用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友寫自己中文名
go

小朋友寫自己中文名

小一Interview會考小朋友寫自己中文名嗎?而家K2學校仲未要小朋友寫

回覆:小朋友寫自己中文名

學校已學了,你可以自己教!

回覆 h9800318 的帖子

都有好幾間要小朋友識寫自己既中英文名,要練習下啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

自己教中/英名吧!(每日各寫五次)

醒目開學勳章 王國長老

要, 仲有學校會用"寫得靚唔靚"黎揀人

會考的, 我自已教

引用:小一Interview會考小朋友寫自己中文名嗎?

原帖由 h9800318 於 15-03-03 發表
小一Interview會考小朋友寫自己中文名嗎?而家K2學校仲未要小朋友寫
K2 equivalent International.school reception 都考了

.

自己教吧!

一定要識

自己教,我女學校寫字超淺, 而家k2仲係寫"生"呀"女"呀呢d字,我自己教佢寫,又ok喎,佢個名唔太淺教佢一星期已記得點寫,但寫得唔靚

h9800318 發表於 15-3-3 12:28

寫自己名係基本嘅考題,可能寫在名字貼紙,或者圖畫紙等。一定要教佢寫,仲要練習多啲。有啲小學過兩、三個月就開始面試啦,快啲教啦!

學校未教,我自己教。

回覆 hkpapa852 的帖子

Hi hkpapa852,  may I know which schools will test children whether they can write their names or not ?  I used to hear from a primary school principle that they will not have written test during interview....

Thanks.
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 15-3-3 14:49

Hi hkpapa852,  may I know which schools will test children whether they can w ...
教育局既指引, 只係適用於官津小學小一係自行同統一派位呢兩個收生階段, 所有直資/私立小學, 甚至官津小學係叩門階段都不適用.

而且"指引"係對直資/私立小學無任何法律上既約束力

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

thanks, hkpapa852.
天助自助者,  別再怨天尤人

h9800318 發表於 15-3-3 12:28
唔使驚, 早開考個幾間唔使考寫名, 但到K2尾就一定要識, 之後大部分都要寫名

其實私/直都唔可以有筆試,你可以話寫中文名係走法律隙,但自己個名唔可以話係筆試,叫你寫喺將分紙度,好多學校都係咁,有啲會睇埋你啲筆順啱唔啱。小女個名難寫當年教咗成個月,有少少好似教佢畫畫或講故事咁!將個名的唔同部份,同佢講到多啲興趣,佢先有心機學寫。

paipaiwong 發表於 15-3-3 16:43
其實私/直都唔可以有筆試,你可以話寫中文名係走法律隙,但自己個名唔可以話係筆試,叫你寫喺將分紙度,好 ...
其實私/直都唔可以有筆試.....

你真係信?

引用:Quote:h9800318+發表於+15-3-3+12:28+小一I

原帖由 AgapePa 於 15-03-03 發表
唔使驚, 早開考個幾間唔使考寫名, 但到K2尾就一定要識, 之後大部分都要寫名
...
音小、真道要喎

引用:Quote:h9800318+發表於+15-3-3+12:28+小一I

原帖由 AgapePa 於 15-03-03 發表
...
音小最早考
上年一定有叫寫名
仲睇埋hand grip

仲有
千祈咪諗住有格仔
係寫白紙上線都冇條