用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家境普通的小孩是否不適合入讀SPCC 及DBS 呢? ...
go

家境普通的小孩是否不適合入讀SPCC 及DBS 呢?

如果父母只是家境普通,不算中產,是否不適合入讀呢?小孩會否被排擠呢?謝謝!

王家爸爸  點解會呢?  發表於 15-2-28 23:11
charlieandlola  中產也可是政府高層。  發表於 15-2-28 20:36
:-D

they have remission scheme

家境普通也適合讀SPCC,同學間不會理誰申請學費減免誰的午膳免費

今時今日,何謂中產?
減免無人知,咁其他配套呢?
手機、午餐錢、零用錢、出入交通工具...

charlieandlola  有間萬幾蚊一個月學费D學生,鬥i   發表於 15-2-28 20:40

囡囡讀SPCC,班上有同學主動說自己申請學費減免,連午膳都免費,囡囡說冇同學理這些事情的。

王家爸爸  呢啲學校,成績先最重要。   發表於 15-2-28 23:12

是否減免未必係問題,反而係大家嘅生活style, 家長support影響大d.呢d 真係case by case,. 如果小朋友價值觀正面,家人關係融洽,問題應該唔大。但如果小朋友本身能力都一般,自己成日同人比較,甘就麻煩d. 有時唔係同學仔排唔排擠,係夾唔夾到。eg 星期一返學,大家傾滑雪經驗,小朋友搭唔到嘴,會唔happy 走開,定吹埋一份,然後到自己搭到嘴嘅就一齊傾。

引用:如果父母只是家境普通,不算中產,是否不適合

原帖由 gs 於 15-02-28 發表
如果父母只是家境普通,不算中產,是否不適合入讀呢?小孩會否被排擠呢?謝謝!
...
如果驚不適合,可不報考,好過考到要下決定,不過有得in已不易,何況收讀。

驚成績唔好,好過驚被排擠。

回覆:gs 的帖子

呢個問題我由未申請到現在讀F2問在十次左右都係答無問題,哈哈!但我會繼續問,因我係佢至親擔心都正常,但小女講在幾次我無幫她選錯中學因校園生活開心,我可以講學校基本上無任何雜費,至於成績校外生大部份成績都可以的,除非你要求好像小學一樣要考頭幾名!

就算成績唔好,以囡囡果班和set為例,同學間也不會看不起這些學生的
人緣問題和自身性格關連大些
所以我常常提點囡囡要謙遜、有禮、低調。

排骨媽媽  妳教得妳小朋友很好。  發表於 15-3-1 10:31

今時唔同往日,助學金是沒有限人數的,精神在於: 你只要考得入,不應因財政理由而讀不起,而今時今日名校搶人咁激烈,仲理鬼得佢係咪有錢咩?
年復一年,名校累積的“窮”學生只會有增無減,可能要擔心“有錢”同學被歧視(笑)

很難得學生有這樣好的品德,非常欣賞。

不適合入讀SPCC 及DBS

不用擔心!  只要成績唔係包尾,那有人排擠您。 SPCC中學收生都以品學兼優為準則,不會因為住公屋而唔收您 !

再者,只要學生自己待人友愛,尊重別人,一定大把朋友!

也大把人坐巴士番學

唔斤斤計較,點都無大問題

引用:唔斤斤計較,點都無大問題

原帖由 ABC-DAD 於 15-03-01 發表
唔斤斤計較,點都無大問題
通常認為有歧視者,多數不是用家,以訛傳訛。

大多數的問題來自小朋友性格及待人接物!

ABC-DAD  慣左,年年都會問  發表於 15-3-1 15:28
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

SPCC 及DBS全名是甚麼?

聖保羅男女中學,拔萃男書院

回覆:家境普通的小孩是否不適合入讀SPCC 及DBS 呢

根據小兒報告,完全沒有同學因家境被排斥歧視,反而在中一開學初,部份原校生有些疑似欺負/踐踏外校生的行為,經本人有限的分析判斷,懷疑部份原校生自信不足,對外校生學業成績表現有所顧忌所致。不過,SPCC學生到底都比較單純,問題通常在一個學期內就自動解決。一個學期後就可以玩埋一堆,無分彼此。以上純是個人經驗和觀感,有誤請多多包涵!

個別例子啫

眼見我囡那一班氣氛良好,舊生有錢人係多,但男仔舊生好風趣,炫富得黎好好笑! 我覺得可以做周星馳戲的對白
總括而論,是善良的槍  攪笑及無惡意的!  女仔舊生與新生也相處融洽。都係那句話“看您小朋友自己心態”!

懂得思想“我來此地是讀書的”! 抱住開心歡容的態度,空氣都清新一點