用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 屯門中華基督
go

[學校] 屯門中華基督 [複製鏈接]

有冇家長的小朋友讀緊屯門特殊幼兒園S位?可以分享下好唔好嗎?

0    0    0    0

引用:有冇家長的小朋友讀緊屯門特殊幼兒園S位?

原帖由 西瓜貓 於 15-03-01 發表
有冇家長的小朋友讀緊屯門特殊幼兒園S位?可以分享下好唔好嗎?
非常好,主任,老師,3T做左好多年,仍然好有熱誠。
我仔係體障仔,大小肌問題,入學放手行都未完全得。讀左年半,日日物理治療師拉筋,練下肢肌力,加埋學校安排水療,5歲終於放手上樓梯,小手肌第二年職業治療師教寫字,老師課堂上又練,日日回家主動做家課,我去跟上堂都學到好多野,
訓練自理好好,由開始完全不能穿鞋襪,每日午睡前後訓練,慢慢做到哂。
學校做到個個小朋友都有機會表演,打鼓或時唱歌,我仔已經在戶外活動時表演過兩次非洲鼓。

隔離班自閉証小朋友進步好大,由開頭情緒控制差,固執行為影響日常生活,入讀後,老師有愛心,言語,感統都大進步,剛剛舊年9月幾個自閉小朋友都入讀主流小學。

回覆:methy 的帖子

哇~好多謝你分享咁多比我知呀,因為我對呢間S真係一無所知,感謝你!!

回覆 西瓜貓 的帖子

好好呀!上上下下都好有愛心,我認為小朋友嘅反應好簡單直接,我仔仔開學幾日已愛上返學,每放學時,仲好主動鍚班主任,而老師、3T及護士都會好主動向家長溝通小朋友嘅情況,因為我本人要返工,所以佢哋好多時都不壓其煩,用工餘時間與我溝通,這對我來說,真是好好!

回覆:methy 的帖子

想請問學校入面的感統室會不會好細間?

回覆:maybma 的帖子

親子童讀樂

回覆:屯門中華基督

別無他選,有位就即入

引用:別無他選,有位就即入 +

原帖由 Y123 於 15-03-18 發表
別無他選,有位就即入
如果唔揀就又要等一年了,我都怕小朋友浪費了時間,好煩惱

引用:Quote:原帖由+西瓜貓+於+15-03-01+發表有冇

原帖由 methy 於 15-03-01 發表
非常好,主任,老師,3T做左好多年,仍然好有熱誠。
我仔係體障仔,大小肌問題,入學放手行都未完全得。讀 ...
家長係要一齊上堂?

引用:Quote:原帖由+methy+於+15-03-01+發表非常

原帖由 熊之家 於 15-04-02 發表
家長係要一齊上堂?
唔使,3T個別堂,學校鼓勵家長出席,跟治療師學技巧,回家可配合學校訓練。

引用:Quote:原帖由+熊之家+於+15-04-02+發表家長

原帖由 methy 於 15-04-02 發表
唔使,3T個別堂,學校鼓勵家長出席,跟治療師學技巧,回家可配合學校訓練。

...

‹ 上一主題|下一主題