用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園 am Vs 德望 am
go

根德園 am Vs 德望 am [複製鏈接]

希望得到有經驗的家長意見!謝謝!

4    0    0    0

樓主如想入KV的目標是???
入GH起碼已經有7,8成直升GH小.....
如目標只有DGJS就KV囉......

回覆:根德園 am Vs 德望 am

視乎你鐘唔鐘意讀十幾年女校

回覆:根德園 am Vs 德望 am

Sure KV

引用:Sure+KV +

原帖由 bubuG 於 15-03-02 發表
Sure KV
打錯,Sure GH

gh with no doubt.

Of course ....GH, 龍校中,緊次於SPK,如果住九龍一定揀佢,校風好,校舍靚,至於話gh 有幾多去dgs....講真好多讀gh同spk直頭連考都唔考女拔...

引用:Of+course+....GH,+龍校中,緊次於SPK,如

原帖由 cpychung 於 15-03-03 發表
Of course ....GH, 龍校中,緊次於SPK,如果住九龍一定揀佢,校風好,校舍靚,至於話gh 有幾多去dgs....講 ...
咁前輩,如果GH 同st Clare 聖嘉勒又點比呀?

引用:Of+course+....GH,+龍校中,緊次於SPK,如

Of course ....GH, 龍校中,緊次於SPK,如果住九龍一定揀佢,校風好,校舍靚,至於話gh 有幾多去dgs....講 ...
咁你又講得幾啱。
我知有一半報都唔願報DG。
或者照報但自己學校一出offer就唔去DG interview。
不過未必係佢哋全部唔恨去DG。
有些家長係懶得煩而已。

Justsayhi 發表於 15-3-3 03:25
論名氣,中學成績,GH好D。不過,因GH直資中學,要俾錢之餘,上中學比例校方自由度大D,人數比例要請前輩解答。

引用:Quote:原帖由+cpychung+於+15-03-03+發表Of

原帖由 siden 於 15-03-03 發表
咁你又講得幾啱。
我知有一半報都唔願報DG。
或者照報但自己學校一出offer就唔去DG interview。
唔係懶同煩而唔報DGS,而係大家真心喜愛GH,一心一意留係GH繼續升。

Justsayhi 發表於 15-3-3 03:25
除非你住港島,否則都係gh....成績都係gh好少少,但講真呢樣唔太重要,我覺得成績始終係靠自己,學校俾到個讀書環境你就得,呢樣st clare 絕對得,st clare 輸在校舍太細,佢小學係細校黎,環境同gh冇得比,既然大家一樣谷既話咁我會prefer 環境好好多既gh....當然如果住港島,咁緊係就近返學,你估返gh 好好玩咩...對港島人黎講好鬼遠架...

引用:Quote:Justsayhi+發表於+15-3-3+03:25+咁前

除非你住港島,否則都係gh....成績都係gh好少少,但講真呢樣唔太重要,我覺得成績始終係靠自己,學校俾到個 ...
多謝前輩指點,咁升小同升中邊間比率高啲呢?

萬一係嗰2,3成升唔到GH小一。考其他學校成績如何?

我覺得聖心好過德望喎 但SC vs GH,一定係GH

引用:Quote:原帖由+cpychung+於+15-03-03+發表Of

原帖由 傻太 於 15-03-04 發表
我覺得聖心好過德望喎 但SC vs GH,一定係GH
SH DSE worse than GH

但勝在中學免費

德望成績比SH好一截架,不過中學要俾錢。DSE嚟講,TL,St clare 同SH差不多,相信St paul 可以同德望比。有看兩者DSE2014 result , 沒有真正比較,但印象中德望亮麗D。

cpyhung 發表於 15-3-3 12:02
除非你住港島,否則都係gh....成績都係gh好少少,但講真呢樣唔太重要,我覺得成績始終係靠自己,學校俾到個 ...
我住東區都覺得超麻煩,再遠D基本唔使諗。

siden    發表於 15-3-4 10:37

醒目開學勳章 貢獻勳章

phinefin 發表於 15-3-3 23:39
萬一係嗰2,3成升唔到GH小一。考其他學校成績如何?
我識第一屆德幼 畢業嘅,好幾個都係去咗聖家,就算有個升到德小都唔去讀,揀咗聖家聽聞聖家叩門階段鍾意收德幼學生,不過唔知有幾真喇
恐龍家

小曳人 發表於 15-3-4 13:10
我識第一屆德幼 畢業嘅,好幾個都係去咗聖家,就算有個升到德小都唔去讀,揀咗聖家聽聞聖家叩門階段鍾意收 ...

你講的第一屆係指 K1讀到K3的嗎?
我所知的起碼兩個去左聖母,聖羅撒亦有

小曳人  係  發表於 15-3-4 17:12
‹ 上一主題|下一主題