓,冲埋涼都达12点或更夜。嘥氣 ...
我仔學校都係好少功課,但係好多班際同校際比賽,需要做準備,所以都係每晚好夜瞓。

Jackieson  一樣  發表於 15-3-4 14:13

我有向主任反映,功課的量及交的時間,他的回答都好令人摸不住頭腦。
我問他,為何考試前仍然有多項功課?
他回答,有上堂自然有功課,考試前比的不是功課,是練習,可以不交的。
我反問他,那派來有可作用?要求學生做,但又不交,那不是良費時間!只派回答案給學生對,為何不在堂上與學生對?現在學生做錯了,都不能明白自己的錯處,如何進步??
當然上位中的學校想催谷D學生,但要時間,耐性,不能催之過急。
老師為派功課而派,學生為交功課而交。全完失去功課的意義!
現在學校只給我感覺,他們想趕走一班未達標的學生。
學校,主任,老師都沒有給我跟進。聽左就算。老師推比主任,主任推回學生。不能做到家校合作。
唯有自己想法子,加強我小朋友的信心。

醒目開學勳章

pettytsang 發表於 15-3-4 11:44
我有向主任反映,功課的量及交的時間,他的回答都好令人摸不住頭腦。
他 ...

我見阿仔考試前派既練習,大多是前一兩年既past paper,大部分都不用交。S1、S2時,唔覺阿仔多功課,時常都係學校完成了七成,回家不用一小時便做晒功課。除非現在改了。好好彩這三年遇到既老師都不錯,對於成績差既同學,佢地都冇話放棄

王家爸爸 發表於 15-3-4 11:27
我仔學校都係好少功課,但係好多班際同校際比賽,需要做準備,所以都係每晚好夜瞓。 ...
食完飯咪上網囉~~~搞完debate team 同Music Association既野先开工……係囉,仲有其他校內活动野,功課排到最尾~

王家爸爸  我要阿仔做完功課先可以做其他   發表於 15-3-4 14:07

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 15-3-4 13:03
食完飯咪上網囉~~~搞完debate team 同Music Association既野先开工……係囉,仲有其他校內活动野,功課排到 ...
阿仔玩English drama, 要寫劇本、揾音響效果、whatapps 聯絡同學.....跟住上網打機,功課永遠排到最後的

王家爸爸  寫Drama劇本好花時間   發表於 15-3-4 14:05

回覆 pettytsang 的帖子

阿仔現時及小學時亦試過考試前仍然有多項功課,有D要交有D唔使交,有Dpast paperDproject,唯有教佢分緩急先後,分輕重去做,要適應吓節奏,第時出黎做野亦要面對。遇到的老師有好亦有唔好總之睇彩數,見招拆招。

一間學校每級百幾二百個學生,話冇錯配都唔信,有一個入咗你同區一英中係錯配,亦有一個入咗沙田一英中又係錯配選校入學真係要隨緣,如果入到間適合的學校,真係要感恩。

王家爸爸 發表於 15-3-4 11:27
我仔學校都係好少功課,但係好多班際同校際比賽,需要做準備,所以都係每晚好夜瞓。 ...
無得要,完全不受控。

Jackieson    發表於 15-3-4 16:42

多謝各位數主的意見及經驗,現在我正積極係我的小朋友方面解決,學校當然不可能有祈望.

囡囡小學時巳是大量抄寫/作業/工作紙/油顏色/网上功課, 日日十多样, 最少八样, 通常7点前完成, 都係明天交, 假期二十多样, 考試前會更多,   份量多但寫的內容較少
但到了中學雖然份量少, 但內容页数都很多, 还要思考, 上學期几符日日做到十一, 二点瞓, 試过一至兩點, 今個農曆年假, 14样 加3個上网功課, 仲要每月頭交3-4样例行功課, 全大部份返學第一日要交齊, 下學期第一週返學即有2個QUIZ, 一個背默, 一個讀默,  所以真係事前跟囡囡傾好調適心情, 安排時間做功課温書

pettytsang 發表於 15-3-4 11:44
他 ...
我囝校很多時都是做了的EXERCISE, 由其是數學, 是堂上交予老帥寫SEEN. 再派ANSWER自行核對.  因此, 當有不明白時, 叫囝囝課後或堂上要主動問老帥及同學.  中學生很須訓綀主動發問.  如老師幫不上, 惟有找補習!!  

