用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家境普通的小孩是否不適合入讀SPCC 及DBS 呢? ...
樓主: gs
go

家境普通的小孩是否不適合入讀SPCC 及DBS 呢? [複製鏈接]

ANChan59 發表於 15-3-2 14:27
我又分享幾個故事。

掹衫尾講幾句。若果家長成日叫仔女提防別人歧視嘅,就咪鬼讀。家族内冇DBS 嘅,但 DGS 同 SPCC 都有, consensus係間間學校都有唔同圈子,但用財富嚟分似乎唔多。 其實呢啲學校重有個特點係好多家長都好似 ANChan 咁嘅。大女兒初中同幾個同學發起,聖誕去半島食鬼佬火鍋,我哋都未出聲鬧,就收到幾個家長打電話嚟商量點樣教班細路女。小女兒群埋嘅,唔理山上山下,都係妻子口中嘅寒友,講過佢哋平安夜都有辦法(其實係妻子有辦法)喺銅鑼灣搵到三十蚊餐嘅地方嚟聚腳。最豪一次就係畢業旅行去韓國。Have faith in the kids who, from these schools, like it or not, are going to be  the pillars of our community. Have faith in other parents who, in most cases, are as good as ourselves, if only not better.
哎唷,俾 ANChan嗡中,抽咗水添。因女兒唔係呢兩間嘅,應該冇資格講,唔啱聽就當我冇講過。

saiwanho  good sharing!!  發表於 15-3-3 17:52

講真我囡都奢侈左, 同班朋友放學食Holly brown, Starbucks, Lab made... 以前不是那麼奢侈, 我已提點 "你未識搵錢又咁識洗錢"

Jackieson    發表於 15-3-3 20:14

like_travel 發表於 15-3-3 17:05
千金難買少年窮
中年就唔好窮了
點界定窮?

我家CEO及阿仔,耐唔中都笑我中年窮!

hktraffic  you are the CFO   發表於 15-3-4 10:12
MacMa    發表於 15-3-4 10:02
Jackieson    發表於 15-3-3 20:20
Yanamami  你富在心中  發表於 15-3-3 19:21
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

laorenjia 發表於 15-3-3 17:06
掹衫尾講幾句。若果家長成日叫仔女提防別人歧視嘅,就咪鬼讀。家族内冇DBS 嘅,但 DGS 同 SPCC 都有, con ...

你夠份量呀!

有d係以訛傳訛,越傳越離譜,目的是想誤導其他人放棄,我先話亂噏!

話時話,他們搵機票,買保險,搵青年旅舍..... 都有問其他家長介紹,機票又真係好平,不過要轉餐懵,旅舍有蝨....到老咗,碰面都有排講!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

路過
家境普通的小孩如果想他以後有更多機會,更加要入讀

Jackieson    發表於 15-3-3 20:22
王家爸爸   Agree  發表於 15-3-3 17:51

引用:路過家境普通的小孩如果想他以後有更多機會

原帖由 andyng883 於 15-03-03 發表
路過
非常同意!
我仔同學中也有来自富貴家庭的,但他說那些同學非常低調謙虚,根本不會看不起其他同學。其實只要不是自己看不起自己,或者真是家裡經濟困難得所有課外活動也應付不来,否則讀書的日子還是以讀書為主,要比較身家財產的機會很少吧!
另一方面,現實点看,家境普通的孩了要向上流,人脈是非常重要的,这点孩子將來投入社會,自会有一番体会了。

ANChan59    發表於 15-3-3 20:34

回覆:like_travel 的帖子

大家用成人想法係不恰當,例如用欧遊旅行,中學生仲係小朋友,我小女祇坐過兩次飛机,但最開心係同全級同學北京,暑假話同伛去星加坡答是但,泰國答是但拉,陰公根本都唔想去,同D同學仔去KFC,M仔,都開心❤離島仲開心!

andyng883 發表於 15-3-3 17:49
路過
Good point!

引用:講真我囡都奢侈左,+同班朋友放學食Holly+br

原帖由 like_travel 於 15-03-03 發表
講真我囡都奢侈左, 同班朋友放學食Holly brown, Starbucks, Lab made... 以前不是那麼奢侈, 我已提點 "你未 ...
我仔暫時仲好慳,會揀平$2嗰種飯食

cathyming1 發表於 15-3-3 18:16
大家用成人想法係不恰當,例如用欧遊旅行,中學生仲係小朋友,我小女祇坐過兩次飛机,但最開心係同全級同學 ...

咁我囡都唔太熱衷旅行, 上年Easter 去旅行, 女兒兩番投訴我剥奪佢出值同學排練2次的機會
而那次旅行, 我PLAN 左個多月, 窮十多截的期望, 2014年先賞願.

‹ 上一主題|下一主題