用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣廖寶珊中學老師,工課今天比學生,明天要交 ...
go

荃灣廖寶珊中學老師,工課今天比學生,明天要交

荃灣廖寶珊中學,佢的學校的理念不錯,為不同程度的學生分科按程度分班教學。但該校給我的小朋友工課頗多,而我承認我小朋友做工課慢及認真,每每做到很晚才完成。但教我小朋友的老師大部分都要今天的工課,明天要交,我不知是否其他學校都是這樣,我曾反映給老師聽,但回答竟然是:
1 學校規定工課要比足學生
2 若不比足工課,怕學生上不知是否學到知識
3 每科老師都害怕自己所教的不達學校標, 所以多給工課學生練習
4 今天給的工課,明天交是合理,因明天都有新的工課
天!!!我的小朋友為了做工課,每天都不能温書,他已不是成績好,做工課又要一絲不荀。但老師說叫我自己同訓導主任反映,太不負責任了!

S.1的嗎??
樓主有否了解其同班同學, 是否老師今天通知功課,  明天要交??  每天有多少樣功課, 是當天通知, 明天要交?? 是個別老師嗎??    每天完成功課要幾點才??  
另所提及每天(明天交)的功課, 有否作文/BOOK REPORT/PROJECT??

S.1以上,但S.1都有同樣的問題,亦向老師反映過,當時老師直認工課是多,空餘時間真的不多,但當時我的小朋友還可以應付,成績尚算可以.但現在成績一落千丈.
班主任仲好笑,對著我的小朋友說:你留班會給親戚朋友及同學取笑!
好不負責的老師,這樣打擊學生,我事後跟小朋友開解。
今天通知,明天要交, 大部分都要明天交,
我的小朋友要揾資料,又要字體工正,通常晚上11-12點,因為他都要有課外活動

BOOK

BAND2A中學, 相信是想谷為BAND1C校吧!!
這是學校教學模式制定功課問題, 不是欠交功課由訓導組介入.   
如果老師沒心去體諒, 是不可能調適的.  
身邊有些朋友仔女S.1-S.2地區BAND1中學都有是這樣--- 功課多至做至午夜.
學校不改變, 學生只可頂硬上.

如果學校這樣規定, 而你小朋友又不能適應
只有二條路行, 一係轉校, 一係cut課外活動,

視乎取捨,

ps: 請問同班或同級的小朋友有咁架情況嗎, 如果有, 咁點解決的呢?

取長補短吧

學校規定的課外活動必須要参加,有時要下午6:00左右先放學,還要搭車回家,很晚了,又不得不參加
當然同班同學叻個批,做功課又快,温書又不成問題,
另外個批抄襲,再另外個批不交囉
我個女是認真,慢做,及不叻個批囉

其實成日都話家校合作,成個波都係交番比家長,仲要明示學習是求分數的,個位班主任為了不可衰,咩說話都講得出,不埋家長及學生的感受。
就算學校理念更好,都冇用啦。

回覆:荃灣廖寶珊中學老師,工課今天比學生,明天要交

放鬆D,我的全年手冊是白色,功課不是抄就是遲交,班主任都知,有交話之你是抄,老師話不是小朋友,自己負責任。。。

回覆 brother4 的帖子

唔係啊呀! 抄功課老師唔理, 仔學校如果發現抄功課要罰留堂

回覆:荃灣廖寶珊中學老師,工課今天比學生,明天要交

留堂因遲遲未交,每日早番努力抄,間學校佢揀,冇話可講。。。

係牙,老師要交數比學校,狂谷功課比學生,以為個個學生都可從功課中考到好成績,考不到好成績係學生問題,當然功課是有它一定的用處,但沒時間温書,又或都做完功課都累啦,好似我個小朋友咁,資貿不好,又冇時間温書,不埋同學的死活,

其實其他中學唔係咁,你個女間學校太嚴厲。如果佢真係頂唔住,就唔好勉強佢,考慮下幫佢轉校。

熙媽媽  同意  發表於 15-3-3 19:15

引用:荃灣廖寶珊中學,佢的學校的理念不錯,為不同

原帖由 pettytsang 於 15-03-03 發表
荃灣廖寶珊中學,佢的學校的理念不錯,為不同程度的學生分科按程度分班教學。但該校給我的小朋友工課頗多,而 ...
真的很可憐,學校好過份,咁樣返學完全學唔到野,做家長的唔通叫個囡抄功課咩!你囡囡好乖
不如考慮轉校

pettytsang 發表於 15-3-3 13:44
我承認我小朋友做工課慢及認真 ...做工課又要一絲不荀…
我唔係鼓吹唔認真,但你功課真係好多類,純粹抄寫嘅,無咩思考嘅,真係唔使咁「認真」。
至於今日比,聽日交,小學都係,只要份量唔係OVER晒,問題不大喎。

