用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園 am Vs 德望 am
樓主: phinefin
go

根德園 am Vs 德望 am [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-03-04+發表我覺得

原帖由 siden 於 15-03-04 發表
SH DSE worse than GH

但勝在中學免費
Not only talking DSE,如果學校方針是要追上DGS,不知對學生是好是壞,當用心教育變成一場比賽

另外,MCS 今年的小二插班生,有五人來自GH,而當中三人係德幼畢業

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-04+發表SH+DS

原帖由 傻太 於 15-03-04 發表
Not only talking DSE,如果學校方針是要追上DGS,不知對學生是好是壞,當用心教育變成一場比賽

...

聖心除咗中學免費同小學番半日比GH好

GH在德育藝術音樂各項有乜及不上聖心?閣下有何高見?

小的不才,真心想小朋友考好些DSE將來有幸上大學的話有籌碼挑選心儀科糸。在下平民百姓,touchwood佢DSE考得麻麻我冇餘$供佢出國。每個家庭選校要求不盡相同。我唔認為選校時考慮埋DSE成績有任何問題。

我很仰慕聖心。只是不能理解選校時考慮埋DSE因素有何不妥。也不理解學校做教育的同時花資源谷DSE成績有何不妥。

關於追上DGS呢樣嘢,講真,我唔知德望諗乜。如果學校想精益求精,多放資源在體育美藝,得益也是學生。最重要是校風,只要不是比名牌比手機,教育到女孩子知規守禮,明辨事非,喜悅自信,已經很好。

話說回來。聖心中學的女孩子我估比較樸素,呢樣先係佢比GH優勝的地方。

引用:+本帖最後由+siden+於+15-3-4+14:24+編輯+\

I just said "not only", 不是反對"考慮「埋」",只係覺得未必"「只」考慮"

引用:+本帖最後由+siden+於+15-3-4+14:36+編輯+\

洗唔洗咁大隻字 我不是SH家長

傻太 發表於 15-3-4 09:07
我覺得聖心好過德望喎 但SC vs GH,一定係GH
每個人睇法都唔同,講真我未報幼稚園前,連德望係乜學校都唔知,係慢慢了解過先知,始終呢間學校同其它女校比,歷史真係短好多,但就dse 講,我認為德望應該算係最top既5間女校之一(另外幾間係dgs,spk,marymount,bps),但同樣既呢幾間都係校內競爭最劇烈既女校,真係唔係人人適合,但既然有幸入到,我覺得應該試一試,真係頂唔順先轉校,由gh轉去次一級既女校應該係有優勢,至於sh 當然亦係好好既女校,而且好有歷史,但近年成績,可能只可以去到第二梯隊,即係同st clare,true light同level,當然佢個名咁響,排都一定排響呢兩間之上,女校成績一直都係好少少,就算第二梯隊好多都仲係band 1a既成績....好似呢度好多人鍾意既英華書院(男校),基本上都被認為係除男拔外另一間神級男校,但就成績去睇以上提過既任何一間女校成績上都好過佢,但就男校黎講已經係好唔錯了

yubaba   agree!  發表於 15-3-4 15:00
yubaba   agree!  發表於 15-3-4 15:00

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-04+發表本帖

原帖由 傻太 於 15-03-04 發表
洗唔洗咁大隻字 我不是SH家長
Sorry sorry, 電話 font problem

得罪

引用:Quote:傻太+發表於+15-3-4+09:07+我覺得聖

原帖由 cpychung 於 15-03-04 發表
每個人睇法都唔同,講真我未報幼稚園前,連德望係乜學校都唔知,係慢慢了解過先知,始終呢間學校同其它女校 ...
英華暫時絶對不是band 1A

引用:Quote:傻太+發表於+15-3-4+09:07+我覺得聖

每個人睇法都唔同,講真我未報幼稚園前,連德望係乜學校都唔知,係慢慢了解過先知,始終呢間學校同其它女校 ...
協恩都係top女校之一

如果KV同GH,一定揀GH,但如果升中,st.clare同聖心個網好好多。中學DSE係GH好dd。2017年後升返自己中機會率st clare會好D(視乎開2班100%定3班70-80%),GH就70-80%,SH就低個65%

‹ 上一主題|下一主題