用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家境普通的小孩是否不適合入讀SPCC 及DBS 呢? ...
樓主: gs
go

家境普通的小孩是否不適合入讀SPCC 及DBS 呢? [複製鏈接]

當年我也曾擔心個囡唔係富裕人家而被人排擠,想買個2千蚊既Gregory backpack 比個女番學用,女兒當時一口拒絕,還叫我不要擔心! 說會努力讀書! 心態正面教我放下心頭大石

王家爸爸    發表於 15-3-2 10:44

回覆 like_travel 的帖子

囡囡都係咁講,原校男生令班房好歡樂

其實擔心的是沒有太多額外資源可以給小孩,雖然他自己也說不用與人比較,讀書是自己的,是我始終放不放心,
因傳聞DBS/SPCC等名校有排擠,似乎現在可以放心,不過SPCC這星期才IN,如有幸取錄到時再取捨吧,謝謝各位寶貴的意見.

MASAYA  santana, a boy apply DGS? :hap   發表於 15-3-2 10:43
Santana  SORRY, 係囝黎  發表於 15-3-2 10:42
Santana  have u applied DGS ?  發表於 15-3-2 10:14
:-D

其實不用怕啦!  SPCC 謙虛, DBS 講實力多於吹水. 天子門生, 令公子入例呢兩間您應該開心也來不及啦

未聽過bully在此兩間學校發生, 若有應也屬小事, 讓囝囝成長, 放手, 學習!

天子門生, 不應憂心!

gs 發表於 15-3-2 09:50
其實擔心的是沒有太多額外資源可以給小孩,雖然他自己也說不用與人比較,讀書是自己的,是我始終放不放心,
因 ...
其實呢啲名校排擠傳聞,有幾多係真?個人覺得,唔可以話完成無,但相信大部分都傳聞都係「擾敵」或者「酸葡萄」心態,千萬不要上當。

引用:其實不用怕啦!++SPCC+謙虛,+DBS+講實力多於

原帖由 Santana 於 15-03-02 發表
其實不用怕啦!  SPCC 謙虛, DBS 講實力多於吹水. 天子門生, 令公子入例呢兩間您應該開心也來不及啦:excited ...
Bully 要看定義,男仔百厭起止嚟係可以好曵,不一定是 bully.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 15-3-2 10:49
其實呢啲名校排擠傳聞,有幾多係真?個人覺得,唔可以話完成無,但相信大部分都傳聞都係「擾敵」或者「酸葡 ...
同意~

引用:Quote:gs+發表於+15-3-2+09:50+其實擔心的

原帖由 王家爸爸 於 15-03-02 發表
其實呢啲名校排擠傳聞,有幾多係真?個人覺得,唔可以話完成無,但相信大部分都傳聞都係「擾敵」或者「酸葡 ...
我相信間間學校都會有d例子,頻密程度,嚴重程度及被放大幾多倍,學校如何跟進的分別,同埋學校冚唔冚件事。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

同意!  九華都係一樣, 男仔係咁架啦!  我有仔我都想佢入男拔呀男拔BONDING 好, 無得輸!

ANChan59 發表於 15-3-2 10:56
我相信間間學校都會有d例子,頻密程度,嚴重程度及被放大幾多倍,學校如何跟進的分別,同埋學校冚唔冚件事 ...

有人就有politics!  唔關名校事啦. band 2 / band 3 咪仲多!
QC 都有呀, 10幾年前我朋友仔(QC仔)被同學蝦, 人家係警司個仔, 學校偏幫警司個仔, 我朋友只係普通c9 , 但她不怕強權產上學校理論, 最後學校公平處理!

王家爸爸  好有Guts  發表於 15-3-2 13:59

道理享邊度, 就可理直氣壯, 我又唔怕bully, 怕就好難生存囉

Santana 發表於 15-3-2 11:02
有人就有politics!  唔關名校事啦. band 2 / band 3 咪仲多!
QC 都有呀, 10幾年前我朋友仔(QC仔)被同學蝦, ...
在EK咁多年,這類帖,年年都有,抽水者眾多!

不應點名其他無關連的學校,平常心就好。

回覆 Santana 的帖子

我反而不太擔心小朋友怕同學排擠,因為小朋友與小朋友的相處都會是幾純潔的。但係大家的生活話題有些不夾是正常的。唯有面對現實。中學時,有同學瑪利諾女校讀,佢自小見D同學都好有錢,所以佢中學時代已經知道有錢同無錢的分別,比我還早熟。
唯一要担心的是學校的確外開支,如遊學團,無理由個個去你不去,這些開支要預埋。

回覆 heiB 的帖子

是呀!  我小時候朋友讀SPCS, 朋友不是大富之家, 但同學大多好有錢, 出親去玩都係去高級會所, 係YATCH CLUB...MARINA CLUB..... 佢都好慘, 不過造就今日成功的她.

Santana 發表於 15-3-2 11:49
回覆 heiB 的帖子

是呀!  我小時候朋友讀SPCS, 朋友不是大富之家, 但同學大多好有錢, 出親去玩都係去高級 ...
有乜咁慘 .... 人地請,咪去囉!

細路仔係睇玩唔玩得埋,無大人咁多想法!

Santana 發表於 15-3-2 11:49
回覆 heiB 的帖子

是呀!  我小時候朋友讀SPCS, 朋友不是大富之家, 但同學大多好有錢, 出親去玩都係去高級 ...
有朋友話...佢親人畢業禮當日一完...返屋企後即時將校服放入垃圾桶(當然唔係已提果幾間中學)
所以真係好睇每個小朋友成長中既想法...要好小心教導教導!!!

Santana    發表於 15-3-2 12:47

ANChan59 發表於 15-3-2 12:19
有乜咁慘 .... 人地請,咪去囉!

細路仔係睇玩唔玩得埋,無大人咁多想法!

應該咁講, 當時我倆都是中一生, 我是普通中學, 她是名校中學, 但朋友自己覺得不是味兒. 同學放學輪住請去對方會所, 一陣COUNTRY CLUB, MARINE CLUB, etc etc.... 論到佢就要skip
心底話是她自己的感受, 所以更加發奮向上, 努力做人, 造就今日成功的她

Santana 發表於 15-3-2 12:41
應該咁講, 當時我倆都是中一生, 我是普通中學, 她是名校中學, 但朋友自己覺得不是味兒. 同學放學輪住請去 ...
另一個案...同學仔生日联歡...早上去酒店食個bunch buffet...跟住去唱K...AA制
當然...都係 要好小心教導教導!!!

Santana    發表於 15-3-2 12:58

mcl203 發表於 15-3-2 12:53
另一個案...同學仔生日联歡...早上去酒店食個bunch buffet...跟住去唱K...AA制
當然...都係 要好小心教導教 ...
AA 制最好

回覆:家境普通的小孩是否不適合入讀SPCC 及DBS 呢?

曾經有長輩俾亞仔讀皇仁,放棄男女神校,因為貧富懸殊,但在今時今日,啲細路都無呢樣觀念,最緊要有自信和強項!

‹ 上一主題|下一主題