另外,如果老師叫你同訓導主任反映,我覺得不妨一試,又可以同家教會反映,睇下佢地有咩回應。

事實上,有家長覺得功課多嘅同時,有家長可能覺得咁先夠,真係好難講。

Jackieson    發表於 15-3-4 09:17

醒目開學勳章

pettytsang 發表於 15-3-3 13:44
荃灣廖寶珊中學,佢的學校的理念不錯,為不同程度的學生分科按程度分班教學。但該校給我的小朋友工課頗多,而 ...

你小朋友讀S2 / S3 ? 我仔今年S3都是讀廖寶珊, , 我覺得S1、 S2時功課不算多,大部份功課都是今日被, 但不會明天便要交。 但今年升上S3, 功課明顯多左, 因多了幾個科目, 放學後又要參加課外活動/ 補課, 要6:00後才放學, 返到屋企食完飯9:00 - 9:30先開始慢慢做功課,通常都能夠11時前做晒。
ps 我仔做功課都是很慢的

我女学校少功課,6点鬆d番到屋企食飯,但咪—样無9点10点先开工?越做越夜瞓,冲埋涼都达12点或更夜。嘥氣!边有温書吖~~考之前先温。

王家爸爸  咁佢食完飯做嘜?  發表於 15-3-4 11:25

好多謝各位家長的意見,小朋友今年讀S2, 不是全部老師都是今天的工課,明天要交,但我個小朋友個班就遇到這個問題,當然我個小朋友的資質真的不及其他小朋友,但小學只是4-5料,大多是作業及抄寫,中學又要揾資料,作業又要做一個chapter,我個小朋友做數學仲衰,做一條要費上若干時間!
星期六又要返學校補課,由於我個小朋友數學不好,星期日揾補習老師補課,其實我見到佢都好累了。成績沒有進步,反之退步很多。
對老師講,老師又話係我個女問題,我承認,但老師沒有幫忙,反之當面打擊我個小朋友。心淡。
轉校的理由若是因為功課多,我想其他學校都未必收,更可況現我個小朋友的成績又不能轉到好學校,灰。
其實我只是想學校老師多溝通,可以的話,比多少少時間學生做功課,温下書,休下息。
peggy樓主,妳的小朋友現在應付得到嗎??

黃巴士  留意囡囡有否自身內在問題??  社   發表於 15-3-6 15:09

相信學校家長學生都想爭取好成績想升'呢',如果少功課少測考,上完堂拍拍手便走的話,唯有靠學生自動化去溫書,到時又會有家長話hea! 其實做功課同時亦可以當係溫書,個人相信如果乜都少/冇,自動自覺放學後回家溫書的學生佔少數,唔剎到埋身都唔做。如果錯配唔適合的話,可考慮轉校。

王家爸爸  Agree!   發表於 15-3-4 11:18

醒目開學勳章

回覆 pettytsang 的帖子

阿仔既成績係全級的中間,可以再好D,温書太hea
S1、S2時數學不太好,只是僅僅pass,我地教佢又唔聽。今年的數學老師教得幾好,對學生有要求,將所有quiz、test、exam既分數set左70分先叫pass,fail要留堂兼冇得外出吃lunch,因此他們會自覺去温書,這次考試全班都有8X分以上(不是精英班)。而且老師在上次test時,每位家長都收到佢既信,信中會列出小朋友既上課時的表現及其缺點/優點

TwinWong  数學老師好有HEART  發表於 15-3-4 14:38

pettytsang 發表於 15-3-4 09:14
好多謝各位家長的意見,小朋友今年讀S2, 不是全部老師都是今天的工課,明天要交,但我個小朋友個班就遇到這個 ...

認真態度是正確, 但如樓主囡囡做功課慢, 是否有認真至執迷幾小時在一題目或一項功課上?? 由其是作文或寫作類的功課上!!

王家爸爸    發表於 15-3-4 11:17

引用:好多謝各位家長的意見,小朋友今年讀S2,+不

原帖由 pettytsang 於 15-03-04 發表
好多謝各位家長的意見,小朋友今年讀S2, 不是全部老師都是今天的工課,明天要交,但我個小朋友個班就遇到這個 ...
我不認同功課多等如成績好,功課要有質素,做錯的地方老師要跟得足,深入解釋,功課先發揮到功效