twin wong 樓主, 妳有沒有問囡囡累嗎? 如果佢應付到功課,温到習嗎?可否請教下方法??
我發覺現時的小朋友不會主動問老師,我個果就一定不會,我問佢點解,佢話會比同朋輩笑喎!

引用:twin+wong+樓主,+妳有沒有問囡囡累嗎?+如果

原帖由 pettytsang 於 15-03-04 發表
twin wong 樓主, 妳有沒有問囡囡累嗎? 如果佢應付到功課,温到習嗎?可否請教下方法??
我發覺現時的小朋友不 ...
而家好多老師好hea,認為上堂前後,lunch,放學後係私人時間,唔會教學生.學生去問,老師會拖,話而家唔得閒,叫你放學先去揾佢,但放學佢又唔留响教員室或一早走了,總之就避開你.久而久之學生就唔會再揾佢.衣d風氣會傳染,正如同學間的學習風氣,你羣埋班hea的同學,你都自然hea.其他老師見到這些成功例子,都會仿效,因為舒服好多.

引用:Quote:pettytsang+發表於+15-3-4+11:44+我

原帖由 黃巴士 於 15-03-04 發表
我囝校很多時都是做了的EXERCISE, 由其是數學, 是堂上交予老帥寫SEEN. 再派ANSWER自行核對.  因此, 當有不 ...
响隔離bk,不久前有人出post話現在的老師無教學熱誠,立即引來一大班老師狂鬧,話教書只係打一份工,唔應該對教師有要求等等等...(說話好惡好粗俗),社會好悲哀

do-re-me 發表於 15-3-4 17:30
响隔離bk,不久前有人出post話現在的老師無教學熱誠,立即引來一大班老師狂鬧,話教書只係打一份工,唔應該 ...
BK果边質素……少去為妙~

Jackieson    發表於 15-3-5 12:27

do-re-me 發表於 15-3-4 17:30
响隔離bk,不久前有人出post話現在的老師無教學熱誠,立即引來一大班老師狂鬧,話教書只係打一份工,唔應該 ...

我接觸到的是大部分老師都OK有HEART的.

引用:Quote:do-re-me+發表於+15-3-4+17:30+响隔

原帖由 黃巴士 於 15-03-04 發表
我接觸到的是大部分老師都OK有HEART的.
正在為女兒找中學,可以pm我那些中學的老師比較好嗎?really thanks

黃巴士  我不曉啊!  發表於 15-3-5 10:20

pettytsang 發表於 15-3-4 16:47
我發覺現時的小朋友不 ...

當然好攰,  囡囡小學九時半瞓, 初期上到中學真係好唔習慣, 堂堂中眼瞓, 返泥咩都唔明, 平時寫字都有要求嘅佢, 唔可以唔面對現實,
就係快D做完功課, 就有得早瞓, 囡囡話如果眼瞓, 都要尽量將老師講嘅野塞落腦, 因為佢知道專心上堂好重要, 可以省好多做功課同温書時間。

我幫囡囡自小溫書, 都系由最尾溫翻上前頭, 因為老師剛教完, 會印像深刻得有多, 好快可以溫熟內容, 再早前教的就同佢研究題型, 再將作業有錯地方再講解比佢知, 小五已經放手比佢自己溫, 上中學唔知佢自己有無再改進溫習方法, 今次考試比測驗好點。有唔明的地方, 囡囡都係請同學教佢。

‹ 上一主題|下一主題